• Aniara­4
    Äldre 30 Jun 10:22
    32175 visningar
    15 svar
    +1
    15
    32175

    Hur delar man på kostnaderna?

    Jag tror också man måste hitta en individuell balans som känns rimlig för båda utifrån bådas inkomster.

    Vi har haft olika varianter. Min man tjänar väldigt mycket mer än jag, så det har vi fått hantera på olika sätt. När vi först flyttade ihop hade vi fortfarande helt separata ekonomier, men delade upp olika kostnader så att han betalade mer (han betalade t.ex. hyran) men också fick mer pengar över. Men när vi gifte oss gjorde vi om så att vi har det mesta gemensamt, men sen får vi båda lika mycket "fickpengar" som vi kan göra vad vi vill med - spara eller slösa på kläder, prylar etc. Hade vi haft barn hade vi kanske fått göra om fördelningen ännu en gång.

    I ert fall verkar det inte rimligt med en 50/50-fördelning eftersom han dels tjänar mer, dels "kostar" mer iom att hans barn kostar. Om ni också väljer en lösning med en del gemensam och en del "privat" skulle jag föreslå att han dels betalar lite större del av det gemensamma (för boende och mat), dels att extrasaker till barnen går på hans eget konto (fritidsaktiviteter, prylar osv). Samtidigt är det väl rimligt att det blir lite dyrare för dig också än det var innan.

  • Aniara­4
    Äldre 30 Jun 12:14
    #13
    Nightrod skrev 2015-06-30 12:05:44 följande:
    Bland det första vi gjorde jag och min dam var att slå ihop lönerna, för det finns inget som ställer till så mycket tjaffs som pengar. Nu är allt vårt och inget däremellan. Inget jag bjöd sist elelr betala sist.. Snarare så att vi säger det nu, Jag betalar denna gång (dras ju fran samma konto) på skoj.
    Det är det bästa jag gjort, vi har ALDIG ens ifrågasatt våra pengar vems som är vems osv.

    Vi betalar lån ihop, lägenhet osv osv och nu till hösten skall hon ha en ny hoj, allt går från oss till varandra. Älskar det
    Det är ju toppen när det funkar så! Men det beror ju mycket på hurdana man är i ett par. Tycker jag läser om många både här och på andra forum vars partners inte kan hantera pengar, köper allt de känner för utan att tänka sig för osv. och då kan man ju behöva sätta upp lite skyddsramar. Personligen skulle jag ärligt talat ha svårt att leva med någon som inte kan hantera sin ekonomi på ett vettigt sätt, men även dessa personer blir ju bevisligen älskade och ibland gifta.

    Jag tycker det är jätteskönt att kunna slå till och köpa saker till mig själv utan att behöva fråga om lov eller stämma av om maken hade tänkt köpa något just den här månaden, att kunna spara några månader för att sedan köpa något större om jag vill, välja om jag vill spara eller slösa den här månaden osv. OCH att inte bekymra mig om vad maken gör med sina pengar.
Svar på tråden Hur delar man på kostnaderna?