Jag har inte provat dessa recept själv, men min kompis säger att de är bra.
Hummus
125 g kikärtor
1 1/4 - 1 1/2 dl tahina
2 - 3 citroner
2 vitlöksklyftor
olivolja
paprikapulver
Kikärtorna läggs i blöt över natten. Jag och de flesta jag känner avlägsnar skalen, men jag har hört några säga att det är onödigt. Enligt min orientaliska kokbok ska skalen bort.
Kikärtorna ska koka upp och sjuda under lock i 1 1/2 - 2 1/2 timme. Spara spadet!
Tahina (sesampasta) finns vanligen på en beige plastburk med grönt lock i invandraraffärer. Jag har också sett en glasburk i vanliga affärer, men det är inte vanligt. Man bör röra om, innan man tar. (Smaka gärna litet, den är god men sträv.)
De kokta kikärtorna, tahinan, saften från citronerna och de pressade vitlöksklyftorna körs i mixer. Eventuellt får man blanda i litet av kikärtsspadet, om blandningen blir för fast.
Bred ut hummusen i en djup tallrik och gör en liten grop, cirka 3 mm djup, i mitten. Häll litet olivolja i gropen och ströa paprikapulver runt omkring.
Baba ghanouj
500 g aubergine
50 g tahina
2 - 3 citroner
2 - 3 vitlöksklyftor
olivolja
Lägg auberginerna på ett ugnsgaller cirka 30 min i 180 grader. Skalet ska bli svart och få blåsor. Skär av ändarna och skala medan den är varm. Kör en stund i mixer.
Blanda i tahinan, saften från citronerna och de pressade vitlöksklyftorna och kör en stund till i mixern. Man kan ha i litet salt, men det brukar jag glömma.
Min erfarenhet är att det är svårare att balansera smaken, när man gör baba ghanouj. En vitlöksklyfta mer eller mindre spelar ingen större roll för hummusen. Baba ghanouj kan slå över direkt och närmast bli en vitlöksröra, om man inte är försiktig.
Också baba ghanouj serveras i djup tallrik med litet olja i mitten.
Båda rätterna äts lämpligen för hand, med pitabröd som man "dippar". Ha gärna svarta oliver till.
Vill man göra en orientalisk måltid, kan man komplettera med vinbladsdolmar och falaffel, som kan köpas färdiga.
Tahinan innehåller mer än 50 % fett. En sats hummus enligt ovan delar jag på två dagar, om jag äter den som huvudrätt. Tyvärr innehåller vardera tallriken mitt energibehov för en hel dag.