• Vill inte ha hans efternamn!!

  Mån 26 jan 2015 16:00 Läst 5860 gånger Totalt 13 svar
  Anonym (Efter­namnet­....)
  Visa endast
  Mån 26 jan 2015 16:00

  Hej alla!


  Tänkte bara vädra lite, höra om nån mer har samma dilemma som jag.


  Jag å min sambo har varit ihop i många år, förlovade sista X antal åren. Vi har barn å hus å alltihop. Nu ska vi äntligen till att gita oss och det är vi jätteglada för, men jag vill bara inte ha hans efternamn!


  Mitt eget är inte jättekul heller, men jag önskar att vi kunde ta ett nytt, el ett släktnamn från hans el mitt sida (det finns ngr jag gilalr på båda sidorna).

  Han vill absolut inte byta, han vägrar. Hans namn är sååå speciellt och det ska han minsann föra vidare (barnen heter hans efternamn).


  Usch vad trist, jag försöker verkligen förlika mig å GILLA namnet.

 • Mån 26 jan 2015 16:24 #1

  Jag hörde något om att dom håller på att göra om reglerna, så om ni kan vänta lite så kanske du kan få ha båda namnen om det känns lite bättre. Eller om han kan tänka sig att ta ett nytt gemensamt namn som tillägg :)

 • Mån 26 jan 2015 16:30 #2

  Varför måste du ta hans efternamn för? Behåll ditt eget? Eller ta ett nytt om du vill byta efternamn, till ett som du gillar!

  Jag själv kommer inte att ta någons efternamn, mitt efternamn är mitt och jag är stolt över den. Min fästman har ett annorlunda namn också, och de är inte många i hans familj med det namnet. Han respekterar mitt val och jag respekterar hans, när det kommer till framtida barn ska vi nog ta den diskussionen då men jag vill att de ska ha båda vara namn (mitt som mellannamn, hans som efternamn), why not?

 • Anonym (Efter­namnet­....) Trådstartaren
  Visa endast
  Mån 26 jan 2015 16:45 #3

  Jag vill inte ha dubbelefternamn, det tycker jag känns fel. Jag hade gärna bytt ut mitt eget efternamn, mot nåt jag tyckte var FINARE ist!


  Och att bara behålla mitt eget känns inte heller kul, mina barn är 8 å 9 å frågar med jämna mellanrum varför inte jag heter som dom å pappa!!


  Vill gärna att vi ska heta samma allihopa!

 • Mån 26 jan 2015 17:19 #4

  Du kan alltid svara dina barn att du vet att de är dina barn, och att det inte behöver bekräftas med ett efternamn. Någon får ge upp sin vilja, och det verkar som att du redan har gjort det. Så, då heter ni som din framtida man då ;)

 • Mån 26 jan 2015 18:21 #5

  Man måste ju inte ta samma efternamn när man gifter sig. Vi valde att behålla våra. Delvis för att jag inte vill ta hans, men mycket för att man inte alls har traditionen att byta namn i det land min man kommer ifrån, det kändes naturligt för oss båda att vi behöll våra namn.
  Om du nu vill byta och din man absolut inte kan tänka sig det, och barnen dessutom redan heter som din man, låter det som att den smidigaste lösningen är att du vänjer dig och tar det namn som resten av familjen redan heter. Om du nu inte lyckas övertala din man till ett helt annat, men det låter ju inte så.

 • Mån 26 jan 2015 20:00 #6

  Vi kommer behålla våra respektive namn tills vidare när vi har gift oss. Jag är nöjd med mitt namn, min partner likaså. Varför krångla? Och skaffar vi barn ska dom heta som mig, det är liksom ingen diskussion. Barnen är fria att byta namn till hans när dom blir vuxna :)

 • Tis 27 jan 2015 08:22 #7

  om din man vägrar byta efternamn, så får du nog bara acceptera läget och byta namn själv :( det är ju trots allt du som tycker att det är viktigt att hela familjen heter samma.

 • Alylly­ra
  Visa endast
  Tis 27 jan 2015 12:12 #8

  Tyvärr kan man ju bara kompromissa till en viss gräns.

  Jag var ganska hård mot min man och sa att jag inte kunde tänka mig att ta hans namn, att han gärna fick ta mitt, men att det inte kändes viktigt för mig att vi hette samma sak. För honom var det dock väldigt viktigt att ha samma efternamn, vilket gjorde att det blev naturligt att han bytte.

  Om det är DU som vill att ni heter samma sak så är det nog tyvärr upp till dig att komma på en lösning för det.
  Om du verkligen, verkligen inte vill ta hans namn och han vägrar ändra sig så får du kanske överväga tanken att behålla ditt eget namn. Min mamma hette inte samma sak som oss döttrar under uppväxten och det var aldrig något problem för mig, jag visste ju att hon ändå var min mamma.
  Det finns heller inga regler mot att ta ett nytt efternamn men fortsätta kalla sig för sitt gamla efternamn i de flesta sammanhang (utom på myndighetsdokument då).

 • Ons 28 jan 2015 10:39 #9 +1

  Min blivande man var från början väldigt tydlig med att han ville vi skulle heta samma sak. Men han ville inte byta och jag ville inte byta, och för mig kvittade det att vi heter samma sak. Och dubbelnamn är inget för oss. Så jag sa att om det är väldigt viktigt för dig, då får du byta. Jag är nöjd som det är.

  Vi har båda ovanliga och ganska unika efternamn, släktnamn som funnits väldigt länge. Vår dotter har mitt efternamn då det kändes mest rätt för oss båda. Men vi identifierar oss båda med våra efternamn väldigt mycket, och till slut kände vi båda att det enklaste är att vi fortsätter heta det vi heter. Det har vi ju redan gjort i alla år vi varit ihop, så vad skulle skillnaden bli...

 • Ons 28 jan 2015 12:05 #10

  Jag kunde i början inte tänka mig att byta men jag visste redan från första stund att min blivande aldrig skulle byta då hans efternamn är skapat av hans föräldrar och de är endast fyra i världen med det efternamnet. Men för mig känns det bara konstigt om vi ska ha olika efternamn när vi har gift oss så under de år vi har varit tillsammans så har jag mer och mer vant mig vid tanken på att byta till hans efternamn så mycket att jag nu ser fram emot att byta namn. Glad

  Hade vi haft barn så skulle den av oss som inte har samma namn som resten ha fått byta namn för enkelheten för barnen. Särskilt om de redan i dagsläget frågar varför den ena inte heter som dem och den andra föräldern. Undantaget hade nog vart om barnet vart så liten att den inte kan sitt efternamn eller så stor att den har en åsikt om sitt namn och eventuellt nya namn.

 • Anonym (Efter­namnet­....) Trådstartaren
  Visa endast
  Tor 29 jan 2015 14:27 #11

  Tack för era tankar!


  jag tänker fram å tillbaka, precis som ni skriver här. Och visst är det viktigt för honom oxå att vi heter samma hela familjen, men viktigast för honom är att han behåller sitt efternamn.


  Jag ångrar att jag lät barnen få hans efternamn, det gjorde jag mest för att jag "fick" bestämma typ allt annat kring barnen när dom var bebisar. Jag tyckte väl att "nåt skulle väl han få bestämma".


  Skitsamma, gjort är gjort med barnen.


  Jag har så svårt för hans efternamn dels för att jag tycker det är FULT :D och dels för att jag inte är jätteförtjust i vissa i hans släkt för tillfället!


  Jag kommer att förknippas med dom, om jag tar samma efternamn, och det vill jag INTE! Nåväl, jag måste väl fundera vidare, ska prata lite med sambon igen....

 • Tor 29 jan 2015 14:44 #12 +1

  Hej TS! Tycker du att det är FULT och att du inte är förtjust i delar av släkten, då är det givet. Du borde inte ta det! Behåll ditt efternamn, va stolt över det, alternativt kör din framtida mans namn som mellannamn. ;)

 • Fre 30 jan 2015 08:41 #13
  Sthlm2015 skrev 2015-01-29 14:44:55 följande:

  Hej TS! Tycker du att det är FULT och att du inte är förtjust i delar av släkten, då är det givet. Du borde inte ta det! Behåll ditt efternamn, va stolt över det, alternativt kör din framtida mans namn som mellannamn. ;)


  håller helt och fullt med!
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll