• Äldre 14 Oct 14:48
  39289 visningar
  57 svar
  57
  39289

  Hösten 2016

  Hej!

  Jag och fästmannen har satt datum till den 27 augusti 2016, vår åttaårsdag.
  Som många redan sagt, det känns häftigt och surrealistiskt att sitta och planera något så stort.

  Vi har preliminärbokat en lokal för festen, funderar att hålla borgerlig vigsel vid stans universitet (platsen där vi först träffades).
  Sparandet är i full gång för att vi ska kunna hålla den fest som vi önskar, planen är att bjuda ca 70 personer. Sen kommer vi att åka på en riktigt smekmånad, en härlig månad i vackra Toscana.  

 • Äldre 18 Oct 10:45
  #40
  Officersbrud2016 skrev 2015-10-16 13:55:43 följande:
  BröllopBlandBjörkar: Så roligt! Visst är det härligt att ha satt datum?! Vilken universitetsstad är er? :)

  Det är ett kärt besvär; sparandet till bröllopsfesten. I dagarna fick min fästman och jag menyförslag från cateringföretaget och därmed besked om hur mycket middagen kommer att kosta. Vi hade dock inte räknat med att det läggs på en serveringskostnad för varje kuvert så det blir eventuellt till att skära i gästlistan. Det känns förstås tråkigt men ingenting som riktigt kan hjälpas.
  Det är himla härligt, men samtidigt börjar vi redan nu fundera på hur allt ska gå ihop, planering, gästlista, plats för vigsel och för fest. När vi diskuterade bröllop var ett av mina tyngsta argument att vi kunde göra firandet precis så som vi vill, men jag känner redan att jag sitter och tänker i de traditionella banorna gällande det mesta.
  Vi planerar att hålla vårt bröllop i Umeå. I slutet av augusti kan det fortfarande vara högsommar eller höst i Umeå, så det ska bli spännande att se vad vi får för väder till vårt firande!:)
  När ni förhörde er om cateringföretaget ingick inte den summan eller hade ni inte specificerat att ni var intresserade av servering? 

  Vi funderar på att istället för bröllopspresenter be om ett litet bidrag till middagen, typ kuvertavgift, att gästerna står för halva deras dryckespacket per person. Dock har jag läst i andra trådar att det kan ses som fult att inte helt bjuda på festen. Men vi har bott tillsammans i sju år när vi gifter oss, så gåvor i form av saker behöver vi inte, och bidrag till smekmånaden känns inte heller aktuellt eftersom vi vill ha bokat och förberett inför den innan vigseln. Har ni funderat något kring presenter/kuvertavgift/avsägande av gåvor i allmänhet?
 • Äldre 18 Oct 13:13
  #42

  TNY: Ja det känns lite knivigt just nu, men vi är fortfarande i planeringsfasen så vi kanske ändrar oss längre fram. Dels har vi inte pratat om vårt stundande bröllop med så många, så jag har ingen riktig koll på vad familj och vänner känner inför kuvertavgift. Sen så har vi inte heller spikat vad det blir för mat eller vilka ringar vi ska köpa, så den preliminära budgeten är väldigt preliminär.
  Sen, eftersom planeringen och pysslandet inför bröllopet blir som en hobby kan jag tänka mig att lägga lite mer pengar eftersom jag samtidigt köper in saker som man kan ha användning av senare.

 • Äldre 18 Oct 16:38
  #44

  TNY:
  Det är sant att man ska var ute i god tid för att få det bäst ur en ekonomisk synpunkt:) Vi bestämde oss för lite mer än sex veckor sen att vi gifter oss nästa år och har sedan dess haft fullt upp med att informera familjen.

  Vi har en festlokal(restaurang) preliminärbokad, där sensommar-menyn inte spikas förrän till våren, så längre än så kan vi inte gå än.  
  Vad gäller inbjudningar kommer vi att designa egna och skicka dem till ett lokalt tryckeri. Vi har en kort preliminär lista på gäster (ca 70st), som består av både vänner och familj. Vi var tidigt tvungna att se över gästlistan och hur vi ville göra med släkten eftersom att både jag och fästmannen kommer från stora familjer. Mellan oss har vi 13 mostrar/fastrar/farbröder/morbröder och ca 50 kusiner, då är det inte medräknat någons respektive. Så för att få ett bröllop där vi åtminstone hinner hälsa på alla (helst umgås lite mer med) har vi fokuserat på våra vänner samt den del av släkten som vi främst umgås med i daglig dags. Vigselförrättare har vi gott om inom familjen (både kyrkligt och borgligt) så vi känner att vi har det under kontroll. :)

  Så som jag formulerade mig tidigare kanske det verkar som att allt hänger på om vi ska ha kuvertavgift eller ej, så är inte fallet. Vi har det gott ekonomiskt, både jag och fästmannen går in i detta med goda förutsättningar. Nu när jag läser mina inlägg i efterhand låter det lite som om all planering står och faller med kuvertavgiften. Jag och fästmannen diskuterade möjligheten att ha kuvertavgift, detta för att vi varit på ett tidigare bröllop med kuvertavgift som vi tyckte var mycket uppskattat, man slapp stressen i att hitta en present men man behövde heller inte känna att man kom tomhänt till festen eftersom man hade bidragit med en slant.

  Huja, det känns läskigt, pirrigt och kul. Jag förstår varför så många börjar planera mer än ett år i förväg;)

 • Äldre 18 Oct 16:42
  #45

  TNY: Såg just en video på YouTube om att knyta stolsöverdrag med knoppa-lakan, vilket jobb! Det blir nog jättefint:)

Svar på tråden Hösten 2016