• Anonym (Vimsig)

    Förlovning och/eller frieri

    Jag har en liten undran. Och jag vet att jag kommer få otroligt många svar som säger att jag har helt fel, det gör inget vad vore världen utan olika åsikter. Skrattande

    Men nu till min fundering.

    När jag var 19 år så förlovade jag mig med min dåvarande kärlek. Det var ett gemensamt beslut och inget frieri men vi gav varandra ett löfte om att det var en förlovning som betyder att vi kommer att gifta oss efter några år.
    Efter 2 år friade han när han cyklade bredvid mig och jag var i 7:e himlen.

    När jag var 30 år hade jag återigen en förlovning med samma betydelse.
    Frieriet från honom kom 4 månader senare.

    Jag kommer från dalarna och är ganska traditionsbunden och i "mina" kretsar har det gått tills å här sen jag var liten. Att förlovning betyder att man ska gifta sig med varandra men att frieriet ibland kanske kommer lite senare när man har råd att gifta sig. (För förlovningen visar ju att två människor tänker gifta sig med varandra men att dom kanske inte har råd att göra det just då.) 

    Finns det fler som gör så här? För jag och min "krets" kan ju knappast vara ensamma. Solig

    Och den här tråden handlar inte om att det korrekta sättet frieriförlovning är fel i mina ögon. Så klart den inte är det! *Älskar sånt*

    Men det finns så otroligt många olika människor i Sverige och världen att en del kanske har en annan syn på vad som känns "vanligt" för dom. (Sen vore det jätte trevligt om alla delade med sig av sina upplevelser för jag är en sucker för frierier/förlovningar/frieriförlovningar!)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-09-03 13:33
    Det är så roligt att läsa hur olika det kan vara för oss alla ibland.

    Drömmen för mig på senare åt har varit att få ett "överrasknings" frieri när man förlovar sig även om det är en gemensamt planerad förlovning och en 2 år lång förlovning innan bröllop. (Jag har nog snöat in på det där med 2 år, haha)

    Nu har jag faktiskt efter 37 år i livet äntligen mött den där personen jag sökt efter hela mitt liv. Han som älskar hela mig fast han inte tycker om allt hos mig men han vill inte ändra på dom mindre bra sidorna heller.

    Och i hans värld så är förlovning och frieri samma sak så jag lär nog få vänta. Kommer kännas ovant att inte göra som jag är van vid men eftersom jag älskar honom så har jag inget problem med att "köra" på hans sätt.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-09-06 16:10
    Den här tråden skapades inte för att påpeka vad som är fel. Det är andra trådar fulla av. Alla som har internet vet idag det korrekta sättet att förlova sig på .

    Utan den här tråden är skapad för att andra ska få dela sin syn på vad som är rätt för dom, det som är fel för dig kan vara rätt för någon annan.

    I den här tråden finns det inga "fel". .-)

  • Svar på tråden Förlovning och/eller frieri
  • Anonym (Vimsig)
    TheD skrev 2014-09-05 22:10:19 följande:

    Förlovning = framtida vigsel. Sen om det läggs fram som ett frieri = framtida vigsel. Man kan ju förlova sig genom att bara bestämma det utan att någon gå ner på knä men för mig, min familj och släkt så har det samma innerbörd. Slutändan är bröllop.


    Visst är det så. Förlovning är ju ett löfte om kommande äktenskap. Solig
    Anonym skrev 2014-09-05 22:22:06 följande:

    För mig betyder förlovning att man ska gifta sig, och det inom överskådlig framtid. Antingen kan man komma överens om att gifta sig och då förlovar man sig gemansamt eller kan den ena fria som en överraskning. Solig

    Jag har aldrig förstått mig på par som är förlovade i flera år utan planer på att gifta sig, eller vad som är ännu konstigare är de som är förlovade några år och SEN friar plötsligt mannen. Eh...? Känns lite kaka på kaka! Varför fria till någon man redan är förlovad med?? Obestämd
    Några verkar också se på förlovning som en sak helt avskild från giftemål. De är förlovade men har inga planer på att nånsin gifta sig. Det verkar dock vara mest vanligt hos de som är i tonåren. De förstår nog inte vad förlovning betyder.


    När man är förlovade i flera år är ju oftast frieriet en symbolisk handling som sätter startskottet för att "nu kör vi" så att säga. Skrattande

    Jag förstår inte heller dom som ser på det som en avskild sak men jag blir ändå jätte glad för deras skull för dom jag känner som gjort så känner att det är lika stort för dom. Så jag jämför mina känslor inför bröllop med deras inför förlovning och så gläds jag lika mycket. Även om jag dock inte förstår det.

    Det är som du skriver vanligast i tonåren men det sker bland dom som är 30 och 40 också. :)
  • Anonym
    Anonym (Vimsig) skrev 2014-09-05 22:46:14 följande:
    Visst är det så. Förlovning är ju ett löfte om kommande äktenskap.
    Exakt!
  • Plättis

    För mig betyder förlovning "jag tycker om dig och kan tänka mig att gifta mig med dig nån dag", men jag vill att det ska vara ett gemensamt beslut. Hade min sambo friat helt ur det blå utan att jag fick veta det hade jag nog faktiskt sagt nej. (Vilket jag också gjorde några gånger innan vi förlovade oss.)

    Nu har jag drömt om ett liv med min sambo sedan dag ett, men bröllop är något man bestämmer gemensamt. Fast det kanske beror mer på att jag har kontrollbehov och får panik av överraskningar, oavsett storlek


    Per aspera ad astra, ad infinitum.
  • Anonym (Vimsig)

    Då är vi två som lider av kontrollbehov. Flört

    Eller jag lider inte av det och jag har blivit duktigare på att hantera det. Men för mig ger kontroll och att veta vad som ska hända trygghet. Men det är för att det hänt stora negativa händelser i mitt liv som jag är sån.

    Jag klarar av små överraskningar som när min älskade skickade en stor röd ros med blombud för några veckor sen till mitt jobb utan anledning eller som när jag hade varit på kryssning med tjejkompisarna och kom hem till en stor bukett med 10 röda rosor i en vas på diskbänken med ett kort där det stod "Jag älskar dig". Så små överraskningar klarar jag.

    Men när det kommer till stora "hollywood" överraskningar blir jag nervös och mår mest illa. Det gäller även stora överraskningar från vänner, kärlek och familjen. Men alla i min omgivning vet om att jag är sån så ingen utsätter mig för det längre. Glad

    Jag har våndats över hans övertygelse om att man måste fria som på film. Tack vare den här tråden fick han en annan syn. Och ett litet överraskningsfrieri då vi väljer ringar ihop efteråt och bestämmer tillsammans hur vi ska fira vår förlovning det gör mig mycket lugnare och gladare. {#emotions_dlg.flower}

    Och jag skapade inte ens den här tråden för att påverka honom utan bara för att jag var nyfiken på andras syn och erfarenheter. Så det kan bli ibland, haha! Solig

  • Anonym
    Alyllyra skrev 2014-09-05 16:48:15 följande:

    I min värd är förlovning och frieri exakt samma sak - oavsett vad man kallar det - dvs. ett löfte om att gifta sig. Det behöver inte vara inom ett år, eller två år eller ens 30 år, man behöver inte bestämma ett datum i samband med förlovningen, men så fort diskussionen om bröllop "nån gång i framtiden" har kommit på tal (och man har kommit överens om att båda vill förstås Flört) så är man förlovad, ringar eller inte, datum eller inte.

    Därför har jag svårt att se skillnad på förlovning och frieri. Ett frieri behöver inte vara ett storslaget "Vill du gifta dig med mig?" på knä med 10 000 rosor och levande ljus, det kan vara så enkelt som att någon tar upp tanken på giftermål och att man sedan gemensamt bestämmer sig för att det är något man ser i framtiden. Så tänker i alla fall jag.
    Att vissa vill att partnern ska fria igen tycker jag själv verkar lite skumt, men om båda är med på det och vet att det förväntas så ser jag inga hinder. Förlovning är ju ingen juridisk handling utan kan göras hur många gånger som helst på hur många olika sätt som helst utan att det betyder nånting.


    Exakt så ser jag det. Och inte bara jag, utan vad jag har förstått är det vad en förlovning formellt sett är.

    När två personer har kommit överens om att gifta sig är de förlovade. Med eller utan ring, röda rosor, dramatiskt knäböjande à la Hollywood osv. Därför blir det i mina ögon ohyggligt märkligt att fria till någon man redan är förlovad med. Asked and answered, your honor!
  • Anonym (Vimsig)
    Anonym skrev 2014-09-06 15:50:33 följande:
    Exakt så ser jag det. Och inte bara jag, utan vad jag har förstått är det vad en förlovning formellt sett är.

    När två personer har kommit överens om att gifta sig är de förlovade. Med eller utan ring, röda rosor, dramatiskt knäböjande à la Hollywood osv. Därför blir det i mina ögon ohyggligt märkligt att fria till någon man redan är förlovad med. Asked and answered, your honor!
    Fast den här tråden skapades inte för att påpeka vad som är fel. Det är andra trådar fullt av. Alla som har internet vet idag det korrekta sättet att förlova sig på . Flört

    Utan den här tråden är skapad för att andra ska få dela sin syn på vad som är rätt för dom. I den här tråden finns det inga "fel". Glad
  • Plättis

    Jag blir lite fundersam, vad är egentligen det "korrekta" sättet att förlova sig på? Oavsett hur många gånger man friar till samma person, eller om man redan bytt ringar, eller om man bestämmer sig för att inte ha ringar alls, så betyder förlovning olika saker för alla.

    Ringen på mitt finger idag betyder att jag är hans och han är min, nästa ring betyder att det blir juridiskt bindande.


    Per aspera ad astra, ad infinitum.
  • Anonym (Vimsig)
    Plättis skrev 2014-09-06 17:33:18 följande:

    Jag blir lite fundersam, vad är egentligen det "korrekta" sättet att förlova sig på? Oavsett hur många gånger man friar till samma person, eller om man redan bytt ringar, eller om man bestämmer sig för att inte ha ringar alls, så betyder förlovning olika saker för alla.

    Ringen på mitt finger idag betyder att jag är hans och han är min, nästa ring betyder att det blir juridiskt bindande.


  • Anonym (Vimsig)

    Det korrekta sättet är frieriförlovningen med bröllop efter 1 år har folk upplyst mig om i flera år nu och blir en aning upprörda eller måste berätta för mig hur fel min syn är om jag delar mina tankar med andra än dom som funkar som jag.

    Men i mina ögon finns det inget fel sätt och det är det jag tycker tråden ska handla om att det korrekta sättet i olika relationer är olika för alla.

    Oavsett om jag förstår det eller inte.

    Som jag skrev i en tilläggskommentar i trådstarten:
    Det som är fel för dig kan vara rätt för någon annan.

  • PiaB igen

    För oss var förlovningen ett sätt att sätta lite mer tyngd på förhållandet, oavsett vad traditionen betyder. Vi pratade inte alls om bröllop då. Sedan friade jag på skottdagen fast vi då alltså var förlovade. Eller det kanske inte var ett frieri, mer som att när ska vi gifta oss för det ska vi väl?

    Sedan ställde vi in det vi planerade då fast vi fortfarande var förlovade. Nu har vi ett nytt datum och allt är planerat och klart, men i somras gick han ned på knä och frågade om jag vill gifta mig med honom Vilket jag ville eftersom vi var på semester och skulle träffa vår bröllopskoordinator, så det hade blivit väldigt konstigt om jag så nej

    Så vi har alltså varit förlovade sedan -10 utan att ha pratat bröllop från början, och nu har båda friat fast vi är förlovade. Jag passade på på skottdagen, och han ville ha gjort det "på riktigt" eftersom vi i hans ögon bara hade en muntlig överenskommelse om att gifta oss, då vi inte ställde frågan när vi förlovade oss.

    Huvudsaken man är överens i sitt förhållande tycker jag. Sedan vad traditionen säger känns mindre viktigt, även om det kan vara bra att känna till den.

Svar på tråden Förlovning och/eller frieri