• Aniara­4
  Äldre 5 Jun 22:29
  13588 visningar
  35 svar
  35
  13588

  Vem bytte efternamn?

  Är det så att ingen vill byta namn för att ni är för fästa vid era egna, eller för att båda tycker att den andres namn är fult/fel? För om det är det sistnämnda kunde ni ju lösa problemet genom att ta ett nytt gemensamt namn.

  Vi diskuterade inte jättemycket med varann, däremot funderade jag en hel del. Min man är forskare, så det skulle inte vara så bra för honom att byta namn med tanke på publiceringshistoriken. Jag ville gärna heta lika och har inget emot hans namn, men samtidigt hade jag själv ett ovanligt släktnamn som jag aktivt bytt till när jag var 20. Min lösning blev att byta till hans efternamn och ta mitt gamla som mellannamn. I passet står det som två efternamn även om bara det enda räknas som efternamn hos Skatteverket. Dessutom har jag upptäckt att man i de allra flesta sammanhang faktiskt kan bestämma själv vad man heter! På jobbet, när jag beställer hem varor, när jag presenterar mig, när folk skickar brev till mig - om jag säger att jag heter Aniara Mittnamn Hansnamn så är det vad folk kallar mig! Ibland säger jag bara det ena, ibland bara det andra, ibland båda. Drömmer

  Hans namn har också fördelen att folk uppfattar det även i telefon, så jag började faktiskt använda det till bordsreservationer och sånt redan innan vi var gifta eftersom jag var lite trött på alla kreativa stavningar av mitt namn.

Svar på tråden Vem bytte efternamn?