• mattiasFästmö

    resa med tårta?

    Vi har hamnat i ett dilemma,  vem trodde att det största hindret på vägen till bröllopet skulle vara bröllopstårtan? Då min blivande är glutenallergiker så måste vi ju ha en glutenfri tårta, det känns ju inte riktigt schysst att han ska få en bakelse eller liknande och inte kunna äta av sin egen tårta. Men problemet är att det verkar vara stört omöjligt att hitta någon som bakar glutenfritt! Vi kommer gifta oss i Karlstad, och jag har ringt runt hela dagen men ingen kan göra en glutenfri tårta. Det jag funderar över är att jag har släkt som kommer åka ifrån sthlm, om dom kan ta med tårtan? Fast går det verkligen att åka bil drygt tre timmar med en bröllopstårta? Och vi vill inte baka själva utan vill ha en 'ordentlig' tårta. Hur har ni andra gjort?


    blir Fru den 23 Oktober -10
  • Svar på tråden resa med tårta?
  • vsr

    frysa tårtan, ta dem i pågen låda de blir perfekt jag har rest med tårta de gick bra.


     

  • Greeneyes

     


    vsr skrev 2010-09-15 17:02:11 följande:
    frysa tårtan, ta dem i pågen låda de blir perfekt jag har rest med tårta de gick bra.  

    Att frysa en tårta kan vara knepigt. Det beror helt och hållet på fyllningar, vad de är täckta med osv. Det bör man pröva i förväg för säkerhets skull. Risken är att fyllningarna börjar "blöda" eller att sugarpaste/marsipanen blir fuktig och klibbig och börjar smälta så att säga.

    Om ni ska transportera den så långt måste ni ha en riktig kylbox att ha tårtan i. Och den bör inte vara staplad, alltså våningar direkt på varandra, för risken är att den rasar ihop av den långa färden.


    Frågan är om ni kan komma runt det på något sätt? Kolla med något konditori om ni kan baka den glutenfria tårtbotten, komma in med den och så bakar de ihop tårtan? Om ni ska ha flera olika våningar om ni är många gäster så räcker det ju med att översta lilla tårtan är glutenfri. De kanske kan baka en minitårta så?


    Ett annat tips är att gå in på familjeliv.se och leta reda på tårttråden, kanske finns någon som hobbybakar där och bor i Karlstad som kan baka tårtan åt er?

    Fråga gärna mer om du undrar nåt!
    /Tårtbakare


  • mattiasFästmö

    Ja problemet med om vi skulle bara bottnen är ju för det första att vi inte bor på orten, men hur som helst så är ju problemet att dom inte kan göra någonting i bageriet eftersom att det är mjöldamm överallt i luften och i kläderna och så. Så att även om dom inte tillsätter mjöl i själva tårtan så blir det mjöl iallafall bara från luften. Utan om man ska baka glutenfritt som bageri så måste man ha ett helt slutet rum där man aldrig haft mjöl osv osv Men jag var inne på lite samma som du, att hitta någon hobbybakare. Ska kika upp forumet som du tipsade om, tack!


  • Moster Stina

    Hallå. Det är ju rätt enkelt att själv baka bottnar av mandelmassa/nötter och ägg.Chokladmousstårta är supergott.
    Därför borde detta recept vara gott tror jag.
    Det tänker i alla fall VI se till att någon vän/släkting får i uppdrag att göra
    Lycka till!
    Bröllopstårta med rosor


    Ett recept från Allt om mat


    50 små bitar Ingredienser

    Bottnar till den stora tårtan


    700 g


    mandelmassa


    7 st


    ägg


    Bottnar till mellantårtan


    600 g


    mandelmassa


    6 st


    ägg


    Bottnar till lilla tårtan


    200 g


    mandelmassa


    2 st


    ägg


    Rosgarnering


    30 st


    rosor


    1 nypa


    ev pepparmyntsblad


    2 st


    äggvitor


    3 dl


    strösocker


    Fyllning till hela tårtan


    Hallonmousse


    500 g


    osockrade tinade hallon


    8 st


    gelatinblad


    2 dl


    vispgrädde


    3 st


    ägg


    2 dl


    strösocker


    250 g


    kesella citrus


    Vit chokladmousse


    5 st


    gelatinblad


    4 dl


    vispgrädde


    3 st


    ägg


    1 dl


    strösocker


    400 g


    vit choklad


    250 g


    kesella vanilj


    Garnering


    8 dl


    vispgrädde


    Tillagning


    Den stora tårtan räcker till 50 små bitar. Vill man servera mer tårta kan man baka ytterligare 1 tårta i endast en våning. Ta halva receptet och följ anvisningarna för den största tårtan. Utse gärna en tårtansvarig på bröllopet som skär ut tårtbitar till gästerna. Tänk på att inte ha för varmt i köket när grädden vispas och spritsas. Då kan den bli gul och smörig.


    1. Sätt ugnen på 175°.
    2. Bottnar till stora tårtan: Finriv mandelmassan och blanda den med ägg. Rita ut 3 ringar på 3 plåtar med bakplåtspapper 30 cm i diameter. Bred ut smeten i ringarna.
    3. Grädda bottnarna i mitten av ugnen 12-15 min. Låt dem kallna.
    4. Bottnar till mellantårtan: Gör som ovan men gör 3 bottnar ca 24 cm i diameter (mattallrik). Grädda de små tårtbottnarna samtidigt eftersom det får plats 1 mellanstor och 1 liten tårtbotten på varje plåt.
    5. Bottnar till lilla tårtan: Gör som ovan men bred ut 3 rundlar som är ca 15 cm i diameter (kaffekoppsfat). Låt bottnarna kallna.
    6. Rosgarnering: Skölj rosorna i vatten och torka av dem noga med hushållspapper eller låt dem lufttorka. Klipp bort stjälken och pensla hela rosenknoppen, lösa rosenblad och eventuellt myntablad eller rosenblad med äggvita. Strö genast över strösocker och låt dem stelna på smörpapper.
    7. Hallonmousse: Mixa hallonen i matberedare och passera dem genom en sil så att kärnorna försvinner. Ta lite hallonmos i taget och gnid runt i silen med baksidan på en sked. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Vispa grädden hårt. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner de passerade hallonen i äggsmeten.
    8. Lyft upp gelatinbladen och smält dem på svag värme. Rör ner de smälta gelatinbladen i hallonblandningen och vänd ner grädde och
    kesella. Ställ kallt att stelna, ca 2 tim i kylen.
    9. Chokladmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Vispa grädden. Vispa ägg och socker i en annan skål.
    Dela chokladen i bitar och smält den i mikrovågsugn på full effekt (OBS! passa noga) några minuter eller i vattenbad.
    10. Lyft upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Blanda den smälta chokladen med äggblandningen. Vispa ner gelatinet i ägg- och chokladblandningen.
    Blanda försiktigt grädde, kesella och äggblandning och ställ kallt att stelna ca 2 tim.
    11. Klipp bort 1 cm av tårtbottnarna runt om. Detta är för att den yttersta kanten annars blir för hård. Lägg remsor av smör- eller bakplåtspapper utmed tårtkanten. Det förhindrar att tårtfatet blir kladdigt när man garnerar.
    12. Fördela mousserna växelvis mellan tårtbottnarna. Lägg först 3 stora bottnar, sedan 3 mellanstora och sist 3 små bottnar med mousse emellan. Bred resterande chokladmousse över och runt om tårtan.
    13. För att tårtan inte ska glida isär, sticker man ner 3 grillspett av bambu eller spetsade blompinnar från toppen på tårtan och rakt ner. (Pinnarna tas bort efterhand som tårtan skärs upp.)
    Ställ tårtan kallt för garnering på bröllopsdagen.
    - Hit kan förberedas -
    14. Vispa grädden ganska hårt. Bred ut ett tunt lager grädde över hela tårtan. Garnera sidorna med en sprits i ett korgmönster.
    15. Lägg på de sockrade rosorna och bladen.
    Dra bort smörpappersremsorna

  • mattiasFästmö

    Hej!
    tack för receptet, problemet är att vi ska gifta oss i karlstad när vi bor i falun. så vi kommer åka ner en dag innan och bo på hotell och så. så det är ganska omöjligt att baka tårtorna sjäva men som det ser ut nu så kommer vi få strunta i att ha tårta helt, och bara ha någon chkladbit till kaffet eller liknande. det går vekligen inte att få tag i en glutenfri tårta om man inte bor i tockholm, gbg eller malmö


Svar på tråden resa med tårta?