• Anonym

    Förlovning och/eller frieri

    Anonym (Vimsig) skrev 2014-09-03 10:21:32 följande:
    Vad roligt det var att läsa att det finns fler som mig och dom jag tänkte på när jag startade tråden!
    En del av dom har dock börjat ändra sig nu på grund av att dom sitter mer vid internet och har sett hur många andra gör. Ibland blir vi påhoppade på olika sociala medier av människor jag och/eller dom känt länge där dom nästan hånar oss för att det inte lett till äktenskap på en gång. Första gången det hände blev jag jätte chockad eftersom förlovningen faktiskt "i min värld" leder till äktenskap fast nått/några år senare. Så slutmålet eller vad man ska kalla det är ju detsamma som för alla andra.

    Men har man inte råd eller tiden inte känns rätt för att gifta sig just då så tycker inte jag att det är fel att vara förlovad i några år tills "frieriet/äktenskapsfrågan" ställs.
    Det blir ju lite som ett symboliskt frieri som startar vägen mot bröllopet och äktenskapet. Hur kan det inte vara lika fint som en frieriförlovning? För många drömmer ju om frieriet/samtalet även om dom är förlovade. Jag vet inte hur det är för andra men jag vill ha någon form av "frieri" innan blir gift. Solig

    Det är så himla fint när frågan "ska vi inte ta och gifta oss" ställs i den mest vardagliga formen för det speglar ju ofta paret i sig. Romantik finns ju i vardagen om man kan se den. {#emotions_dlg.flower}
    ja och så dessutom så känner jag att jag skulle nog blivit knäpp på att vänta om jag hade det här "gifta sig inom ett år efter förlovning"-grejen, för då tro ja vi fortfarande inte varit förlovad.. och vi har snart varit ihop i 9 år! 
  • Anonym
    Anonym (Vimsig) skrev 2014-09-03 16:36:25 följande:
    Mmm, fast i sex and the city filmen ber ju Big Carrie om att inte bli kallad för pojkvän just för att det kändes ungt. Så hon började ju kalla honom manfriend. Det kanske är det man ska kalla dom nu då manvän, haha.
    Nyfiken gul , nu fru skrev 2014-09-03 15:46:21 följande:

    också uppvuxen frikyrkligt och det kan väl ha att göra sitt till förstås att jag är van med det jag är van med.

    I mina frikyrkliga kretsar följdes alltid förlovning av ett bröllop och det gick oftast väldigt fort.  Man var ihop så pass länge att en förlovning blev liksom upptakten till det kommande bröllopet.  När en tjejkompis kom med en ring på fingret var det dags att börja planera bröllop tillsammans. 


    Jag misstänkte det när du skrev om hur det var i din krets. Solig

    Så fort en tjej förlovade sig i vår församling så visste vi att dom tänkte ingå äktenskap. Fast vissa av oss, dröjde längre än 1 år. Och en del fick ett symboliskt frieri eller frågan om när det skulle ske efter ett tag. Men förlovning ledde alltid till äktenskap mellan paren.

    Och det sitter i mig än idag.
    nje. ja säg ba karln, eller göbben.. :P 
  • Anonym

    För mig betyder förlovning att man ska gifta sig, och det inom överskådlig framtid. Antingen kan man komma överens om att gifta sig och då förlovar man sig gemansamt eller kan den ena fria som en överraskning. Solig

    Jag har aldrig förstått mig på par som är förlovade i flera år utan planer på att gifta sig, eller vad som är ännu konstigare är de som är förlovade några år och SEN friar plötsligt mannen. Eh...? Känns lite kaka på kaka! Varför fria till någon man redan är förlovad med?? Obestämd
    Några verkar också se på förlovning som en sak helt avskild från giftemål. De är förlovade men har inga planer på att nånsin gifta sig. Det verkar dock vara mest vanligt hos de som är i tonåren. De förstår nog inte vad förlovning betyder.

  • Anonym
    Anonym (Vimsig) skrev 2014-09-05 22:46:14 följande:
    Visst är det så. Förlovning är ju ett löfte om kommande äktenskap.
    Exakt!
  • Anonym
    Alyllyra skrev 2014-09-05 16:48:15 följande:

    I min värd är förlovning och frieri exakt samma sak - oavsett vad man kallar det - dvs. ett löfte om att gifta sig. Det behöver inte vara inom ett år, eller två år eller ens 30 år, man behöver inte bestämma ett datum i samband med förlovningen, men så fort diskussionen om bröllop "nån gång i framtiden" har kommit på tal (och man har kommit överens om att båda vill förstås Flört) så är man förlovad, ringar eller inte, datum eller inte.

    Därför har jag svårt att se skillnad på förlovning och frieri. Ett frieri behöver inte vara ett storslaget "Vill du gifta dig med mig?" på knä med 10 000 rosor och levande ljus, det kan vara så enkelt som att någon tar upp tanken på giftermål och att man sedan gemensamt bestämmer sig för att det är något man ser i framtiden. Så tänker i alla fall jag.
    Att vissa vill att partnern ska fria igen tycker jag själv verkar lite skumt, men om båda är med på det och vet att det förväntas så ser jag inga hinder. Förlovning är ju ingen juridisk handling utan kan göras hur många gånger som helst på hur många olika sätt som helst utan att det betyder nånting.


    Exakt så ser jag det. Och inte bara jag, utan vad jag har förstått är det vad en förlovning formellt sett är.

    När två personer har kommit överens om att gifta sig är de förlovade. Med eller utan ring, röda rosor, dramatiskt knäböjande à la Hollywood osv. Därför blir det i mina ögon ohyggligt märkligt att fria till någon man redan är förlovad med. Asked and answered, your honor!
  • Anonym
    Anonym (Vimsig) skrev 2014-09-05 20:18:12 följande:
    En puss till dig! {#emotions_dlg.flower}

    Efter att jag läste upp det för honom så ville han läsa det själv och han blev riktigt förvånad. Han trodde det måste gå till på det storlagna viset med bröllopet 1 år efter. (Han har sett många Hollywood filmer.)  Jag tycker inte oms torslagna grejer utan är mer åt vardagsromantik hållet eller en speciell middag på tu man hand på en fin restaurang. Ska jag ha storslaget vill jag göra det gemensamt, överraskningsgrejer är inte min melodi och gör mig rysligt nervös.

    Han tyckte så mycket om det du skrev att han tog det till sig. Han är jätte glad över att han kan fria exakt när han vill och att det är orden inte det han gör som kommer få mig att sväva på små moln. Solig

    Han tyckte även om tanken på en 2-3 år lång förlovning så jag får som jag vill och han får som han vill (förlovningsfria). *Tjuter glatt* Ja man kan säga att det gick upp rätt många saker för honom som att man kan fria utan ring och gemensamt gå och välja ut ringarna. Skrattande
    Oj, tack! Vad glad jag blir, vilken härlig morgon det precis blev i min värld! Hjärta
  • Anonym
    Anonym (Vimsig) skrev 2014-09-08 11:58:48 följande:

    Att jag i dagens läge tjatar om en lite längre förlovning är för att vi vill kunna bjuda dom som står oss nära och fira det på ett fint sätt. Men ekonomin tillåter inte en 1 årig förlovning så då får vi vänta lite med bröllopet tills vi har råd.

    Jag har haft ett kuvert bröllop och det är inget fel i det men jag känner inte att jag vill ha det den här gången Jag vill bjuda våra gäster på vårt bröllop med betoning på ordet bjuda. (Fast vi hoppar över diskussionen om kuvertbröllop i den här tråden. Flört )

    Om vi gifte oss idag skulle vi bara ha råd att bjuda våra föräldrar och syskon. För vi vill ju inte lägga alla pengar vi får in på den dagen, man måste ju leva också. Solig

    Men det skulle kännas otroligt tråkigt om vi borde låta bli att förlova oss snart bara för att vi inte ha råd att gifta oss efter 1 år. Gråter


    Vi gjorde faktiskt så att vi bestämde dagen för att gifta oss sedan förlovade vi oss på vår årsdag före bröllopet.

    MEN om ni bestämmer ett datum redan nu för bröllopet så kanske det känns mer meningsfullt med förlovning/frieriet även om det är mer än ett år kvar, för datum är ju satt så löftet är utdelat,, om du förstår hur jag tänker
  • Anonym

    När jag förlovade mig den första gången var det "bara" förlovning, det skulle bli vi för resten av livet, men vi bestämde inte när vi skulle gifta oss. Jag blev sedan friad till flera år senare och då började vi planera bröllopet som skedde något år senare. Detta var det vanliga tillvägagångssättet och det jag kände till. Alla omkring oss gjorde så.

    Andra gången friade min man och frågade om jag ville gifta mig med honom. Dagen efter bestämde vi vilket datum vi skulle gifta oss på (drygt ett år senare) och ett par veckor senare hade vi köpt våra förlovningsringar som vi skrev frieridatumet i. Vi gjorde en egen grej med ringpåtagning.

    Fast vi hade ringar innan dess också. När vi hade varit ihop ett par månader ville min man att vi skulle skaffa "höra-ihop-ringar". Så vi köpte ett par i stål (jag fick en liten diamant i min) och graverade in vårt träffasdatum i dem.

  • Anonym
    Nightrod skrev 2014-09-08 11:44:35 följande:

    Vi anser att såvida ingen osäkerhet kommer emellan så skall man gifta sig innom ett år efter förlovning/frieri, förlovningen är ett frieri och ett löfte om att gifta sig.
    Enligt oss


    Håller med dig. Så är det ju faktiskt tänkt. Men alla får göra som de vill så klart :) Sedan kan man absolut välja ringar tillsammans....om man nu KAN välja haha. Jag har blivit friad till och vigseldatum är beställt samt kyrka bokad av mannen. Men jag är en velpotta så inga ringar ännu då jag har fått äran att välja och fortfarande inte kunnat bestämma mig, velar mellan två. Men har bestämt mig för att överraska mannen då vi ska åka på fotbollsresa i november tänker jag ha fixat ringarna och överlämna dom när vi sitter på hans favoritlags hemma arena :)
  • Anonym
    Anonym skrev 2014-09-10 08:03:05 följande:
    Håller med dig. Så är det ju faktiskt tänkt. Men alla får göra som de vill så klart :) Sedan kan man absolut välja ringar tillsammans....om man nu KAN välja haha. Jag har blivit friad till och vigseldatum är beställt samt kyrka bokad av mannen. Men jag är en velpotta så inga ringar ännu då jag har fått äran att välja och fortfarande inte kunnat bestämma mig, velar mellan två. Men har bestämt mig för att överraska mannen då vi ska åka på fotbollsresa i november tänker jag ha fixat ringarna och överlämna dom när vi sitter på hans favoritlags hemma arena :)
    Vi har valt att inte ha några ringar nu.
    Utan tar enbart dem som vi bestämt oss för när vi gifter oss. Vi har båda så förbannat mycket ringar som det är :)
Svar på tråden Förlovning och/eller frieri