• chiqitita

    Vad finns det för bidrag hemma?

    Eftersom jag bor utomlands så är jag mest nyfiken eftersom jag själv får frågan ibland. Om man t ex skaffar barn, vad och hur mycket får man i bidrag då?
    Vem får bostadsbidrag och hur mycket är det?
    Om det är något annat jag glömt så kanske ni kan svara på det med. Tacksam för all info!!

  • Svar på tråden Vad finns det för bidrag hemma?
  • sokkerstruten

    Du får A-kassa. Om du blir arbetslös, om arbetsvilkoret som dom kallar det stämmer. Studievilkoret har dom tagit bort.
    Sök på google!

    Du får mamma penning. Dom tittar 8 månader tillbaka i tiden jobbade man då så får du 80% tror jag av det som du tjänar. Jobbade du inte då utan studerade så är studietiden över hoppningsbar tror jag och dom tittar då vad du gjorde innan studierna. Men jag vet att det är olika regler med det oxå. Annars då får du 120 kr om dagen. Du bestämmer mer eller mindre själv hur du vill ta ut dom, men mamma och pappan har ett visst antal dagar var och ett antal som dom gör som dom vill med. Dock så kan man föra över dagar m.m till varandra. Du kan behålla dagarna fram tills barnet är 8 år tror jag. Men kan bara påbörja en föräldra ledighet tre gånger under ett år. Och Arbetsgivaren måste godkänna din föräldraledighet om du anmäler 2 eller 3 månader innan. Gå in på försäkringskassan för mer info. För att kolla hur det ser ut.

    Bostadsbidrag vet jag inte.. vet att du måste passa in i olika kriterier. kanske som ensamstående, pensionär,student.

    Sök info på google så lovar jag att du hittar det du letar efter!

  • chiqitita

    Tack för infon! Så du får alltså 80% av vad du tjänade i 460 dagar från att du fött barn? Är det sen meningen att man ska gå tillbaka till jobbet? I vilken ålder börjar barnet dagis och måste man själv betala det och vad ligger det på?
    Men sen får man väl barnbidrag upp till 18 år?

  • plummis

    Du får 80% av ditt intjänade SGI (sjukdomsgrundande inkomst). Sen har du o pappan 460 dagar tillsammans varav 90 är lägstanivådagar = 180kr / dag. 60 dagar är låsta till den ena förräldern. Så om du vill ta ut fullt = 30 dagar i mån och få ut 80% av din lön så kan du vara hemma i max 11månader. Lite invecklat.
    Barnet får börja efter sin 1års dag och det kostar
    för heltid 3% av er samanlagda bruttolön men max 1260 kr för barn 1 och max 400 för barn 2. (gäller i ronneby kommun)
    Barnbidraget ligger på 1050kr per barn o sen finns det flerbarnstillläg på 2=100 3=454 4=1314 som betalas till 16år sen heter det studiebidrag men är lika mycket.

  • sokkerstruten

    Ok, du hade lite bättre koll! Bra att det blir rätt! :)

  • sokkerstruten

    Man avgör ju själv om man vill gå tillbaka till jobbet...men när man har plockat ut alla dagar så får man ju inga mera pengar. Då får man leva på en lön, så ja det är la meningen men alla gör ju som man vill, många plockar ut färre dagar (kanske 3 dagar per vecka)och sparar vilket göra att dom kan vara hemma längre eller ta ut den på sommaren så man kan vara hemma med barnen då, när dom har sommarlov plus att man har semester.. Man har laglig rätt att gå tillbaka till jobbet 75% om man vill efter mamma ledigheten!

  • sokkerstruten

    Och jag vet inte hur det är längre men jag vet att om man blev gravid igen innan barnet är 1.5 år så får man samma mamma penning till det andra barnet vilket brukar vara mera eftersom man oftast går ner i timmar efter det första barnet.

    Sen är det oxå så att om du går tillbaka till jobbet säg till 75% och har fått en löneförhöjning under tiden du är mamma ledig eller när du jobbar 75% så breäknar dom mamma penning som om du jobbade 100% och med din nya lön!Men då måste man bli gravid innom två år efter det första barnet!

  • J D

    Om du har bott utomlands kan du har förlorat rätten till föräldraförsäkring över den minsta nivån (den som ej grundas på 80% av lönen) (jag inser att det kanske inte var det du undrade men ändå).

  • J D
    sokkerstruten skrev 2008-10-01 01:33:48 följande:
    Och jag vet inte hur det är längre men jag vet att om man blev gravid igen innan barnet är 1.5 år så får man samma mamma penning till det andra barnet vilket brukar vara mera eftersom man oftast går ner i timmar efter det första barnet.Sen är det oxå så att om du går tillbaka till jobbet säg till 75% och har fått en löneförhöjning under tiden du är mamma ledig eller när du jobbar 75% så breäknar dom mamma penning som om du jobbade 100% och med din nya lön!Men då måste man bli gravid innom två år efter det första barnet!
    Ja, och det gället inte bara kvinnan utan om paret blir gravida igen inom en viss tid så gäller att föräldraförsäkringen ligger kvar. Man kan på så vis sprida ut dagar och vara föräldraledig på samma nivå i flera år om man får barn tätt...
  • anne på grönkulla

    Sen om man är utskriven ur Sverige så gäller inte alls självklart att man får ta del av socialförsäkringarna meddetsamma man flyttar hem - man måste "in i systemet" genom att börja betaal skatt en viss tid först innan man har rätt att ta del av bidrag mm.

  • Lillsnufflan

    Bostadsbidrag kan man ha rätt till om man är ung (18-28 år), har barn, är pensionär eller värnpliktig. Exakt hur mycket man får (om man får något alls) är svårt att säga: det beror på hur mycket man tjänar, hur många vuxna resp. barn man är i hushållet, vad bostaden kostar, hur stor den är etc.

  • MulleNuh

    A-kassan får man inte bara så där.. Mpste ha jobbat i 1 år. och varit medlem i 6 månader innan.
    Bostadsbidrag

  • MulleNuh

    man får f-penning i 390 dagar och så har man 90 lägstanivådagar.


    chiqitita skrev 2008-09-30 21:33:35 följande:
    Tack för infon! Så du får alltså 80% av vad du tjänade i 460 dagar från att du fött barn? Är det sen meningen att man ska gå tillbaka till jobbet? I vilken ålder börjar barnet dagis och måste man själv betala det och vad ligger det på?Men sen får man väl barnbidrag upp till 18 år?
  • chiqitita

    Är det någon som vet hur länge man måste ha varit tillbaka i Sverige innan man kommit in i systemet igen?

  • Lillsnufflan

    chiqitita skrev 2008-10-02 18:15:53 följande:


    Är det någon som vet hur länge man måste ha varit tillbaka i Sverige innan man kommit in i systemet igen?
    Det beror lite på. För att få en SGI (sjukpenningsgrundande inkomst, det t.ex. din sjukpenning grundar sig på) eller för att få A-kassa måste du arbeta i Sverige en period. Bostadsbidrag t.ex. kan man däremot få i stort sett direkt. Det beror också på var du bor nu, om det är ett land inom Norden eller inom EU eller utanför dessa. Generellt verkar det som om man i alla fall verkar omfattas av det mesta efter ett år, förutsatt att du arbetat i landet under den tiden.

    www.forsakringskassan.se finns massor av information, men den är inte alltid så lätt att förstå.
  • sokkerstruten

    För att få mamma penning så tittar dom bara på vad du gjorde för 8 månader sedan, från den dagen barnet föds...är du inskriven då och hade jobb då så ska det vara lungt.

  • sokkerstruten

    Det bästa är nog att skriva upp frågorna du har och antingen ringa eller maila!

  • Lady78

    Kolla den här sidan: www.nordsoc.org Den är dessutom på engelska så dina kompisar kan kolla själva. Mest generell info men kanske något som är användbart.

Svar på tråden Vad finns det för bidrag hemma?