Recept på god potatisgratäng
Hej!
Hur gör ni för att få lika god och krämig potatisgratäng som man får på restaurang? Jag lyckas visst aldrig.
Hej!
Hur gör ni för att få lika god och krämig potatisgratäng som man får på restaurang? Jag lyckas visst aldrig.
Skala och skiva potatisar. Lägg i en gratängform, varva med lite skivad vitlök, salt, peppar och ost. Avsluta det hela med ost på toppen, och dränk sedan in hela gratängen i grädde.
Inte ett DUGG nyttigt - men det är det inte på restaurang heller... ;)
Idag gjorde jag som Johanna=den lata kocken tipsade om:
Skiva potatis och lök. Koka upp mjölk tillsammans med lite redning, salt, svartpeppar och pressad vitlök. Lägg i skivad potatis och lök. Koka ca 10 minuter. Stjälp över i ugnsfast form och lägg över riven ost. In i ugnen ca 10 minuter tills det fått färg. Vill du så kan du ju ha grädde i stället för mjölk. Men jag försöker tänka på vad jag äter så detta blev mycket bättre än om man gör det direkt i formen med mjölk. Samtidigt kan man ju smaka av det innan det läggs i formen.
I restauranger brukar man precis som det står ovan, koka alltihopa innan man kör in det i ugnen.. Jättesmarrigt!
Jag brukar också koka först. Men sist så testade jag "Fransk potatisgratäng", receptet finns i "Rutiga kokboken", då gjorde man typ en bechamelsås har jag för mig och den blev riktigt, riktigt bra (och mindre fet).
Gott men farligt... 40% grädde och massa ost. Sedan smakar det som restaurang...
Min mamma gör världens godaste potatisgratäng. Jag använder mig av en oval ungsform. Först smörar jag botten. Sen varvar jag skivad okokt potatis, salt, vitlökspulver och riven ost. Som när man gör lasange. Sista lagret ska vara skivad potatis och sen hyvlad ost. Sen häller man över vätskan som består av creme fraiche och vispgrädde. Ungefär 2 dl av varje, beroende på formens storlek.
Grädda på 225 grader tills det har blivit färg på gratängen. Sänk då till 200 grader och lägg på folie. Sen ska den stå ca en timme. Får ibland stå drygt en timme. Har aldrig ätit en godare potatisgratäng.
Det låter som den potatisgratängen min mamma gör! den är supergod! :D
Här är en slags VV-variant jag fått från blivande svärmorn:
En burk Campbells champinjonsoppa
Potatis
Lök
Salt
Peppar
Ev. lite ost
Tillred soppan som förpackningen säger. Häll lite soppa i botten. Varva potatisskivor, hackad lök, salt och peppar med soppan. Fortsätt tills formen är full. Lite ost på toppen om man vill.
Jag lagade detta till en riktig potatisgratängsgourmé jag känner och tyckte det var jättegott.
skivad potatis, kaffegrädde,lök ostskivor,purjolök i ringar eller hur man själv väljer, blir jättesmaskig..=) och naturligtvis kryddor efter behag....:0)