• Äldre 1 Nov 20:03
    12374 visningar
    7 svar
    7
    12374

    Fri bar

    Jag kan svara från arrangörshåll. (12 år i branchen, men inte längre) 
    Fri bar är en svår sak, för det finns ju oftast både ett pristak för den som betalar och så finns även den lagliga delen i att man som bartender inte får servera hur påverkade gäster som helst, och är det "förbetalt" (sätter det inom citattecken bara för att det ju inte alltid är betalt innan, utan ska betalas i efterhand) så kan det bli bråk om att man har "rätt" att få sin alkohol, vilket man alltså inte har...

    Nu menar jag inte att det alltid blir fylleslag med fri bar, långt ifrån. Det finns sällskap där gästerna inte dricker alls efter middagen eller bara tar en öl eller et glas vin. Men det finns också sällskap där "gratis är gott, vi tömmer baren"-inställningen råder.

    På de ställen jag har jobbat så brukar vi råda till att man erbjuder sina gäster ett antal bar-biljetter som gästerna kan lösa in i baren. Oinlösta biljetter tar man tillbaka och betalar tillbaka kostnaden för. 


    Vad det kostar kan du göra en överslagsräkning på genom att räkna på priserna som stället har på alkohol och multiplicera med vad du tror kommer gå åt. Man får nämligen inte ge rabatt på alkoholen. Men man kan erbjuda rabatt på lokalkostnaden eller annat istället. 


    Betalning i efterhand har jag aldrig varit med om. I så fall så får man göra en pre-debitering på ett betalkort (alltså att man låser upp en summa pengar, men inte tar betalningen på en gång) så att man vet att det finns pengar som räcker till räkningen sen i efterhand. 

    3 barbiljetter per person + dryck till maten brukar anses generöst. Eftersom barbiljetterna sällan är personliga (man hinner inte med att kolla att det är rätt person som handlar ändå) så betyder det i slutänden att de flesta kan få 4-5 drycker i baren pga att de som vill ha alkoholfritt ger bort sina biljetter för det mesta.

    "Öppen nota" är ett annat alternativ. Då lämnar du ett betalkort i baren och bartendern öppnar en "tab" till er där dryck debiteras. Ni kommer överens om intervaller där notan stängs och slås ut (exempelvis om notan uppnår 10.000:- så stängs den och du behöver gå till baren för att skriva på slippen och öppna en ny nota) på så sätt kan ni ha lite koll så att det inte dricks för mer pengar än ni har råd med. 


    Hoppas det hjälpte dig något i alla fall :) 

Svar på tråden Fri bar