• Får ej välja egen musik i kyrkan

  Lör 13 maj 2017 22:36 Läst 53213 gånger Totalt 8 svar
  Lör 13 maj 2017 22:36

  Hej.

  Känner mig rätt så förvirrad. Gifter oss om 2 veckor och träffade prästen i förgår. Blev inte som jag tänkt tyvärr.känner mig väldigt förvirrad o ledsen nu. Känns inte alls som den här vigseln blir som vi vill. Vi fick inte välja vad vi ville ha för låt in o ut ur kyrkan. Så nu blir det tydligen bröllopsmarschen in o nått annat på orgel ut. Inte alls vad vi ville. Vi försökte förklara det men han var väldigt på om att det absolut inte skulle bli bra med den musik vi vill ha, b.la ellie goulding. Blir så ledsen för jag vill ju ha vårt bröllop på vårt sett, plus att vi vet andra som gift sig där som fått välja egen musik. Sen var han jätte emot att jag ska gå in i kyrkan med min far. Han försökte få mig att ändra mig flera gånger om den saken. Men där talade jag om att jag ville ha det så o inte på något annat sätt. I vilket fall känns inte det här alls kul ???? Och jag känner att jag tappat lusten lite nu... vad ska jag göra ? Går ju inte byta präst två veckor innan eftersom det är ont om präster där jag bor...

 • Sön 14 maj 2017 19:47 #1

  Hej! Stå på dig. Det är er dag! Kontakta organisten/kantorn som ska spela på bröllopet och önska musik direkt med hen. 2 veckor borde vara helt ok tid föt en kantor att förbereda låtarna, om det är vanliga pop-låtar (utifrån det du skrev verkar det vara det). Försök byta präst! Det är ju otroligt viktigt att känna sig bekväm med den som ska viga en. Kyrkan har ju vissa traditioner, men här rör det sig ju inte om några extrema eller "okristliga" önskningar från er sida!! Det är väldigt vanligt i sverige idag att bruden leds in i kyrkan av sin far, traditionen inspireras väl från usa och hollywoodfilmer ???? Och fler och fler väljer bort traditionella orgelstycken som in och ut-musik till förmån för modernare musik och popsånger. I detta fall verkar prästen sitta fast i gamla traditioner. Stå på dig!

 • Sön 14 maj 2017 20:04 #2

  Ni kanske får kompromissa? Det är trots allt prästen som är ansvarig för vigselgudstjänsten och att låta dig gå in med din far är ett ganska stort avsteg från en vanlig svensk vigsel. Eftersom du får gå in med din pappa kanske ni kan gå med på traditionell  in- och utgångsmusik?


  För att ni ska känna er nöjda under dagen tror jag det smartaste är att att föreställa er hur det kommer bli med den valda musiken, det kommer säkert bli jättefint. Det låter lie sent att ha samtal med prästen bara två veckor innan vigseln och eftersom det är högsäsong för vigslar i många delar av landet kan det nog bli svårt för kantorn att hinna lära sig en ny låt. Har ni bara vanliga noterna måste de antagligen anpassas för orgel och det tar är ju ett litet arbete också.

 • Mån 15 maj 2017 10:02 #3
  Professionell duo bestående av Paula och Roberto skräddarsyr musiken till er stora dag.https://www.facebook.com/paulanoelgroup/
  Maila intresse: paulanoelgroup@gmail.com
 • Fre 26 maj 2017 02:05 #4

  Eftersom jag är vigdelförrättare tänker jag att det är er dag, den viktigadte i livet och ni ska i möjligaste mån bestämma musiken m.m. Om prästen, pastorn inte vill hörsamma er önskan bör ni fundera över att byta präst, inte alltid så lätt. De arbetar som andra i ett visst schema. Det prästen inte kan ändra på är äktenskspslöften, samt bön och välsignelse. Eftersom det är en gudstjänst är det inte lämpligt med vilken musik som helst. Sedan kan jag tycka att två veckor före vigseln är alldeles för kort tid att förbereda vigseln. Allt annat måste man ju boka långt i förväg, festlokal, mat etc.

 • Fre 26 maj 2017 09:11 #5

  De kart att man ska få välja musiken själv. Men man får tänka på att ska vara genomförbar. Jag har hör av kantorn i mitt pastorat att många brudpar inte alls tänker på. T.ex var de en brud som sa de vill har ledmotiv till Transformer två. Utan att veta vad låter heter eller om det ens finns att få tag på noter hon sa "men den finns ju på youtube". 
  Kantorn sa även att viss bröllop är mer som en konsert mer än ett bröllop.

  Det jag vill komma fram till är att prästen kanske har fått nog av den typen av brudpar. Och att man får tänka på om det är genomförbart.  

 • Sön 4 jun 2017 09:10 #6

  Bedrövligt att höra! Jag har sju git professionellt på vigslar i tio år och tyvärr stöter man på såna där nötter ibland. Men det är relativt sällsynt numer. Hoppas det blev bra ändå

 • Tis 6 jun 2017 20:53 #7

  Att du skulle gå in med din far kommer tyvärr inte att hända. I Sverige går brudparet in gemensamt, för att markera jämställdhet inför varandra. Detta är en tradition som är nästan tusen år gammal! Dessutom måste prästen följa svenska kyrkans handbok!

 • Ons 7 jun 2017 09:10 #8
  Prästlärling skrev 2017-06-06 20:53:52 följande:

  Att du skulle gå in med din far kommer tyvärr inte att hända. I Sverige går brudparet in gemensamt, för att markera jämställdhet inför varandra. Detta är en tradition som är nästan tusen år gammal! Dessutom måste prästen följa svenska kyrkans handbok!


  Det här är inte riktigt rätt. Det står ingenting i kyrkohandboken om hur brudparet ska gå in, ordningen börjar när de redan står vid altaret. det innebär tyvärr att det är helt upp till den enkilde/a prästen om han/hon vår med på brudöverlämning eller ej. Att den svenska traditionen är att paret går in tillsammans är däremot helt korrekt såklart.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll