• Oktoberbride

    Se hit ni som gör egna tårtor!

    Hej pysseltjejer!

    Jag och min mamma och min sambo ska tillsammans baka bröllopstårtan för 45 personer..

    Vi har beställt en tårtställning i tre våningar från Panduro och ska provbaka tårtan om 1 vecka..

    Undrar om ni har förslag på fyllning samt vad man ska "klä" tårtan med så att den blir fin..
    Vi är många nöt/mandelallergiker så nötter och mandelmassa är inte att tänka på..
    Jordgubbar är vi också allergiska mot..

    Vi hade tänkt Maräng alternativt sockerkaksbotten med vaniljkräm och mosade hallon mellan kanske..?

    Alla tips mottages tacksamt!!

  • Svar på tråden Se hit ni som gör egna tårtor!
  • Johanna = en lat kock

    hallonmousse brukar jag göra väldigt enkelt genom att ta frysta hallon och tina - sen på med lite marsanpulver så att det blir ganska fast...

    blanda med vispad grädde

  • Oktoberbride

    Johanna = en lat kock:
    Tror du att det inte fungerar att fästa mina chokladplattor med grädde? Är det bättre att göra en vaniljkräm kanske?

  • sussi_lull

    Johanna = en lat kock

    Om man blandar med marsanpulver så behövs ingen gelantin alltså? Låter enkelt och lätt!

  • Johanna = en lat kock

    octoberbride

    grädde funkar till chokladplattor - de löses inte upp av vätska som marsipan och sugarpaste

    sussilull

    nej det räcker med marsanpulver - tan inte för mycket bara... blir den för lös så blanda med fast marsankräm...

  • Oktoberbride

    Johanna:

    Vad smakar suagerpaste? Hittade det på nätet och det står att man kavlar ut den.. Jag har alltid trott att det är som kristyr som man spritsar på.. och det låter vidrugt! Men nu när jag läste om det lät det som att vi byter ut chokladtäcket mot suagerpaste kanske? Är det väldigt sött?

    Hittade på tartdecors hemsida nått som heter modelleringschoklad..
    "Man kan med fördel blanda den 50/50 med marsipan eller sugarpaste för att dryga ut den. På så sätt får man en mycket smidig och god pasta att klä tårtan med eller modellera figurer eller rosor t ex. För extra finess - använd Moon Beams - metallicfärger som framträder på mörkt underlag."
    Vad tror du om det? Har du hört talas om det?

    Och om man ska ha suagerpaste så måste man ha smörkräm - köper man det eller gör man det själv? Och vad smakar det??

    Tacksam för alla tips!

    Kramar från Oktoberbride

  • Johanna = en lat kock

    sugarpaste smakar bara socker... den är kritvit men blir lätt smutsig...

    kan smaksättas med tex panduros smaksättningar för godis...

    har fördelen att den är fri från nötter men är mkt dyrare än marsipan...

    det du tänkt på innan är kristyr eller bridal icing...

  • Oktoberbride

    Johanna: Jag tål inte nötter så därför är vi intte på suagerpaste..
    Har du nått annat förslag på vad man kan täcka den med?
    Hur länge vågar man ha en suagerpaste tårta med smörkräm under i kylen? 9 timmar?

  • Momsroria1986

    Hm, nu blev jag ännu mer osugen på att beställa tårta från Maulas Cake.. Vem vill köpa en tårta med rinniga blommor och figurer?

  • puffan

    jag tycker du ska täcka med sugarpaste. Det är sött och inte supergott, men man kan enkelt ta bort lagret från sin tårtbit och lämna det på tallriken. Gör man sin sugarpaste själv så blir den godare än den köpta (får ingen syntetisk bismak). Recept på både sgarpaste och smörkräm finns på sockerrus.se.

    Det som är positivt med sugarpaste är att det är ett hållbart material jämfört med marsipan. Det är alltså mycket enklare för en nybörjare att täcka med sugarpaste. Ytan blir också mycket snyggare, då den blir lite mattare än marsipanen. Viktigt också för att få en snygg yta på tårtan är att du är noga när du spacklar tårtan med smörkrämen. Lägg på ett tunt lager, ställ sen i kylen och lägg på ett lager till. Fortsätt så tills du är helt nöjd. Finns många bra videos på youtube som visar hur man spacklar och täcker sin tårta.

    jag ska baka till ett bröllop nu på lördag, och brukar lägga upp planeringen så att jag får hela tårtan färdig dagen innan. Brukar baka bottnarna tidigt samma vecka och lägga i frysen, sen gör jag fyllningarna två dagar innan bröllopet och fyller tårtan (alltså på tordagen). Sen får tårtan stå och gotta sig lite i kylen över natten (ger en saftig och fin tårta) och så spacklar och täcker jag dagen innan. sen kan tårtan stå till bröllopet. Tänk bara på att ta fram den någon timme innan den ska ätas, så att sugarpaste och smörkräm hinner mjukna lite. Är det en smörbaserad botten så behöver den också en stund i rumstemp för att inte kännas knastertorr när man äter den. 

  • Chicita
    Emelie87 skrev 2013-08-26 09:52:32 följande:
    Tråden är 9 år gammal.
    Jepp, bättre att starta en ny eller gå med i någon av alla de nya tårttrådar som finns 
Svar på tråden Se hit ni som gör egna tårtor!