• Äldre 9 Dec 11:52
  5283 visningar
  11 svar
  11
  5283

  Min id-handling går ut 2 veckor innan bröllopet...

  Jag har inget körkort än och har därför mitt pass som id-handling.

  Nu går passet ut i mitten på juni och vi gifter oss två veckor efter. vid bröllopet kommer jag också byta efternamn...

  Ska man gå utan nån form av id-handling och fixa nytt när namnbytet gått igenom eller kan man fixa en när det andra gå ut och sen få det ändrat utan att man måste lägga massa pengar på det?

 • Svar på tråden Min id-handling går ut 2 veckor innan bröllopet...
 • Äldre 9 Dec 12:33
  #1

  Det kan vara väldigt svårt att få ut en ID-handling utan att ha en sen tidigare.


  Så kolla med dom som utfärdar handlingarna och hör vad dom har att säga.
  I något fall kanske det räcker med personbevis + att din nya make intygar att du är du, men kanske inte överallt... Och då kan det ju vara bra att veta vilken ände man ska börja skaffa sånt i ;) 

 • Äldre 10 Dec 11:39
  #2

  Det brukar inte vara något problem med att visa upp ett utgånget pass. Men har du inget vanligt ID-kort?

  Se i alla fall till att du är färdig med sånt som du kan göra innan. Besöka bank och liknande ställen man måste visa ID på.
  Jag menar, på Systemet nöjer de sig säkert med ett utgånget pass!

 • crs
  Äldre 10 Dec 17:33
  #3

  Jag har faktiskt blivit nekad både systemet och vid posten pga att mitt id hade gått ut utan att jag visste om det. Var lite drygt sen att skaffa nytt med, man måste ju ha id när man skaffar sitt nya...

  Så jag skulle klart uppdaterat det innan, även om du sen måste göra det igen. Det är ju inte heller som att du över natten bytt namn, utan sådnat kan väl med ta lite tid (lite beroende på såklart), och att gå utan id i uppåt en månad lär ju kunna bli lite trist. Säg att du vill hämta ut ett paket på posten liksom. Så himla dyrt är det ju inte heller. :)

 • Äldre 16 Dec 19:06
  #4

  nej.. 400 kr är ganska mycket pengar för mig så jag har inte haft både pass och id-kort, och har inget körkort heller...

 • Äldre 18 Dec 07:16
  #5

  Mitt pass hade gått ut och min handväska med ID-kort blev stulet. För att fixa ett nytt så var min far tvungen att följa med och intyga till polisen att jag var jag.

 • Äldre 18 Dec 18:45
  #6

  Verkar krångligt det här... Men har verkligen inte lust att lägga 800 spänn istället för 400 när man redan vänder på alla kronor...

  Duger det med att min man kan intyga att jag är jag då?

 • Äldre 18 Dec 19:42
  #7
  Vichy skrev 2014-12-18 18:45:51 följande:

  Duger det med att min man kan intyga att jag är jag då?


  Både ja och nej. På vissa ställen räcker det + personbevis från skattemyndigheten (som också kan vara svårt att få ut utan giltig legitimation så det kan vara värt att hämta ut en sån innan passet går ut) men på vissa ställen så godtar dom inte bara att någon säger att "det här är min fru"...


  För hur kan dom veta att du ÄR hans fru, dom ser ju bara namn på papper och inget mer egentligen...


  Jag skulle gå till polisen eller banken och prata med dom och förklara problemet och se vad dom säger innan problemet uppstår 

 • Äldre 29 Dec 10:07
  #8

  vi har diskuterat samma fråga eftersom både mitt körkort och pass går ut nu under våren. vi har tänkt åka iväg på bröllopsresa ganska direkt efter bröllopet, då har jag även tänkt ta hans namn.
  eftersom det tar ca 2 veckor att få sitt nya pass och vi vill resa iväg direkt efter vigseln, funderade vi på om jag skulle byta namn redan före vi gifter oss för att kunna få pass med nya efternamnet i tid till resan så jag kunde slippa att förnya passet två gånger på ett år. nu kommer vi antagligen resa iväg även till våren så jag kommer ändå förnya mitt pass men kanske det kan vara ett alternativ för dig att byta namn lite tidigare?

  har du inte giltig legitimation när du ska skaffa och hämta ut passet kan det bli besvärligt, hade ett jäkla besvär när jag skulle förnya mitt pass förra gången och hade anmält mitt körkort som stulet strax innan dess - behövde någon som intygade att jag var jag och polisen hade föredragit någon med blodsband till mig framför min dåvarande sambo (för vem som helst kan säga att hen bor med dig), men det löste sig till slut.

 • Äldre 4 Jan 16:37
  #9

  Oj jag förstår verkligen ditt dilemma. Skulle själv inte tycka att det var kul att lägga ut 400 kr på något sådant här...
  Däremot jobbar jag på en bank och jag kan säga att vi aldrig godkänner att någon kommer in med en gammal legitimation och ska göra ett bankärende. Det får vi helt enkelt inte eftersom vi då inte kan ringa och kontrollera att legitimationen faktiskt är äkta och då kan vi inte med 100 % säkerhet veta att du är du. Nu är det ju kanske inte varje dag man springer till banken eller hämtar ut ett paket på posten men säg att någonting oväntat inträffar och du måste besöka banken ändå? Din bankdosa blir spärrad så att du måste hämta ut en ny till exempel? 

  Jag skulle rekommendera att du kollar med Skatteverket, de brukar ha bra koll på frågor kring ID-kort och det är ju även dit du vänder dig för att byta efternamn så de kanske har fått frågan tidigare :) 

 • Äldre 14 Jan 19:01
  #10

  Om jag minns rätt så fick jag ringa skattemyndigheten o be om att få hem ett personbevis så fick min mamma gå me mig som vittne med sin legitimation och bevisa att jag var jag. Så fick jag ett nytt pass då mitt gamla gått ut.
  Att du inte byter innan bröllopet? Slipper du besväret?

 • Äldre 14 Jan 22:58
  #11

  Jag var med min syster för några veckor sen när hon skulle ha nytt pass. Hennes blev stulet och hon hade ingen annan legitimation. Det räckte med att vi sa att vi var syskon och sen kollade dom på mitt körkort och knappade lite på datorn. Sen fick jag skriva under ett papper. Då ska jag tillägga att jag och min syster ser ut som dag och natt. Det är nästan aldrig nån som tror att vi är syskon. 

Svar på tråden Min id-handling går ut 2 veckor innan bröllopet...