• Äldre 31 jan 16:49
  11364 visningar
  15 svar
  Inlägg från FotografMariePedersen Visa alla inlägg
  15
  11364

  Fotograf

  Hej!


  Prova att söka en vanlig porträttfotograf istället för just en bröllopsfotograf. Det kryllar av fotografer som utför porträttfotograferingar i studio eller miljö där standardtiden för en fotografering är en timme.


  Jag skulle kanske rekommendera minst 1,5-2h fotografering för bröllopsporträttbilder. När man fotar i miljö kan man inte räkna med att allt går som på räls. Frisyrer blir trassliga av blåst, personer strövar i området, väderförhållanden ändrar sig. Dvs finns det många störningsmoment som kan göra att det tar längre tid än en studiofotografering och då vill man ha tiden på sin sida för att inte riskera att tappa bilder man annars hade kunnat ta.

  Angående att fotografen äger bilderna så är så gott som standard. Det handlar om upphovsrätt till ett verk precis som man inte får göra vad man vill med musik någon annan skapat. Normalt när det gäller fotografering för privatpersoner så får man som kund nyttja bilderna för privat bruk. Oftast går det utmärkt visa upp bilderna på sociala medier om man länkar till fotografen. I tidningsannons likaså om fotografens namn står med. Det man generellt reserverar sig mot är kommersiellt bruk (eftersom fotografen lever på sina bilder) manipulering (ex att göra en färgbild svartvit då den inte kommer se ut som fotografen avsett, dvs en bild fotografen inte uttryckligen står för) vidareförsäljning och deltagande i tävlingar. Dock bör man läsa varje enskild fotografs villkor.

 • Äldre 31 jan 16:59
  #8

  Ang. att fotografen äger rätt att visa upp era bilder så är det väldigt olika. Jag frågar alltid mina kunder om jag får visa upp hela eller delar av en fotografering. Detta är väldigt värdefullt för mig som fotograf då framtida kunder på så vis kan se mitt arbete. Oftast går det jättebra för kunden. Jag är till och med så noga att jag vill ha samtliga på fotots godkännande innan jag publicerar något på webben, något som då kunden får vara förmedlare av (Kontaktar inte alla personligen).

  Vissa fotografer har som standard villkor att de får visa upp bilderna om inget speciellt avtalats. Att det inte skulle gå att välja att ni vill ha era bilder privata låter väldigt konstigt. Det finns en uppsjö olika anledningar till att man inte vill att ens bilder ska spridas, ex skyddad identitet. Som fotograf riskerar man ju att förlora en värdefull kund genom om man inte kan acceptera kundens önskemål om att ej visa upp bilder.

Svar på tråden Fotograf
Logga in
Bli medlem