• Äldre 17 jan 11:05
  15839 visningar
  8 svar
  Inlägg från KBBride Visa alla inlägg
  8
  15839

  När behövs testamente och äktenskapsförord?

  Jag tror det man missar med äktenskapsförord är att man inte tänker på framtida scenarion. Många som väljer att inte skriva ett äktenskapsförord resonerar precis som er; att idag är ju allt lika. Men ofta händer det mycket för ens ekonomiska förutsättningar senare i livet. Det är då man börjar tjäna pengar och kanske skapar sig en förmögenhet. Den ena parten kanske får mer inkomster än den andra.

  Men jag tänker att det är lite som en försäkring - att man försäkrar sig mot eventuella hemska scenarion i framtiden. Men det innbär ju inte att man hoppas att de ska ske. Sen vet jag att detta är en infekterad fråga, men jag väljer att se det som ett försäkringsskydd. Precis som att jag har försäkring på mitt hem ifall något händer.

  Testamente är ju en enklare fråga om ni är gifta - då ärver ju ni varandra. Har man gemensamma barn har ju även de arvsrätt. Är ni inte gifta är det dock lite knepgiare. Jag tror att det kan vara bra att rådfråga en jurist ifall man vill leva ihop utan att vara gift med eller utan barn.

  I vårt fall skaffar vi äktenskapsförord men kommer inte skriva något testamente nu.

 • Äldre 23 jan 11:20
  #3

  Kort sagt kommer vi reglera att det som är mitt idag förblir mitt om vi skiljer oss, det som är hans förblir hans och allt vi införskaffar för gemensamt bruk delas på.

  Vi har idag redan lite olika inkomster samt olika "förmögenheter" (kontantinsats i våra lägenheter). Idag har han mer än mig i såväl inkomst och "förmögenhet". Men det kan myckt väl vara så att vi går om varandra i framtiden. Jag har för det första inget behov att känna att hans tillgångar ska tillfalla mig, och likväl om jag mot ev har större tillgångar än honom i framtiden vill jag kunna behålla dem om vi går skilda vägar. 

  Det vi främst vill justera är även att sådan jag kan tänkas ärva blir min enskilda tillgång och sånt han ärver är hans enskilda tillgång. Vi har t.ex. äldre fastigheter i min släkt. Vore ju hemskt om jag ärvde dem, sen skiljer vi oss och då har han rätt till hälften och kan framkalla en tvångsförsäljning av fastigheten.

  Vi har även pratat om att fördela om inkomster för framtida barn för att jämna ut mellan oss. Men vi kommer nog träffa en jurist för att lösa detaljer kring äktenskapsförordet. Tror det är bra om man är osäker på detta.

Svar på tråden När behövs testamente och äktenskapsförord?
Logga in
Bli medlem