• ung1br­ud
    Äldre 29 May 10:55
    8964 visningar
    37 svar
    37
    8964

    Preventivmedel :S "Hej-kom-och-hjälp-mig"-situation...

    Jag är inte sexuellt aktiv, utan blir det i och med bröllopet. Vi gifter oss den 28 aug och vad jag förstått så ska man snart börja med preventivmedel för min del för att typ vänja kroppen..


    Men nu har jag precis suttit och läst tidigare inlägg och jag blir jätte nojjig och rädd. Hur mycket händer när man tar preventivmedel? allt med sexlust, finnar, humörsvängningar osv..


     

  • Svar på tråden Preventivmedel :S "Hej-kom-och-hjälp-mig"-situation...
  • CeKe
    Äldre 2 Jun 19:13
    #21

    Och jag gick varken upp i vikt, fick problem med finnar eller humöret när jag började med p-ring Allt sånt där är så otroligt olika från person till person. Det finns även så många olika och är du inte nöjd med det ena, ta hjälp av din barnmorska och prova dig fram!

    Lycka till!

  • kapell­ösa
    Äldre 2 Jun 19:29
    #22

    Jag tipsar gärna om det något bortglömda preventivmedlet pessar, funkar jättebra för oss och inga hormoner alls!

  • sms å fotbol­l
    Äldre 3 Jun 09:58
    #23

    Knyttan säger ju det mycket vist :)

    Vill ända slå ett litet slag för kopparspiral (som någon nämnde innan). Hade ätit p-piller i ca 9 år när det slutade i vestibulit (bl.a. torra slemhinnor --> ingen sexlust alls) och bytte då till kopparspiral som är hormonfritt dvs jag är som jag ska vara och det är jätteskönt!
    Det är säkert (givetvis inte 100% men det är ju å andra sidan ingenting), och jag behöver inte tänka på att ta piller eller hålla kolla på något annat. Det är bara att leva livet och att byta den ungefär vart femte år.

    Lycka till TS med bröllopet och ett fantastiskt (sex)liv med din blivande man!

  • Zia 200906­18
    Äldre 3 Jun 10:08
    #24

    Igår slutade jag med mina p-piller som jag ätit sedan 7-8 år tillbaka. Tycker sexlusten har påverkats och kan nog känna igen mig i sms å fotbolls upplevelse. Nu ser jag fram emot en aktiv sommar, haha! ;) Får se sen efter sommarn vad vi ska ha för preventivmedel i framtiden..tänkte vara utan och bara ha kondom under sommaren och låta min kropp vara utan hormoner och shit. Får se vad det blir sen..


  • Äldre 3 Jun 10:14
    #25

    På den tiden när jag behövde skydd var faktiskt kondom det bästa och enda biverkningsfria!

  • didis
    Äldre 3 Jun 10:42
    #26

    Kondom är bra på många sätt men oss har det aldrig passat. Det är lite småknöligt, tycker jag men vi har väl övat för dåligt då jag har tagit p-piller oavbrutet i 13 år nu och innan dess i perioder. Så skönt att slippa mensen!

    Sedan har faktiskt vårt äldsta barn simmat igenom en kondom...

    Nu funderar jag på att sterilisera mig men det kanske är fel forum att diskutera det i, de flesta här verkar vara mer i "barnproducerande" ålder.

    Datorn låter intressant, i vilket fall om man inte skulle uppleva en ev graviditet som en katastrof (som jag skulle) men om man tänker sig ha barn "framöver men helst inte just nu" verkar p-datorn vara perfekt.

  • Äldre 3 Jun 22:23
    #27

    > ung1brud: Glad om jag kan vara till nån hjälp :)


    >Didis: jag tror att det har med vana att göra, om man tycker det är knöligt eller inte, för min del tycker jag inte det stör alls, min fästis har lite mer invändningar -  fast å andra sidan föredrar han en flickvän som ar sugen över att slippa kondomen...


    Har tänkt att så småningom skaffa ngt slags hormonfritt preventivmedel, P-dator tycker jag låter super, ska definitivt kolla upp det där...

  • ung1br­ud
    Äldre 6 Jun 22:37
    #28

    det där med pessar.. är inte det jobbigt att hålla sån koll på tiden osv.. man vill ju kunna vara spontan om ni förstår vad jag menar :P hur mycket ska man prova nu innan jag gifter mig då? :S eller ska jag vänta till efter bröllopet kanske?

  • Astro
    Äldre 6 Jun 23:02
    #29
    sms å fotboll skrev 2010-06-03 09:58:38 följande:
    Knyttan säger ju det mycket vist :)Vill ända slå ett litet slag för kopparspiral (som någon nämnde innan). Hade ätit p-piller i ca 9 år när det slutade i vestibulit (bl.a. torra slemhinnor --> ingen sexlust alls) och bytte då till kopparspiral som är hormonfritt dvs jag är som jag ska vara och det är jätteskönt!Det är säkert (givetvis inte 100% men det är ju å andra sidan ingenting), och jag behöver inte tänka på att ta piller eller hålla kolla på något annat. Det är bara att leva livet och att byta den ungefär vart femte år.Lycka till TS med bröllopet och ett fantastiskt (sex)liv med din blivande man!
    Hej!

    Alla funkar visst olika! Många här säger att de reagerar dåligt på p-piller, jag mådde ypperligt på p-piller, men får tyvärr inte ha dem kängre pga propp i armen hos min pappa. Jag har haft jättesvårt att tolerera de östrogenfria preparaten, men nu till slut så funkar hormonspiral.


    Ang inlägget jag citerar så vill jag bara påpeka att man inte gärna sätter in hormonspiral på yngre tjejer, helst ska man ha fått barn. Detta för att livmodern måste hålla en viss storlek, annars funkar det inte, den får inte plats. Det gäller egentligen hormonspiral oxå.


    Jag faller in med de som säger att du hellre ska vänta. Kör med kondom, men var nogranna!!! Den ska på innan hans penis ens får komma i närheten av dina privatare delar! Men det kan funka bra, min karl och jag körde med det länge. Det är bra att veta hur man funkar utan, så man märker skillnaden med hormoner.


    Lycka till!

  • kapell­ösa
    Äldre 9 Jun 21:48
    #30
    ung1brud skrev 2010-06-06 22:37:17 följande:
    det där med pessar.. är inte det jobbigt att hålla sån koll på tiden osv.. man vill ju kunna vara spontan om ni förstår vad jag menar :P hur mycket ska man prova nu innan jag gifter mig då? :S eller ska jag vänta till efter bröllopet kanske?
    Det är ungefär lika "bökigt" som kondom, förutom att den ska sitta inne i 6h efter sexandet. Är man pilsk och vill på't igen innan de 6h har gått så är det bara att smörja in den med mer spermiedödande kräm så är det bara att köra på. Har man lite framförhållning sätter man in den innan man börjar kela, annars blir det ett litet insättningsmoment som är väldigt likt uppehållet man får när man sätter på en kondom. Sen gäller det bara att komma ihåg att ta med sig den, men det gäller ju oavsett om man använder p-piller, minipiller, kondom eller pessar.

    För oss har pessar varit ett utmärkt alternativ till kondom då varken han eller jag tycker om det (jag är förmodligen lite överkänslig mot något i kondomer, det är _inte_ skönt!).


    Jag vill precis som alla andra rekommendera att börja med en hormonfri preventivmetod, oavsett om det är kondom, p-dator eller pessar. Tyvärr har ungdomsmotagningarna jag varit på verkat som någonslags lobby-verkasamhet för p-piller, det finns som sagt andra metoder!


    Ha det så trevligt!!!

  • Astro
    Äldre 16 Jun 15:48
    #31
    kapellösa skrev 2010-06-09 21:48:47 följande:
    Det är ungefär lika "bökigt" som kondom, förutom att den ska sitta inne i 6h efter sexandet. Är man pilsk och vill på't igen innan de 6h har gått så är det bara att smörja in den med mer spermiedödande kräm så är det bara att köra på. Har man lite framförhållning sätter man in den innan man börjar kela, annars blir det ett litet insättningsmoment som är väldigt likt uppehållet man får när man sätter på en kondom. Sen gäller det bara att komma ihåg att ta med sig den, men det gäller ju oavsett om man använder p-piller, minipiller, kondom eller pessar. För oss har pessar varit ett utmärkt alternativ till kondom då varken han eller jag tycker om det (jag är förmodligen lite överkänslig mot något i kondomer, det är _inte_ skönt!). Jag vill precis som alla andra rekommendera att börja med en hormonfri preventivmetod, oavsett om det är kondom, p-dator eller pessar. Tyvärr har ungdomsmotagningarna jag varit på verkat som någonslags lobby-verkasamhet för p-piller, det finns som sagt andra metoder! Ha det så trevligt!!!
    Men anledningen till att man inte vill att folk börjar med p-dator/pessar/kondom är att dessa preventivmedel helt bygger på att man gör alla moment rätt varje gång! Och då är de ändå inte lika säkra som hormonella medel.

    Pessar har en säkerhet på 96% om jag inte minns helt tokigt, och det är om man navänder den helt optimalt. Dessutom tillverkas ju inte det spermiedödande medlet längre, utan det måste typ blandas på apoteket.... En rätt använd kondom har en hög säkerhet, men den sjunker drastiskt om man inte sätter på den i tid, om man hanterar den fel, om man rispar den etc. P-dator funkar inte om man är oregelbunden, något som unga tjejer oftast är.


    Om man sen inte vill ha hormonpreparat, visst, men man ska veta att barriärmetoderna och "säker-period"-metoderna är mindre säkra.

  • kapell­ösa
    Äldre 17 Jun 09:19
    #32

     


    Astro skrev 2010-06-16 15:48:58 följande:
    Men anledningen till att man inte vill att folk börjar med p-dator/pessar/kondom är att dessa preventivmedel helt bygger på att man gör alla moment rätt varje gång! Och då är de ändå inte lika säkra som hormonella medel. Pessar har en säkerhet på 96% om jag inte minns helt tokigt, och det är om man navänder den helt optimalt. Dessutom tillverkas ju inte det spermiedödande medlet längre, utan det måste typ blandas på apoteket.... En rätt använd kondom har en hög säkerhet, men den sjunker drastiskt om man inte sätter på den i tid, om man hanterar den fel, om man rispar den etc. P-dator funkar inte om man är oregelbunden, något som unga tjejer oftast är. Om man sen inte vill ha hormonpreparat, visst, men man ska veta att barriärmetoderna och "säker-period"-metoderna är mindre säkra.

    Absolut, jag håller fullständigt med dig, det hela hänger på att man använder preventivmedlet på rätt sätt. Men det gäller även för t.ex p-piller och minipiller, om  man glömmer någon dag eller tar pillret för sent för då sjunker ju skyddet drastiskt.
    Om man är ung och ska börja utforska sin sexualitet med sin partner så kan det vara bra att börja med ett hormonfritt alternativ så man vet hur man funkar. Om man sen vill gå över till p-piller, p-stav, p-ring, minipiller, p-spruta eller något annat med hormoner så vet man hur man fungerar. För trots allt är ju en av de vanligaste biverkningarna av hormonbaserade preventivmedel att man får en minskad sexlust. 

    Korrekt använd har pessaret en säkerhet på 97%, att jämföras med minipiller som korrekt använd har en säkerhet på 94-98%. Det enda som verkligen funkar om man absolut inte vill riskera att bli gravid är tyvärr avhållsamhet, men hur kul är det?   
    Den spermiedödande krämen för pessaret är receptbelagd pga att det är så få i sverige som använder pessar nuförtiden, det är helt enkelt inte lönsamt att ha den i lager. Därför görs den "på beställning", vilket gör att brukar ta en 3-4 arbetsdagar från det att man varit på apoteket och lämnat in receptet tills dess att man kan hämta krämen.

    Bara för att man är ung behöver det inte betyda att man inte kan få spiral, nu vet jag inte hur gammal TS är, men själv fick jag kopparspiral när jag var 21. Däremot vill de helst att man ska fött ett barn innan, men det är inget krav.

  • Lyckom­ia
    Äldre 17 Jun 09:39
    #33

    Trodde tidigare att kondomer skulle vara erotikdödare men det är det verkligen inte.

    Min sambo och jag har gått över från p-piller till kondomer i väntan på att vi ska börja försöka bli gravida. För mig har det bara blivit positivt eftersom jag nu efter åtta långa år kan ligga kvar i sängen och bara njuta medan han får gå iväg och ta reda på kladdet

  • Silver­tärnan
    Äldre 17 Jun 19:16
    #34

    Vad roligt att du ska gifta dig och inleda ditt sexuella liv på allvar med en älskad person.


    Jag skulle vilja tipsa om pessar jag också. Det finns två olika moderna silikonpessar. Ett som kallas slidpessar, Milex, och sitter diagonalt i slidan. Och ett som heter livmodertappspessar,FemCap som sitter på den där lilla knoppen längst in i slidan om du känt efter nån gång. Känns som en nästipp. Till pessarerna bör man INTE använda den gamla spermiedödande krämen som är giftig och irriterande. De finns en pessargel som är gjord på bl a mjölksyra, som gör att spermierna inte kan simma, då de inte gillar surt. Den gelen smakar vaniljsyrligt och är helt ok att äta. Receptfri, finns på nätet. ( Contragel grön)


    Det är inget bökigt. För sätter man in  t ex livmodertappspessaret ( FemCap) varannan morgon när man borstar tänderna, så kan det alltså sitta inne i två dygn. Sen tar man ut och tvättar, sätter in direkt igen och så kan man ha oplanerat sex i ytterligare tå dygn. Men det ska sitta minst sex timmar efter senaste samlaget. Så är man nykär och älskar flera gånger per dag, så får man väl komplettera med kondom emellanåt... Eller ha ett sex timmars sex-uppehåll, varannan dag...


    Det verkar som om fler och fler nu går över till pessar. Fast barnmorskor tipsar ändå mest om p-piller. Men för många är det trots allt depression och ingen sexlust tyvärr. Och alla andra biverkningar och , tyvärr, risker. Även om det är farligare att vara gravid, kanske man kan ta mer risker då, än för att ha sex. ( Vilka orgasmer är värda en blodpropp?) men bra att ha akut-p-piller hemma ifall man glömde sätta in pessaret och då ta det direkt efter man upptäckt det.


    Eftersom FemCap inte känns kan man glömma om man satt in det eller om man inte satt in det. Bra att ha nån rutin.


    Man kan sätta in både hormonspiral och kopparspiral fast man aldrig varit gravid, om man bara har tillräckligt stor livmoder. Men med kopparspiral blöder man oftast längre tid. Men använder man menskopp så är det inte så jobbigt. Med hormonspiral slutar man oftast blöda helt efter några månader. Hormonspiral är det mest effektiva preventivmedlet om man absolut inte vill bli med barn.


    Kondom är bra om mannen klarar av tekniken. Som sagt, man slipper kladdet!


    Oj, vad långt det blev.... Lycka till unga bruden. Och så kan du läsa om "slidkransen" på www.rfsu.se om du undrar vad det är.


     

  • Silver­tärnan
    Äldre 17 Jun 19:23
    #35

    Åh, vill göra ett tillägg. Men det kan du hoppa över att läsa TS.


    Säkra perioder är fullständigt osäkert och kräver fullständigt regelbunden ägglossning. 


    Men Billingsmetoden/ Naturlig Familjeplanering är lika säkert som p-piller enligt senaste forskningen. Men man måste lära sig metoden ordentligt, helst av en utbildad handledare. Hormonfritt, gratis, men man får låta bli omslutande sex under fertil period. ( Fast då kan man ha FemCap om man absolut inte kan låta bli) Man kan ha precis hur oregelbunden ägglossning som helst, amma, vara i klimakteriet etc. Läs mer på www.familjeplanering.se


    De flesta läkare och barnmorskor kan inte skilja på Säkra perioder och Billingsmetoden. De vill ju helst att alla ska ha hormoner av nån obegriplig anledning. Vet man alla alternativ, bör man väl få välja själv. Men vet man inte, kan man ju inte välja.


     

  • Astro
    Äldre 19 Jun 09:30
    #36
    kapellösa skrev 2010-06-17 09:19:11 följande:
      Bara för att man är ung behöver det inte betyda att man inte kan få spiral, nu vet jag inte hur gammal TS är, men själv fick jag kopparspiral när jag var 21. Däremot vill de helst att man ska fött ett barn innan, men det är inget krav.
    Det har med storleken på livmodern att göra . Unga tjejer som inte har fött barn har ju en kortare livmoder än en som varit uttöjd så att säga. Men de mäter livmodern före insättandet och är den lång nog kan man ha spiral. Vill oxå slå ett slag för hormonspiralen om man har stora blödningar.

    Men jag håller med det många av er har sagt, börja med t ex kondom, då vet man hur man funkar, och kan gå på något annat p-medel sedan!

  • Xrissy
    Äldre 19 Jun 15:06
    #37

    Jag har bytt från trionetta till cerazette nu för ca 2 månader sedan. Alltså från ett kombinerat p-piller till minipiller. Anledningen till att jag byte var att jag hade värsta humörsvängningarna av trionetta, blev gråtfärdig över ingenting (både sådant som var ledsamt och roligt!) och detta var riktigt jobbigt både för mig själv och min pojkvän. Annars upplevde jag ingenting negativt med dem, varken viktuppgång eller andra problem. Det som var positivt med trionetta var att mensen kom nästan exakt på samma klockslag två dagar in på raden med sockerpiller, väldigt lätt att beräkna när mensen skulle komma alltså.


    Humöret blev bättre ganska omgående när jag bytte till cerazette, däremot så blev mina bröstvårtor VÄLDIGT ömma, detta blev dock bättre efter ca 1 månad. Ingen viktuppgång nu heller, inte fler finnar än normalt och sexlusten håller i sig. Min mens har dock inte ställt om sig än, den kom efter ca 5 veckor efter det att jag börjat med pillrena och nu har den hållit i sig i 11 dagar... :P Det verkar dock som att det kan vara såhär i början för många som äter cerazette och det ska tydligen bli bättre när kroppen fått ställa om sig helt, detta tar ca 3 månader.


    Hoppas att du hittat någonting som passar dig bra, detta är mina upplevelser av två olika piller men kom ihåg att alla är olika! Jag har kompisar som har mått jättebra av piller, de har aldrig bytt, medan en annan kompis inte klarar av att äta någonting alls pga humörsvängningar.

Svar på tråden Preventivmedel :S "Hej-kom-och-hjälp-mig"-situation...