Jag behöver recept på marinerad fläskfile
Hej!
Vi funderar på att servera marinerad fläskfile på vårt bröllop. Är det någon som har ett bra recept?
Lena
Hej!
Vi funderar på att servera marinerad fläskfile på vårt bröllop. Är det någon som har ett bra recept?
Lena
Menar du att den ska serveras kall? Isåfall har min mamma ett recept på dubbelmarinerad fläskfilé, som vi ska ha på vårt bröllop! Jag har inte receptet själv, men kan ta reda på det om du vill!
jag vill gärna ha det! Vi ska ha kall buffe (om inte planerna ändras)
Det fanns ett recept på dubbelmarinerad oxfile i Ica's buffe-tidning före jul. Sök på nätet. Vi har förr använt fläskfile, och nu i lördags gjorde oxfile´n succe på vår fest. Vi förberedde t.o.m. så långt att vi frös in köttet efter det var tillagat, och marinerade samma dag.
Här är ett recept.
Har ännu inte testat det så kan ej säga + ell -
12 portioner
Görs dagen innan festdagen
4 st fläskfiléer
3-4 msk torkad timjan
salt och peppar
marinad
4 dl olja
2 dl vinäger
2 msk dijon senap
4 tsk salt
1 msk mald peppar
2dl hackade färska örter
Gör så här:
Bryn fläskfilén runt om i stekpanna.
Krydda med den hackade timjanen, och rejält med salt och peppar.
Låt sedan köttet svalna och skär upp i tunna skivor.
Lägg köttet i en trång skål och häll över marinaden.
Täck över med plastfolie och låt stå i kylen över natten.
På festdagen
Tag upp köttet ur marinaden och låt stå i rumstemperatur 1-2 timmar innan servering
Det där receptet verkade "mumsigt" ska nog prova det någon dag!
Jag tror att mamma också använder ica´s recept på dubbelmarinerad oxfilé till fläskfilén. Här är det, om det är någon som vill slippa söka själv:
800 g oxfilé (putsad)
1 msk smör + 1 msk olja till stekning
Marinad 1
2 msk sojasås
1 msk hoisinsås (asiatiska hyllan)
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Marinad 2
1 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
2 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1-2 finhackade vitlöksklyftor
1 kruka finhackad persilja
1/2 dl hackad kapris
Portioner: 6
1. Två dagar före festen. Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Knyt påsarna. Låt stå i kylen över natten.
2. Dagen före festen. Sätt ugnen på 150°C.
Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna.
3. Lägg över på en ugnsplåt. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55°C, ca 30 minuter. Linda in filén i aluminiumfolie. Ställ in i kylen.
4. Blanda samman marinad 2.
5. Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg dem i en skål. Häll över marinaden, täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering.
6. Festdagen. Ta fram köttet innan gästerna kommit. Lägg över oxfiléskivorna på ett vackert fat. Skeda över marinaden.