• Bjorkefall

    Sköldkörtelrubbning - några med erfarenhet?

    Sedan Meja föddes för 3,5 år sedan har jag faktiskt inte mått helt bra någon gång.
    Det är alltid något som spökar - illamående, huvudvärk,yrsel, hjärtklappning osv osv...

    Sjävlklart har jag varit hos läkare eftersom det är rätt trist att aldrig må helt bra. Kanske har det blivit 6 läkar besök varav 2 på akuten senaste tre åren. Alla läkare frågar direkt "Har man kollat sköldkörtelvärden på dig?"
    Och ja det tror jag att man har och de var inom normalspannet har jag svarat.

    Senaste läkarbesöket i Torsdags visade det sig att man verkarbara ha tagit TSH och inte T4 och T3 som tydligen också borde tas i samband med de symptom jag har.
    TSH låg på 1,2 vilket väl är helt normalt?
    Nu togs nya prover på T4 och så får vi se vad de visar..

    Men nu läste jag att man tydligen kan må dåligt pga sköldkörtelrubbning trots att värdena ligger inom normalspannet. Typ att vissa behöver ligga ännu längre eller högre än vad normalspannet är. Det är ett fåtal läkare som faktiskt medicinerar trots bra värden men jag har haft kontakt med två tjejer på Familjeliv som haft bra värden men många symptom och sen ändå medicinerats och nu mår helt superbra!

    Så nu är jag nyfiken på om det finns fler här som har sköldkörtelrubbning eller medicinerats trots okej värden? Vad ligger era värden på?

    De symptom som jag listade för min husläkare, som verkar helt inkompetent och tro att jag är hypokondrisk och att allamina symptom beror på trötthet för att jag har två barn och att de minsan borde gå på dagis vid det här lagret för att underlätta mitt liv... är dessa. Jag vet att det låter hypokondriskt med alla dessa symptom, men de är inte alla samtidigt utan kommer och går under senaste åren...

    Hypotyreos

    Depressioner/känslomässig instabilitet
    Frusenhet varvat med värmevallningar då jag svettas massa
    Huvudvärk
    Hårda tunga hjärtslag/hjärtklappning l
    Ingen ork, lust
    Ingen/låg sexlust
    Ledvärk
    Lättretlighet
    Menstruationsstörningar (rikliga menstruationer, långa avstånd)
    Minskad aptit
    Nattblindhet (sämre mörkerseende än normalt)
    Nervositet
    Smärtor allmänt i kroppen, ev. vandrande
    Stelhet
    Sömnbehovet ökar överdrivet mycket, alternativt sömnsvårigheter
    Torr/grov/läderaktig hud
    Trötthet
    Urinträngningar - kissnödig jämt
    Utslag
    Värmeintolerans
    Yrsel
    Ögonproblem (tex sämre syn, och/eller torra, svidande, svullna eller värkande ögon)
    Ömhet i fotsulorna

  • Svar på tråden Sköldkörtelrubbning - några med erfarenhet?
  • Sanfor

    Jag har en sköldkörtelrubbning, minns inte riktigt hur det var, men det var inte hypotyreos rakt av utan enbart någon av "T" värdena som var för lågt. (Den som säger åt de andra att producera, om jag minns rätt) Tar Levaxin 75 mikrogram per dag.

    Jag har fortfarande kvar de problem jag sökte för ursprungligen, dvs trötthet och återkommande depressioner, men andra saker har blivit bättre. (Väntar på trötthetsutredning. Depressionen har fixat sig :)) Värdena på sköldkörtelhormon är numera dock ok.

  • Tit

    Tack för tipset,jag måste kolla det. Idag har jag somnat sittandes på jobbet ca tre ggr (orkestermusiker) och tänkt att "ska det verkligen vara så här?" Jag tar cipramil och det funkar ok men får aldrig riktigt "proppen att släppa" och är som sagt så j-a sömnig! Ovh gottisugen och grinig och svettig och stresskänslig och kissenödig och huvudvärk och ingen sprudlande sexlust (hänger i och för sig ihp med cipramil)
    Kan det andra stämma; öm i fötterna på morgonen, Svidande men rinnande ögon, blir lätt illamående/yrslig.

    Vad menas med nervositet? Jag uppträder till vardas så nervös på det sättet blir jag ju inte...

    Hur är ärftligheten, vet att min mamma alltid ätit levaxin?

    Vore jättetacksam för råd då jag som sagt blev lite desperat idag!

  • Sanfor

    Extrem trötthet kan ju bero på en massa saker. Oftast är det ju sömnapné, dvs att man slutar andas korta stunder när man sover. Det gör att man inte blir utvilad.
    En annan att man snarkar (hör om jag fattat rätt samman med sömnapné?) Men det borde ju personen man sover med känna veta?

    (Förutom min karl då, eftersom jag alltid somnar efter honom och han skulle inte vakna om så ett X2000 brakade rakt in i väggen)

    Men be din läkare kolla halt av B12, blodvärde, blodtryck samt sköldkörtelhormoner?

    Jag är också så oerhört trött hela tiden. Är sjukskriven på deltid för detta. Jag kan behöva sova flera timmar efter att ha varit ute med hunden, eller ha diskat. Det är totalt omöjligt att vakna med hjälp av väckarklocka - då kan jag ge upp tankeverksamheten för hela dagen - utan måste vakna av mig själv (eller hunden.) Jag blir extra trött av att vara social och uppfattas säkert som tråkig eller oartig när jag går tidigt på after work, eller från kompisar.

    Alla värdena är (ganska) bra, jag har vettig dygnsrytm (eller lägger mig vid 23 och vaknar vid 09).

    Nu väntar jag sedan ett år på sömnutredning på sömnlaboratoriet på Sahlgrenska. Heja sjukvården!
    Under tiden får jag gå runt och periodvis vara sjukskriven, hela tiden vara orolig för att folk tycker att jag är "lat" eftersom jag inte orkar, och konstant vilja gå och lägga mig.

  • Tit

    Tack för svar!
    Vad otroligt jobbigt för dig att vara SÅ trött. Jag känner med dig.
    Ska ringa till läkaren på måndag. Sömnutredning har jag tänkt på tidigare. Min man (!) säger att jag snarkar men han sover väldigt tungt oxå. Jag tänkte att det oxå kan hänga ihop med slemhinnorna. Är ofta lite täppt och "seg" i halsen.
    En jag känner har "kroniskt trötthetssyndrom" -har dina läkare kollat det? Det är ju dock väldigt svårkollat...
    Hur påverkar kost och motion dig. Jag påverkas helt klart positivt men det är ju vansinnigt svårt att vara konsekvent när man är så väldigt omotiverad till allt jämnt.
    Jag är freelance/arbetslös så jag vet inte hur jag skulle klara en fulltidstjänst...
    Funderar på att få fler barn (min är 9) men det är ju inte så bra om man redan innan känner sig som om man ammat hela natten!
    Lycka till med din sömnutredning! Stå på dig!

    TS förlåt att jag snott din tråd lite men se det som "puff": Jag har dessutom hittat en bra hemsida:Thyroid!

  • glad och sprudlande

    Jag har haft en rejäl sköldkörtelrubbning. Hypertyreos eller giftstruma. Man blir väldigt trött, får nervös/orolighetskänslorm ångest, depression osv osv. Hur jobbigt som helst.

    För min del slutade det med att jag behövde operera bort min sköldkörtel men eftersom köerna var så långa så blev det att vi strålade "bort" den. Nu har jag nästan ingen funktion alls och tar levaxin för att ha n¨ågon ämnesomsättning överhuvudtaget.

    Men det vanligaste är ju att ha hypo och då blir man ju också medicinerad med levaxin.

    Gå till en annan läkare om du inte får den hjälp som du känner att du borde få. Av någon anledning händer det ofta att det inte tas på allvar och man blir diagnostiserad som deprimerad och får antideppmedicin.

    Struma är en jobbig sjukdom och det tar tid att tillfriskna även om man medicineras. Tyvärr stannar flera av symptomen kvar länge och ibland för alltid.

    Om du/ni har frågor om detta så är det bara att fråga. Jag har var sjuk länge och vet vad det innebär.

  • Vitt guld

    Jag har hypothyreos, konstaterat -01. När jag mår ganska bra ligger mitt TSH på 1,4-1,8 och T4 16-17. Jag har mixtrat själv med mina doser. Jag åt 50 mikrogram Levaxin i 2 år och mådde dåligt men mina värden var ju "normala" enligt läkarna. Ökade själv dosen till 100 mikrogram och började må betydligt bättre. Fortfarande "normala" värden enligt läkarna... har inte talat om att jag fördubblat dosen själv. Tyvärr är okunskapen ofta stor inom vården och man måste ta reda på mycket själv och stå i.

Svar på tråden Sköldkörtelrubbning - några med erfarenhet?