• Stess

    Hur gör man en god pasta sås

    hej jag vill bara veta hur man gör en god pasta sås. Om någon kan ge mig lite tips

  • Svar på tråden Hur gör man en god pasta sås
  • Neneh

    Ska det vara till fest eller vardag?

  • Kristina

    Här är ett par exempel:

    Krämig grönsakspasta med rosmarin

    Ingredienser 4 port
    300 g pasta, gärna färsk
    3-4 morötter
    3 färska lökar
    100 g bönor eller sockerärter
    2 msk smör
    2 1/2 dl Kelda ostsås
    1 msk hackad färsk rosmarin eller 1 torkad rosmarin svartpeppar

    Gör så här:
    Koka pastan. Ansa grönsakerna och skär dem i bitar. Lägg i grönsakerna när det återstår några minuter av koktiden. Häll av vattnet och rör i smöret. Värm såsen och rör ner rosmarin. Häll ostsåsen över pastan och grönsakerna. Mal över svartpeppar. Servera med bröd.

    Skördepasta med pesto svedese

    Ingredienser 4 port
    200 g pasta t ex skruvar
    400 g rotsaker , t ex kålrot , morot , palsternacka, selleri smör
    1/2 dl hackade örtkryddor
    Sås: 4 dl grovhackad persilja + färsk basilika
    1 tsk salt
    2 krm svartpeppar
    2 vitlöksklyftor
    6 valnötskärnor
    3 dl gräddfil
    1 dl lagrad ost, t ex Präst

    Gör så här:
    Lägg alla ingrediener till såsen i en matberedare och kör tills allt är blandat. Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Skala rotsakerna och skär dem i tunna strimlor. Lägg ner dem i pastavattnet när det återstår 5 min. av koktiden. Häll av vattnet och rör i smör och örter. Servera den kalla såsen till den heta pastan. Såsen kan förberedas helt.

    Pastasås med skinka och gorgonzola

    Ingredienser 3 port

    225 g pasta
    75 g rökt skinka
    2 1/2 Kelda Ostsås
    50 g gorgonzola

    Gör så här:
    Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Strimla skinkan. Häll såsen i en kastrull. Skär osten i mindre bitar. Lägg ner ost och skinka i såsen. Värm såsen under omrörning tills osten har smält. Servera pastan med såsen, blandad sallad och bröd.

    Smaklig spis!

  • nallemaja

    Här kommer två tips till! Båda väldigt lätta och går fort.

    Gör en barsamellsås (hur nu det stavas)
    när den är lagom, salta och peppra, släng i lite skinka (strimlor eller tärningar) samt några ostskivor. Puttra en liten stund och det är klart Lägg gärna lite provencale kryddor på (finns i små paket i frysdisken)

    Alternativ två
    ½ lök (eller 1 liten lök) eller purjolök i lagom mängd
    1 burk tonfisk
    1 burk creme fraiche
    1 bruk creme bonjour (förslag: gräslök och örter eller vad den heter)

    Svetta löken (så den blir mjuk) i lite smör/margarin Lägg i creme fraich och creme bonjour. Låt det smälta ihop. rör ner tonfisken. salta och peppra. Klart

    Lycka till!

  • Ananas

    Jag har en enkel favorit som går att göra till 2 eller 200! Därför har jag inga exakta mått.
    Det som behövs är
    Lök
    Squas
    Margarin
    Mjölk
    Crème Fraiche
    Fiskbuljongtärning
    Lax
    Röd rom

    Hacka lök och skiva squash (eller gör halvcirklar om den är stor) och fräs dessa i smör.
    Häll på vätska (50/50 mjölk och crème fraiche) och låt koka upp. Lägg i fiskbuljongtärningar (ersätt vattenmängden på paketen med mängden mjölk/Crème fraiche så blir det bra). Pytsa i lax som är skuren i kuber ca 2x2 cm och låt koka med tills den är klar. I sista steget häller man i röd rom (ej svart för då blir såsen grå!!!)

    Jättegod och enkel att göra till många om man vill!

  • Jennifer E

    Är rätt lost i köket men ett tips på "lyxig" köttfärssås är att ha i crème fraiche, valfri fetthalt.

  • Stjärna

    Här är ett ENKELT förslag.

    ingredienser:
    1 påse carbonara pastasås
    1/2 buljongtärning
    1/2 fpk bacon
    några färska, skivade champinjoner
    1 sked lätt cremefraise
    vitlök
    chayenne peppar
    salt
    ev. broccolli

    klipp baconen i strimlor. Värm på dem i en kastrull. Blanda i påsen med 2 dl mjölk o 1 dl vatten. Tillsätt champinjoner, buljong och vitlök. Vispa då och då. När såsen tjocknat, lägg i broccolli, cremefraise o kryddor. Rör om. Låt puttra några minuter. MUMS!!

  • Electric Lady

    1 pkt bacon
    1 burk krossade tomater, gärna smaksatta med t ex basilika
    vitlök
    ajvar relish
    örtkryddor och örtsalt

    fräs baconet, häll på resten, puttra, goffa.

  • Johanna = en lat kock

    enkel och lyxig
    fräs 1 hackad gul lök i ½msk smör
    värm en burk creme fraiche saffran och tomat
    blanda ner:
    4 grovhackade tomater
    en burk grovhackade kräftstjärtar
    låt bli varmt
    servera med nykokt färsk pasta

  • Fru Kirta

    en halv purjo
    5-6 champinjoner
    en burk matlagningsgrädde
    100 gr skinka
    1 matsked senap
    1 matsked ketchup
    salt och peppar

    Häll först purjolök i pannan och låt det mjukna lite. Häll i skinka i strimlor och champinjoner i skivor. Häll i matlagningsgrädde, ketchup, senap, smaka av med salt och peppar. Låt såsen koka ihop.
    Servera med pasta.

  • penapöna

    Jag brukar göra pastasåser, allt efter humör. Lök och krossade tomater är en bra grund och sen kan man ha i det man känner för, champinjoner, morötter, majs, ärtor, broccoli, räkor t ex. Salt och peppar förstås, men man kan även exprimentera med curry eller chilipulver t ex. Lite creme fraiche eller grädde lyxar till det lite.

    Lök, grädde och konserverade aprikoser är också superdupergott. Soya, salt och peppar som kryddor. Lätt och snabbt. Lite lyxigare variant är med stimlad lövbiff i.

  • Bubblan81

    en annan snabb o god variant är:

    2 grovrivna morötter som får fräsa ihop med hackad lök o vitlök. Tillsätt en burk cremefraiche med franska örter ( funkar även med viktväktarnas om man vill ha en mager variant) smaksätt med salt o pepper, ibland brukar jag ha i extra örter, det är en smaksak. servera med nykokt pasta o ev lite riven parmesan!!!!

Svar på tråden Hur gör man en god pasta sås