Inlägg från: JeSikka |Visa alla inlägg
  • JeSikka

    Hur mycket mat per person?

    Jag tycker att dina beräkningar verkar ganska vettiga.

    Har sett exempel där man rekommenderas att beräkna för följande för buffé:
    Potatis 250g (ca 270 till mos)
    Ris 220g (1 dl/port okokt, dubbel mängd vatten)
    Pasta 70g (blir efter kokning 3-4 dl)
    Kött (rent) 150g (köttfärs) I00g
    Fisk 125g (gryta, soppa) 100-125g
    Kyckling 1 hel till 4 personer 150g delar (bröst, ben eller lår)

  • JeSikka

    Kikade på livsmedelsverkets hemsida för att hitta mer information om portionsstorlekar:

    Potatis - 150-160 g (ca 2 potatisar)
    Ris - 2 dl kokt, (ca 50g okokt)
    Pasta - 2,5 dl kokt (ca 50 g okokt)
    Rostbiff/Kalkon/kyckling/fläskfilé - 125 g/portion
    Sallad/tomat: 70g/portion
    Gurka: 50g/portion
    Bröd varierar väldigt - men de verkar överlag komma i portionsstorlek enl. livsmedelsverkets tabeller.

    Det är deras rekommendationer - dock har det flera gånger skrivits om att de allra flesta äter alldeles för mycket - alltså mer än livsmedelsverkets rekommendationer. Har du buffé kanske du ska tänka på att folk gärna går och tar sig en portion till dessutom.

Svar på tråden Hur mycket mat per person?