Inlägg från: Plättis |Visa alla inlägg
 • Plättis

  Förlovningsring? Varför så olika?

  Jag och min sambo förlovade oss med vanliga, tråkiga, släta vitguldsringar Vi tyckte det var finast, och jag kände inget behov av diamanter då. 

  Nu letar vi vigselringar som bäst eftersom vi gifter oss i juli, och jag föll för en halvallians i vitguld. Det var fortfarande inget krav från min sida, men vi kom överens om att det var befogat att jag får diamanter eftersom vi tar min sambos efternamn  

  Rent traditionellt i Sverige är förlovningsringarna likadana ringar utan stenar, och vigselringen är bara till kvinnan och kan vara med stenar (men behöver inte vara det). Eftersom min sambo vill byta ut sin ring till bröllopet letar vi en förlovningsring till honom, för vigselringar är allt som oftast med stenar och det vill han absolut inte ha. 


  Per aspera ad astra, ad infinitum.
 • Plättis
  AMD skrev 2015-04-10 11:32:20 följande:

  Det är så, traditionellt alltså? Inte alls min stil, jag tycker det är tråkigt :) Men det måste ju finnas undantag i Sverige också? Är det verkligen SÅ ovanligt med diamantringar vid förlovning?


  Det finns absolut undantag, amerikaniseringen har hunnit till Sverige också. Om man tittar i alla trådar med förlovningsringar så dyker det upp diamanter här och där. 

  Jag har aldrig drömt om eller förväntat mig diamanter, men när jag insåg att priset för en smal halvallians och en likadan slät ring som jag har nu inte skiljde sig åt särskilt mycket sprang jag till min sambo och frågade om vi hade utrymme för några diamanter i budgeten. Och det hade vi! Skrattande 
  Per aspera ad astra, ad infinitum.
 • Plättis
  Nightrod skrev 2015-04-10 13:15:29 följande:
  Fast i USA förlovar man sig väl med vigselringen, det är den som är den med en stor diamant, men då tillkommer ingen på bröllopet. Där förlovar man sig inte heller på samma sätt som i Sverige, för där betyder fölovningen att bröllopet snart stundar. (engaged to get married)

  Medans man i Sverige kan gå som förlovade halva livet utan att gifta sig, här ser man inte förlovningen som ett löfte för giftemål (som det var från början, dvs innom ett år efter förlovning skall giftemål ske) utan mer som ett tecken på kärlek, i min mening lika stor som ett "brythjärta" att böra runt halsen, om man inte tenderar att gifta sig innom ett år. Samt att i sverige har vi två ringar på ett annat sätt, en förlovning, en giftemål och det är själva bröllopsringen som är den "feta".

  Personligen tycker jag det inte finns fulare ringar än utstående stora diamanter, tycker det skall va infällda för att ens va snyggt, så jag skulle hellre lägga pengar på en ovanlig designer ring än en stor kostnad på en ful diamant
  Jag läste på lite om olika traditioner vid förlovning och giftermål, och i USA är det bara kvinnan som får en förlovningsring, sedan får man varsin vid vigseln. Eftersom traditionen i USA är att man har väldigt påkostade bröllop så kanske det är smart att ha en dyr förlovningsring och sedan en enkel vigselring? 

  Min sambo och jag förlovade oss med avsikt att gifta oss, men inte inom ett år. På bröllopet kommer vi ha varit förlovade i precis två år och sju månader, vilket känns ganska lagom. Det var en ekonomisk fråga, antingen gifta oss bara för att göra det inom ett år eller vänta och få det bröllop vi ville ha.
  Per aspera ad astra, ad infinitum.
 • Plättis
  Nightrod skrev 2015-04-10 13:42:22 följande:
  Som sagt är det i princip nästan tvärt om i usa gentemot sverige. Även om sverige också har stora bröllop så är det först bröllopsringen man lägger pengar på, för den är ju den enda ring som har anknytningar till själva förfrågan om att gifta sig.
  Det är nog olika från par till par hur man gör. Vi förlovade oss som sagt för att gifta oss, men min bästa vän var förlovad med sin man i flera år innan hon till slut friade igen och de började planera bröllop och gifte sig ett halvår senare. 

  Vissa personer i vår omgivning har skällt på oss eftersom vi tagit lång tid på oss mellan förlovning och bröllop, men vad spelar det egentligen för roll? 
  crs skrev 2015-04-10 13:57:03 följande:

  I USA brukar man väl ha en flådig förlovningsring, och sen "wedding band" som vigselringar, då till båda? Jag har fattat det som att det är vanligt att man då efter vigseln ofta inte använder sin förlovningsring, just för att den är mer opraktisk än vigselringen. Sen kan det ju vara diamanter på wedding bandet med, men att de generellt är enklare och mer vardagsvänliga. Så åker förlovningsringen också på när man ska klä upp sig, typ. 


  Min sambo fick mig att lova att om jag skulle ha en ring med diamanter så skulle jag baske mig använda den också. Jag hade inte velat lägga tusentals kronor på det och sedan inte våga använda den. 

  Medan mina föräldrar å andra sidan köpte enkla, rätt så billiga ringar till sitt bröllop och bara använder dem under högtidliga tillfällen. De ser fortfarande sprillans nya ut, fast de firar 28-årig bröllopsdag i sommar. Fast ingen av dem har haft ett yrke där de kunnat eller fått använda ringar, så det har rimliga förklaringar. 
  Per aspera ad astra, ad infinitum.
Svar på tråden Förlovningsring? Varför så olika?