• Bride2be2016

  Vilka respektiven SKA man bjuda?

  Vi sitter och skissar på gästlistan för vårt bröllop.

  Jag har valt att bjuda mina kusiner istället för vänner och min fästman har gjort tvärtom. Jag ser inte mina kusiner så ofta längre men vi hade en fantatisk uppväxt och jag önskar att dela denna dag med dem. Vi bor ju 50 mil ifrån varandra och jag tror att en av mina kusiner har skaffat pojkvän. Jag har aldrig tröffat honom och vet inte vad han heter. Är det ok att inte bjuda honom? Min andra kusin har sambo och barn så dem är ju något annan och min tredje kusin har kille (men tror dem är sambo nu) har heller aldrig träffar honom men det är kanske mer ok att bjuda dem när de är sambo?

  Vi har pusslat för att i utgångspunktet kunna bjuda mina kusiner pga a kostnaderna och det blir ju extra kostnader ifall vi ska bjuda respektiven också (speciellt om man inte har en aning om vem de är). Har fler kusiner men dem är ensamma.

  Hur har nu gjort?

  Min bror bjöd inte våra kusiner alls i bröllopet så jag tror dem blir glada över att komma ??

 • Svar på tråden Vilka respektiven SKA man bjuda?
 • Chicita

  Generellt sett säger man att man alltid bjuder "etablerade par". 
  Och då uppstår ju fågan "vad är ett etablerat par"?

  Vissa säger att det är så fort man anser sig seriös i sitt förhållande, andra säger att det är när man bor tillsammans eller liknande och andra drar gränsen vid förlovning.

  Om jag var i din sits så skulle jag kanske kontaktat dina kusiner (eller deras mammor/pappor) och sagt att du gärna vill bjuda dom, men att du inte vet om du kan bjuda respektive pga gästlistan redan är maximerad och fråga om dom skulle tänka sig att komma utan. Förklara att det är viktigt för dig att ha dom där, att du valt bort andra för att du vill ha just dom där. 
  (helt enkelt för att få dom att känna att du väljer dom - inte att du väljer bort deras respektive)
  Det kan ju faktiskt hända att dom inte kan komma ändå, och då behöver du ju inte ens bjuda dom utan kan bjuda någon vän istället liksom... 


  Vi hade en B-lista som vi bjöd in ifrån när folk tackade nej. 
  Vi gjorde så att vi skickade ut alla våra inbjudningar och sen väntade vi kanske 2 veckor och bad våra föräldrar dra igång djungeltrumman och be alla som visste redan nu att dom inte kunde komma att höra av sig och säga det på en gång. Och det funkade bra... Glad

 • FruJuni2015

  Jag har bjudit allas respektive vissa har träffat men jag gillar dom inte alls. Valde att göra så för att jag själv hade helt klart tackat nej om jag blivit bjuden och inte min kille. Nu bor vi ihop och är snart gifta men hade gjort samma sak även när vi bara vart tillsammans i ett par månader. Jag vill att mina vänner ska vara där så självklart får dom ta med sina respektive.

 • Plättis

  Min kusin gifte sig när jag och min sambo hade varit ett par i några månader (om ens det). Hon ringde och frågade om jag hade pojkvän och om han i sådana fall ville komma. Det ville han självklart, och jag blev väldigt glad över att han sågs som en del i familjen redan från början. Särskilt eftersom vi faktiskt hållit ihop efter det och gifter oss i juli

  Så våra kusiners respektive bjuder vi även om de varit tillsammans i 20 år eller träffades alldeles nyss. Vi har inte koll på vad alla heter, men det löser man enkelt genom att ringa mostrar och fastrar och be dem berätta! 


  Per aspera ad astra, ad infinitum.
 • Nightrod

  Vi bjuder enbart dem som vi vill skall deltaga.
  Bjuder inga respektive som vi inte har träffat, hon bjuder några kusiner, jag bjuder inga. Som sagt, vi bjuder de vi vill skall dela känner inte att vi måste bjuda någon pga det ena eller det andra :)


  Live free, ride free
 • litenkaka

  Enligt mig finns det bara ett svar på denna fråga och det är ALLA! Oavsett om de varit ett par i 2 veckor eller 2 år... Chansen är ju mycket stor att detta par håller ihop livet ut och hur kul är det så att i framtiden säga "kommer du ihåg det där som hände på bröllopet?" "Nej, jag var inte bjuden...."

 • Linnen

  Jag säger som jag säger till alla. Man bjuder dom man vill :) 
  Jag har inte bjudit in mina kusiners och sysslingars respektive. Förutom en kusins, men han har varit tillsammans med henne länge och dom har barn ihop. Annars är det bara dom närmsta som får ta med respektive, dom som vi faktiskt träffar ofta och inte bara på bröllop och begravningar. 

 • annapia

  Det är sällan jag ångrar de jag bjöd, lättare att ångra de jag inte bjöd. Men självklart sätter ekonomin gränser. Det bör bjudas etablerade par sedan får nog ditt eget omdöme avgöra vad som känns rätt.

 • Ottemark

  Jag hade bjudit pojkvännen ändå. I detta fallet så verkar det som att det endast gäller 1 person? Då hade jag absolut bjudit honom också. Om de gör slut innan bröllopet så kommer han ju inte, men håller det så räknas det nog ändå som ett etablerat förhållande när bröllopet går av stapeln. :)

  Lycka till!

 • Plättis

  Vi skickade ut våra inbjudningar i veckan, och bara sista veckorna hann det tillkomma fler gäster. Lillasysters pojkvän sedan fyra månader bjöd vi efter att ha funderat ett tag, och han blev jätteglad över inbjudan. 

  Sambons bästa vän ringde jag och frågade om han och tjejen han pratat om ett tag var ett par och om hon ville följa med. Och de tackade ja samma dag inbjudan kom fram Han blev väldigt glad över att vi frågade, och sa att om något skulle hända under tiden fram till bröllopet skulle han stå för våra utgifter för henne. 

  Vi har kuvertavgift för att täcka en del av kostnaderna för middagen, så att det kommer några fler gäster än vad vi från början hade tänkt kommer inte att ruinera oss. Det kostar lite extra, ja, men att gästerna inte sitter och smsar med sina respektive utan får vara där och ha trevligt med oss (och varandra) är värt det. 


  Per aspera ad astra, ad infinitum.
 • Loveit

  Om man bjuder ett kompisgäng, barndomsvänner så tycker jag inte att respektive är ett måste. Men i ditt fall hade jag absolut bjudit pojkvännen! Jag tycker inte det spelar någon roll hur länge de varit tillsammans, om de har barn eller ej, man bjuder ändå respektive. Konstigt att bjuda en eller två kusiners partner men inte den tredje.

  Men det är vad jag tycker ;)

 • Loveit
  Plättis skrev 2015-04-10 10:24:39 följande:

  Det kostar lite extra, ja, men att gästerna inte sitter och smsar med sina respektive utan får vara där och ha trevligt med oss (och varandra) är värt det. 


  Amen!
 • Frullis

  Personligen tycker jag att man bjuder alla respektive. Jag hade tyckt att det var jättekonstigt att gå på bröllop utan min man.

Svar på tråden Vilka respektiven SKA man bjuda?