Här kommer Moussaka receptet som är från en av mina favvo-kokböcker "En man en kvinna ett kök"
Receptet räcker till 8 pers.
salt
olja
2 auberginer, skivas i centimetertjocka skivor
8 potatisar
Färsfräset:
2msk olja
600g färs (nötfärs)
1,5 tsk salt
1tsk vitpeppar
1 nypa grovmalen svartpeppar
1 tsk mald kanel
Tomatsås:
0,5dl olivolja
1 stor gul lök, eller två mindre, hackas
1 röd paprika, hackas
2-3 vitlöksklyftor, pressas
2 tsk timjan
1 tsk oregano
1 oxbuljongtärning
2 burkar krossade tomater
2 burkar vatten
2 msk tomatpuré
Toppning:
200g fårost (fast jag brukar ta 300-400g fetaost)
4-5 dl gräddfil
2 msk paprika pulver
Till formen 1 klick margarin
Skiva auberginerna i centimetertjocka skivor och salta dem lätt, så att de vattnar sig. Torka sedan av dem försiktigt med hushållspapper.
Skala och skiva potatisen och lägg skivorna i vatten med en citronklyfta, så att de inte mörknar.
Tomatsås:
Fräs lök och paprika i olja, tillsätt vitlök och kryddor i en lämplig kastrull.
Häll i krossade tomater, vatten och tomatpuré och låt puttra på svag värme tills de övriga momenten är klara.
Färsfräs:
Fräs färsen med salt, peppar och kanel, som "doftas" över.
Stek aubergineskivorna på varje sida med olivolja (inte för het panna).
Skölj fårosten/fetaosten i kallt vatten.
Alla förberedelsemoment är nu färdiga.
Smörj en stor, eldfast form.
Börja med att fylla botten med aubergineskivor, därefter ett lager köttfärs och ett lager potatis (använd all potatis). Häll sedan över tomatröran, lägg på ytterligare ett lager av den resterande köttfärsen och slutligen de sista aubergineskivorna.
Smula över fårosten och bred försiktigt över gräddfilen.
Pudra paprikapulvret över hela ytan eller i ränder.
Grädda i ugn, 175-200 grader, ca 50-60 minuter eller tills potatisen är mjuk och moussakan fått fin färg.