• Trasig diamant!

  Fre 15 feb 2019 13:57 Läst 12392 gånger Totalt 1 svar
  Fre 15 feb 2019 13:57

  Någon som varit med om detta?

  Jag har haft min förlovningsring i mindre än en månad när jag upptäcker en repa/flisa som gått på kanten på den. Syns inte för ögat men känns när jag känner med nageln. Blev jätteledsen! Tror det hände när en person på bussen slog emot min hand med sin väska :(

  Vi köpte ringen från en guldsmed med liten firma, all kommunikation var på mail. Har inte varit i kontakt med henne och har inte kollat med mitt försäkringsbolag ännu...

  Vad kan jag göra nu? Hur funkar försäkringen när det gäller sånt här? Vill inte få den omslipad, då kommer den ju bli mindre -  vilket jag inte vill - i så fall kommer jag byta sten. Jag vill ju såklart ha en diamant utan defekter på ringen jag ska ha resten av mitt liv! 

  Någon som varit med om nåt liknande? 

 • Tis 30 apr 2019 14:49 #1

  Hej! Nu är det länge sedan du ställde din fråga men jag har några tankar som kanske ändå kan vara till hjälp. En diamant KAN HA en naturligt skrovlig yta på vissa fasetter. Den del av diamanten som jag tror du beskriver kallas rondisten och om du känner en ojämnhet med nageln men inte ser någonting (har du tittat i förstoring?) så kan det röra sig om en sådan naturlig ojämnhet där. Det kallas natural, och är liksom en struktur i diamanten som inte går att slipa bort. I såna fall är det ingen skada utan som sagt ett ?födelsemärke?. Såna saker ska alltid anges i ett eventuellt certifikat - fick du ett certifikat när du köpte stenen?

  Men det kan ju vara så olyckligt att du har fått en nagg på diamanten - sånt kan till exempel hända om man applåderar (och har ring på andra handen också). Oavsett när/hur det hänt borde det gå på din försäkring, speciellt om du har all-risk/drulle.

  Börja med att kolla på kvitto/certifikat - står det något om natural på diamanten? Låt en guldsmed/värderingsman titta på ringen/stenen. (Guldsmeden som gjorde din ring har också försäkring men tar nog inte på sig en nagg så långt efteråt.) Ring försäkringsbolaget. Lycka till!

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll