Hur gör man en god pasta sås
hej jag vill bara veta hur man gör en god pasta sås. Om någon kan ge mig lite tips
hej jag vill bara veta hur man gör en god pasta sås. Om någon kan ge mig lite tips
Ska det vara till fest eller vardag?
Här är ett par exempel:
Krämig grönsakspasta med rosmarin
Ingredienser 4 port
300 g pasta, gärna färsk
3-4 morötter
3 färska lökar
100 g bönor eller sockerärter
2 msk smör
2 1/2 dl Kelda ostsås
1 msk hackad färsk rosmarin eller 1 torkad rosmarin svartpeppar
Gör så här:
Koka pastan. Ansa grönsakerna och skär dem i bitar. Lägg i grönsakerna när det återstår några minuter av koktiden. Häll av vattnet och rör i smöret. Värm såsen och rör ner rosmarin. Häll ostsåsen över pastan och grönsakerna. Mal över svartpeppar. Servera med bröd.
Skördepasta med pesto svedese
Ingredienser 4 port
200 g pasta t ex skruvar
400 g rotsaker , t ex kålrot , morot , palsternacka, selleri smör
1/2 dl hackade örtkryddor
Sås: 4 dl grovhackad persilja + färsk basilika
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
6 valnötskärnor
3 dl gräddfil
1 dl lagrad ost, t ex Präst
Gör så här:
Lägg alla ingrediener till såsen i en matberedare och kör tills allt är blandat. Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Skala rotsakerna och skär dem i tunna strimlor. Lägg ner dem i pastavattnet när det återstår 5 min. av koktiden. Häll av vattnet och rör i smör och örter. Servera den kalla såsen till den heta pastan. Såsen kan förberedas helt.
Pastasås med skinka och gorgonzola
Ingredienser 3 port
225 g pasta
75 g rökt skinka
2 1/2 Kelda Ostsås
50 g gorgonzola
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Strimla skinkan. Häll såsen i en kastrull. Skär osten i mindre bitar. Lägg ner ost och skinka i såsen. Värm såsen under omrörning tills osten har smält. Servera pastan med såsen, blandad sallad och bröd.
Smaklig spis!
Här kommer två tips till! Båda väldigt lätta och går fort.
Gör en barsamellsås (hur nu det stavas)
när den är lagom, salta och peppra, släng i lite skinka (strimlor eller tärningar) samt några ostskivor. Puttra en liten stund och det är klart Lägg gärna lite provencale kryddor på (finns i små paket i frysdisken)
Alternativ två
½ lök (eller 1 liten lök) eller purjolök i lagom mängd
1 burk tonfisk
1 burk creme fraiche
1 bruk creme bonjour (förslag: gräslök och örter eller vad den heter)
Svetta löken (så den blir mjuk) i lite smör/margarin Lägg i creme fraich och creme bonjour. Låt det smälta ihop. rör ner tonfisken. salta och peppra. Klart
Lycka till!
Jag har en enkel favorit som går att göra till 2 eller 200! Därför har jag inga exakta mått.
Det som behövs är
Lök
Squas
Margarin
Mjölk
Crème Fraiche
Fiskbuljongtärning
Lax
Röd rom
Hacka lök och skiva squash (eller gör halvcirklar om den är stor) och fräs dessa i smör.
Häll på vätska (50/50 mjölk och crème fraiche) och låt koka upp. Lägg i fiskbuljongtärningar (ersätt vattenmängden på paketen med mängden mjölk/Crème fraiche så blir det bra). Pytsa i lax som är skuren i kuber ca 2x2 cm och låt koka med tills den är klar. I sista steget häller man i röd rom (ej svart för då blir såsen grå!!!)
Jättegod och enkel att göra till många om man vill!
Är rätt lost i köket men ett tips på "lyxig" köttfärssås är att ha i crème fraiche, valfri fetthalt.
Här är ett ENKELT förslag.
ingredienser:
1 påse carbonara pastasås
1/2 buljongtärning
1/2 fpk bacon
några färska, skivade champinjoner
1 sked lätt cremefraise
vitlök
chayenne peppar
salt
ev. broccolli
klipp baconen i strimlor. Värm på dem i en kastrull. Blanda i påsen med 2 dl mjölk o 1 dl vatten. Tillsätt champinjoner, buljong och vitlök. Vispa då och då. När såsen tjocknat, lägg i broccolli, cremefraise o kryddor. Rör om. Låt puttra några minuter. MUMS!!
1 pkt bacon
1 burk krossade tomater, gärna smaksatta med t ex basilika
vitlök
ajvar relish
örtkryddor och örtsalt
fräs baconet, häll på resten, puttra, goffa.
enkel och lyxig
fräs 1 hackad gul lök i ½msk smör
värm en burk creme fraiche saffran och tomat
blanda ner:
4 grovhackade tomater
en burk grovhackade kräftstjärtar
låt bli varmt
servera med nykokt färsk pasta
en halv purjo
5-6 champinjoner
en burk matlagningsgrädde
100 gr skinka
1 matsked senap
1 matsked ketchup
salt och peppar
Häll först purjolök i pannan och låt det mjukna lite. Häll i skinka i strimlor och champinjoner i skivor. Häll i matlagningsgrädde, ketchup, senap, smaka av med salt och peppar. Låt såsen koka ihop.
Servera med pasta.
Jag brukar göra pastasåser, allt efter humör. Lök och krossade tomater är en bra grund och sen kan man ha i det man känner för, champinjoner, morötter, majs, ärtor, broccoli, räkor t ex. Salt och peppar förstås, men man kan även exprimentera med curry eller chilipulver t ex. Lite creme fraiche eller grädde lyxar till det lite.
Lök, grädde och konserverade aprikoser är också superdupergott. Soya, salt och peppar som kryddor. Lätt och snabbt. Lite lyxigare variant är med stimlad lövbiff i.
Har kommer nagra recept utan halvfabrikatsingredienser. Kanske kraver lite mer jobb, men det blir oandligt mycker godare! Kan rekommendera den forsta.
(om lankarna inte funkar far ni klippa och klistra. De ar nog for langa tror jag)
www.foodandwine.com/invoke.cfm
www.foodandwine.com/invoke.cfm
www.foodandwine.com/invoke.cfm
www.foodandwine.com/invoke.cfm
en annan snabb o god variant är:
2 grovrivna morötter som får fräsa ihop med hackad lök o vitlök. Tillsätt en burk cremefraiche med franska örter ( funkar även med viktväktarnas om man vill ha en mager variant) smaksätt med salt o pepper, ibland brukar jag ha i extra örter, det är en smaksak. servera med nykokt pasta o ev lite riven parmesan!!!!