• Anonym (Big No No)
  Äldre 8 Sep 09:36
  97438 visningar
  52 svar
  52
  97438

  Låta gästerna betala för bröllopet?

  Säger som andra i tråden; NEJ till kuvertavgift. Förstår vad du menar, men det kommer smaka illa i många gästers munnar. Hellre litet bröllop med mycket lyx, eller större bröllop, fast enklare. Eller spara tills ni har råd. Eller ta lån. Men bröllopet ska inte betalas av gästerna. Håller med föregående som liknat det vid att farmor måste betala X antal kr för att smaka på din födelsedagstårta vid kalas.

  PS: Gillar inte heller det här med pengar till smekmånad och dylikt, inte lika illa som kuvertavgift, men ändå väldigt osmakligt.

 • Anonym (Big No No)
  Äldre 8 Sep 22:14
  #31
  Strassbruden2016 skrev 2016-09-08 10:29:01 följande:
  Ang att önska pengar till smekmånad är väl bättre att få än flera olika modeller av glasvasar som bara står..

  Vi önska oss först o främst att folk skulle närvara och present ej viktig men annars så thailändska baht inför bröllopsresan el presentkort på ikea. (Nu ställde vi in thailandsresan och fick ändra till skidresa i sverige pga olika anledningar) detta fick gästerna veta så vi fick en del svenska pengar i present.och det kändes bra att tex åka på slädtur o tänka att det var en bröllopspresent. Vi kunde tack vare de unna oss bra mkt mer på skidresan än vi kanske annars gjort och vi köpte även ngr supersnygga muggar som minne av bröllopet.. Fick dock mest presentkort. Vilket för oss är bättre än massa porslin o dylikt som vi redan har...
  Tips är annars att registrera sig på butiker så man får saker man faktiskt vill ha, och dessutom håller butikerna koll så att dubletter inte inhandlas. Finns gott om butiker/köpcentrum som har denna funktion (även webbutiker om man nu inte skulle bo i en storstad).
 • Anonym (Big No No)
  Äldre 8 Sep 22:18
  #32
  Jeanettewikander skrev 2016-09-08 17:31:07 följande:
  Jag vet inte i vilka kulturer det är vanligt att ta en bestämd inträdesavgift? Det enda jag stött av andra kulturers bröllop har varit bröllop där ett ekonomiskt bidrag varit vanligt som present. Då har det varit en valfri, ofta anonym, summa som gästerna ger fullt frivilligt. Och det har varit tredagarsbröllop där det bjudits på boende, mat, aktiviteter osv. Inte något vanligt (typiskt svenskt) eftermiddagsbröllop på närmsta herrgård med en trerätters.

  Är det någon i tråden som kan ge exempel på den kultur där man som regel tar en bestämd entréavgift på sina bröllop?
  I arabiska kulturer (typ iranier) är det väldigt vanligt att man ger pengar som present (och då ofta väldigt mycket!) Men de (om man får generalisera lite) skulle absolut inte ha kuvertavgift som substitut. Det är i slutändan en gåva och inte en avgift, och det tror jag genomsyrar de flesta kulturerna.

  DVS håller med dig och har inga exempel på kulturer där man tar en avgift.
 • Anonym (Big No No)
  Äldre 8 Sep 22:22
  #34
  dloow skrev 2016-09-08 18:13:48 följande:

  Inträdesavgift är det väl ingen som talat om? Men jag tänker själv på syriska bröllop där gästerna ofta ger så mycket pengar till brudparet att det rent av blir en vinstaffär. Jag var själv på ett sådant bröllop och mina vänner som gifte sig sa att de gick plus.


  Det är väl detta hela tråden handlar om? Om man kan be gästerna betala in X antal kr för att få komma på bröllopet =inträdesavgift. 

  Att man i bla arabiska kulturer ofta ger mycket pengar i PRESENT är en helt annan sak. Det är en gåva och den är frivillig. Dina syrianska vänner kommer troligtvis med pengar och dina svenska med presenter. Men frågan var om det var upp till var och en av bröllopsgästerna att själva bestämma detta, eller om man som värd kan be om pengar för att gästerna ska få komma på bröllopet.
 • Anonym (Big No No)
  Äldre 21 Oct 10:52
  #42
  Släktkalas skrev 2016-10-17 23:34:22 följande:

  Jag ser att det är väldigt delade meningar om kuvertavgift på bröllop.

  I min släkt (som är väldigt stor) förväntar sig folk att bli bjudna, och vissa har en tendens att dra med sig oinbjudna partners osv. På bröllop och dop tex. Jag ser därför kuvertavgift som något jag kan använda för att undvika att det kommer massa extra personer vi ej bjudit, och att jag efter att bröllopet är över slipper höra att jag inte bjöd alla.

  De som vi verkligen vill spendera vår bröllopsdag med kommer inte läsa någonting om kuvertavgift på sin inbjudan, de som däremot blir bjudna enbart för den fortsatta goda stämningens skull får faktiskt betala sin mat+dryck ifall de vill vara med och ha släktkalas för det är inte för att de ska ha en kul kväll, äta gratis mat och dricka gratis sprit, som vi gifter oss. Vi gifter oss av kärlek till varandra och jag bjuder gärna med hela tjocka släkten men jag betalar bara för dem jag verkligen vill ha där och alla andra vill jag veta exakt hur många de blir.

  Så resonerar jag. Det har inget med pengar och ekonomi att göra egentligen, utan bara att jag är så trött på principen i min släkt där man bara bjuder in sig själv eller tar med en extra person en ny partner eller varför inte halva nya partnerns familj och förväntar sig att de som gifter sig/döper sitt barn har räknat med att det kanske kommer några fler än man bjudit.


  Fast vänta nu.. Ska vissa på ditt bröllop betala och andra inte? Det skulle jag starkt avråda. Det kommer att skapa en oerhört märklig stämning när det kommer ut, vilket det tveklöst kommer att göra. Då har ni skiljt på gäster och gäster.

  Jag skulle dock ha ett ärligt och vuxet samtal med de släktingar som tar med sig objudna gäster och säg att de inte är välkomna att bjuda in andra. Du kan skriva "personlig inbjudan" och även ha någon i dörren som prickar namn, eller förvarna om detta så att människor inte vågar. Hänvisa till bordsplacering etc. Men jag skulle absolut inte särskilja på att några får betala och andra inte.
 • Okänd
  Äldre 7 Dec 11:29
  #47
  Meddelande borttaget
Svar på tråden Låta gästerna betala för bröllopet?
Logga in
Bli medlem