• marian
    Äldre 11 Jan 13:56
    88722 visningar
    7 svar
    7
    88722

    fötter som luktar förfärligt (fotsvett eller?)

    Fotsvett luktar ingenting i sig själv, det börjar lukta först när bakterier bryter ner olika ämnen i svetten. Och, som du säkert redan vet, bakterier lever och frodas i varma och fuktiga miljöer till exempel disktrasor eller instängda skor.

    Fot- och nagelsvamp kan också ge illaluktande fötter. Det behöver inte klia alls, men kan synas till exempel på att huden mellan lilltån och den fjärde tån - som är mest känslig för svampangrepp - är vit och uppluckrad. Vid nagelsvamp blir naglarna missfärgade och buckliga.

    Det bästa sättet för att bli av med illaluktande fötter är att jobba förebyggande. Se först till att din sambo kommer iväg till en fotvårdare som kan ta bort hudavlagringar under fötterna där bakterierna lättare får fäste, och ge honom en fotfil så att han kan ta hand om det själv fortsättningsvis.

    - Sockar ska alltid vara av bomull, inte syntetmaterial. Och de ska tvättas i 60 graders värme, annars dör inte svampsporer.

    - Han bör heller inte använda samma skor varje dag. Man ska helst låta ett par skor vila någon dag så att fukten torkar ut ordentligt.

    - Vid dusch och tvättning ska man torka ordentligt mellan tårna.

    - Ännu en förebyggande åtgärd är att han smörjer in fötterna efter dusch med bats deodorantkräm. Den innehåller aluminiumklorid som hämmar svettning.

    - Köp kolfiltersulor som håller borta svett och lukt.

    /marian, vars make också hade förlamande illaluktande fötter!

Svar på tråden fötter som luktar förfärligt (fotsvett eller?)