Matbröd utan jäst?
Jag sökte på bakpulverbröd och hittade följande recept som jag tycker låter smaskiga :D
hem.passagen.se/hanscb/baksida/recept/fillimpa.htm
---
MAJSMUFFINS
(8-10 st, 200 grader i 10 minuter)
Hämtat ur "Vegetarisk mat" av Sarah Brown, Bonnier Alba. Testat av Mia.
Ingredienser:
1 msk olivolja
1 liten gul lök, mycket finhackad
75 g grahamsmjöl
75 g majsmjöl/polenta
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 ägg
2 tsk flytande honung
1 1/2 dl mjölk
40 g riven ost (cheddar, prästost eller grevé)
Gör så här:
Värm oljan i en stekpanna och fräs den finhackade löken tills den blivit mjuk.
Blanda mjölsorterna med salt och bakpulver i en bunke. I en annan skål vispar du ägget väl och tillsätter sen mjölk och honung och fortsätter vispa.
Rör ner äggblandingen i mjölbunken och tillsätt den stekta löken.
Blanda väl till en lös smet. Tillsätt den rivna osten och skeda sen upp smeten i smorda muffinsformar.
Grädda i ugnen 10-12 minuter tills bullarna höjt sig och är guldbruna.
Servera direkt eller värm dem försiktigt innan de skall serveras.
----
Baka med morötter
Morötter gör bröd saftigt och gott. Det här brödet bakas med bakpulver i stället för jäst, vilket innebär att degen blandas ihop och ställs in i ugnen direkt. Snabbt och enkelt när tiden är knapp.
Du behöver 6 dl rågsikt, ½ dl rågkross, ½ dl vetekli, 2 tsk bakpulver, 1 tsk salt, 1 msk rivet citronskal + saften från en citron, 2 msk mörk brödsirap, 1 stor riven morot (eller två små) samt 3 dl lättfil (filmjölk).
Så här gör Du:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda bakpulver med de torra ingredienserna i en bunke. Blanda ner citron (rivet skal och saft), sirap, rivna morötter och fil. Rör ihop till en ganska lös deg. Smörj och bröa en form, som rymmer 1 ½ liter. Strö gärna formen med vetekli
eller klä den invändigt med bakplåts-papper. Häll i degen och grädda i nedre delen av ugnen 50-60 minuter. Ta ut och stjälp upp brödet på galler. Låt svalna under duk.
-----
www.recept.org/Bagels_beigels_bagal_judiskt_brod.html
---
Finns massa fler om du söker :D