• Pess

    Klädkod kavaj, men för dem som inte äger en kostym?

    Nightrod skrev 2014-08-19 08:55:40 följande:

    Äger de inte en kavaj eller kostym så är det på tiden att de köper en.
    Är faktiskt del av varje basgarderob


    Lika självklart som att var man bör äga en slips!

    Till trådstartaren. Ignorera raden ovan. Festfin kan nog vara passande för det du vill se på bröllopet! {#emotions_dlg.flower}
  • Pess

    Jag har undrat lite över det där, hur "strikt" är det okej att vara? 


    Min kille ser helst inte att folk kommer i skrikiga färger t ex, medan jag inte har något emot det, så länge ingen kommer och ser slutty ut, haha. Killarna ser jag gärna är välklädda med iaf kavaj, förmodligen kostym, långt ifrån bestämt, medan min pojkvän verkar ha en väldigt ogenerös syn på vad som ska vara okej och inte. Har försökt förklara att det är oförskämt att förtydliga dresscodes alltför mycket, medan han tycker att vi på våran dag har rätt att ha vissa speciella önskemål(krav)! :P

  • Pess
    Aniara4 skrev 2015-01-12 19:13:06 följande:
    Jag skulle säga att du har rätt! Man kan ange en önskad klädkod för att gästerna ska veta vilken nivå de ska lägga sig på, men det är ofint att ha synpunkter på vilka färger de väljer (även om de själva bör förstå att de inte bör välja t.ex. helvit klänning eller helsvart klädsel) eller ens om de följer klädkoden. Ni ger en fingervisning, sen kan gästerna fortfarande välja att komma i bikini om de tycker att det känns lämpligt.
    Jag är helt med dig på den! Skulle någon mot förmodan få för sig att komma i bikini hade nog min pojkvän slängt ut hen utan hänsyn till rådande vett och etikett ;) Får nog hålla ett öga på honom så han inte slänger ut någon stackare som råkat komma i skrikrosa klänning när ingen kollar :P

    Frågan är, kan man förvänta sig att de känner till klädkodernas innebörd? Ang. svart och vit klänning som du nämnde ovan, t ex? Hade någon kommit i svart hade det inte varit hela världen, om än opassande, men hade någon dykt upp i vit klänning hade jag inte alls uppskattat det! Kan man ha med sig ett lager reservklänningar för "nödfall" och be en gäst byta om om det skulle behövas? haha. 

    Undrar även, om man vill undvika kortkort och urringat, kan man tillägga något t ex. "Kostym - Anpassad för kyrklig vigsel" eller något, går säkert att formulera bättre så att poängen går fram :')

    Ja just ja, Ladies in red hade också gärna fått byta om! Även om det må vara en skröna, vilket jag antar att samtliga i församlingen skulle ha vett att förstå, vill inte tro sämre om mina gäster ;) Men tycker inte att man behöver få folk att dra sådana paralleller på ett bröllop ändå, inte läge att "utmana". :)
  • Pess
    Allrakäraste skrev 2015-01-13 11:36:14 följande:
    Jag förstår din och killens oro. Jag skulle inte heller vilja att någon av mina gäster dök upp i kortkort eller vit klänning. Men man kan egentligen inte mer än skriva vilken klädkod som gäller, sen är det upp till gästerna att klä sig enligt klädkoden. Om jag fick en inbjudan där det under klädkoden var en hel lista med färger eller kläder som inte var okej skulle jag ärligt bli ganska irriterad. Nu är jag iof snarare en sådan som klär mig lite för fint när det är fest (man måste ju passa på haha!)

    Att ha en massa ombyten till gäst som inte klätt sig så som ni önskat är också ganska radikalt och lite oförskämt ;) Plus att det innebär en massa jobb för er att fixa extra kläder i flera olika storlekar :)

    Angående det där med röda klänningar så vet jag att Vett och etikett gurun nummer 1, Magdalena Ribbing, helt har förkastat den myten. Enligt henne är det okej att bära alla färger utom just svart och vitt på ett bröllop. Och då har hon ju gaska bra koll också :)
    Ja alltså, jag förstår att det kan vara ett stort irritationsmoment för inbjudna, personligen skulle jag tycka det var jätteroligt att planera min outfit utefter t ex specifika färger, men Ja, jag inser att det inte är jättehyfsat. Och färgvalen spelar för min del, till skillnad från min sambos åsikt, ingen roll, sålänge man håller sig borta från de tre färgerna jag uppgav ovan. 

    Ja, jag har också läst den artikeln med Magdalena, men även om hon vet vad hon snackar om, osv, så tycker jag att det är lite väl provocerande att dyka upp så på ett bröllop, då det ändå är välkänt vad det "ska betyda"! :) 

    Men för att undvika att folk kommer och flashar sina tits&ass på mitt bröllop, är det oförskämt att nämna att man önskar sina gäster att ha en klädsel som passar i kyrkan? Det kan ju mer vara en hint om att det är ett kyrkligt bröllop och inte borgerligt? Inte menat att vi vill se ett gäng nunnor med huckle, men det tror jag inte våra gäster hade misstolkat det som :)
  • Pess
    Nyfiken gul , nu fru skrev 2015-01-14 16:37:15 följande:
    Alltså så här är det :   Klädkoden anger nivån på tillställningen.   Ni kan skriva klädsel frack och gifta er i en kohage  eller skriva valfri klädsel och gifta er i kyrkan... 

    Det handlar inte om hur ni gifter er utan vad ni skriver som klädkod.   Klädkoden anger hur ni vill att gästen ska klä sig. 

    Har man förstått hur klädkoderna fungerar så kommer gästen som ni skrivit.  Klädsel kavaj innebär en viss nivå på klädseln och man kan alltså därför inte komma med korsett och kortkort.  

    Vill ni vara säkra på att gästerna förstår klädkoden kan ni i inbjudan lägga till exempelbilder på hur klädsel kavaj ser ut eller länkar till nån sajt som beskriver dom olika klädkoderna - tex just här på bröllopstorget. 

    "klädsel: Kavaj 

    Vid frågor om kläder eller annan information så finns det på bröllopstorget.se eller ring vårat värdpar på telefon 08333434"  

    Så länge du inte har ett temabröllop med specifika klädselkrav tex medeltidsbröllop eller att alla måste ha något grönt på sig så får man itne skriva annat än dom klädkoder som finns. 
    Åh, jag förstår, försöker bara hitta ett kryphål utan att se hemsk ut ;P Jag som många hela tiden påpekar, det är 2015 och folk lever därefter, tror många unga skulle kunna tolka klädkoden kavaj som att det är okej att komma i kort kjol som inte närmar sig knäna. 

    Tack för tipset med hemsidan! Men sådant är inte oförskämt då? Det är ju i princip samma sak? Bara att man måste anpassa sig efter en bild? :P 

    Kanske ska ha ett chewbacca bröllop så alla måste komma som håriga monster? Katt
  • Pess

    Förlåt Solkärlek för att jag kanske spårade in lite för mkt på egna frågor här i din tråd! {#emotions_dlg.flower}

  • Pess
    Nyfiken gul , nu fru skrev 2015-01-14 17:35:53 följande:

    det är inte oförskämt att vara tydlig med information.  Oförskämt däremot är det att gå in i gästernas garderob och peka att "det där och det där" inte är okej klädsel. 

    Dumförklara inte dina gäster helt enkelt .   Klädkoden är en hjälp för gästen att förstå hur ni tänkt er.   Det finns inget mer vansinnigt än att hitta på en egen klädkod som verkligen ingen förstår och alla dyker upp i sin egen tolkning.  "sommarfin" tex är en klassiker...  Då får du se allt från kort strandklänning och sarong och flipflops till balklänning....    

    Och dom flesta HAR faktiskt koll på vad klädkoderna betyder så länge du använder dom klädkoder som är vedertagna enligt etiketten.   Fel blir det om du skriver något eget diffust som verkligen kan misstolkas. 

    Lita på att dina gäster förstår klädkoden, och för att hjälpa dom tänka rätt kan du aboslut länka till hur etiketten säger angående klädseln. Tex genom att länka hit eller till en etikettsida av tex Ribbing.    

    Men är det så att du misstänker att nån ung tjej är nollställd på det här med kläder och du tror hon dyker upp nattklubbsklädd eller kommer i tights och t-shirt så kan du faktiskt ringa just bara henne och fråga om hon förstått klädkoden. 

    Men peta inte i klädkoden i inbjdan. 


    Ja alltså hade ju inte tänkt mig att gå in och styra och ställa hej vilt, men typ ange "kostym" som klädkod och kanske påpeka att det är en kyrklig vigsel och att kläderna bör anpassas därefter, så folk kanske tänker på det och respekterar att man kanske inte bör visa så mycket klyfta/ha lårkort kjol, det är ju 2015 och tex "aftonklänning" kan nog tolkas därefter, vill inte se en urringning ner till magen även fast klänningen är lång, men förstår din poäng, och jag vet ju egentligen att du har helt rätt, och jag tror inte att det är något problem egentligen, men önskar att det fanns utrymme för en liten precisering.
  • Pess
    Aniara4 skrev 2015-01-14 18:41:09 följande:

    Det är iofs lite olika saker att följa klädkoden (ex. "kavaj") och ha kjollängd därefter, en annan att ha känsla för vad som passar sig just i en kyrka.  En tjusig "halvnaken" klänning kanske passar utmärkt för klädkoden i sig, men bör ändå kompletteras med en sjal eller liknande i kyrkan, av respekt. På en borgerlig vigsel utomhus finns inte samma behov av anständighet (även om det i varje sammanhang finns en anständighetsgräns, såklart.)

    Men som sagt, det är svårt att göra gästerna uppmärksamma på vad klädkoden och platsen innebär på ett sätt som inte blir förmanande och oartigt. Det är bara att hoppas att de tänker själva och har en smula allmänbildning.


    Tack Aniara4! Det var precis det här jag försökte få fram! Du lyckades nog bättre än jag!
  • Pess
    Nyfiken gul , nu fru skrev 2015-01-14 18:27:06 följande:
    men det är ju just din tanke om kryphål och precisering som kommer att förvirra gästerna och det är DÅ det blir fel. 

    Klädkoden enligt etikett betyder just precis så som du vill ha det.  

    Var bara själv påläst på vad klädkoderna betyder så behöver du inte bekymra dig.  

    Klädsel kavaj innebär INTE att man får ha lårkort kjol eller vulgär urringning-  oavsett om ni vigs i kyrkan eller i en lerig åker eller hemma i ert vardagsrum.     

    Släpp tanken på vart ni gifter er - för vigselplatsen har inget att göra med hur gästerna är klädda.  Klädkod kavaj är alltid klädsel kavaj oavsett om ni har 30-års fest i en lada eller studentfest på en herrgård.      

    Vill du vara säker på att gästerna är extra uppklädda och skippar vulgokläder så kanske öka upp klädkoden då?  Från kostym till typ smoking eller liknande istället.  
    "Det Aniara4 sa!" Tungan uteFlört
  • Pess
    Nyfiken gul , nu fru skrev 2015-01-14 18:27:06 följande:
    men det är ju just din tanke om kryphål och precisering som kommer att förvirra gästerna och det är DÅ det blir fel. 

    Klädkoden enligt etikett betyder just precis så som du vill ha det.  

    Var bara själv påläst på vad klädkoderna betyder så behöver du inte bekymra dig.  

    Klädsel kavaj innebär INTE att man får ha lårkort kjol eller vulgär urringning-  oavsett om ni vigs i kyrkan eller i en lerig åker eller hemma i ert vardagsrum.     

    Släpp tanken på vart ni gifter er - för vigselplatsen har inget att göra med hur gästerna är klädda.  Klädkod kavaj är alltid klädsel kavaj oavsett om ni har 30-års fest i en lada eller studentfest på en herrgård.      

    Vill du vara säker på att gästerna är extra uppklädda och skippar vulgokläder så kanske öka upp klädkoden då?  Från kostym till typ smoking eller liknande istället.  
    "Det Aniara4 sa!" Tungan uteFlört
  • Pess
    Nyfiken gul , nu fru skrev 2015-01-14 18:27:06 följande:
    men det är ju just din tanke om kryphål och precisering som kommer att förvirra gästerna och det är DÅ det blir fel. 

    Klädkoden enligt etikett betyder just precis så som du vill ha det.  

    Var bara själv påläst på vad klädkoderna betyder så behöver du inte bekymra dig.  

    Klädsel kavaj innebär INTE att man får ha lårkort kjol eller vulgär urringning-  oavsett om ni vigs i kyrkan eller i en lerig åker eller hemma i ert vardagsrum.     

    Släpp tanken på vart ni gifter er - för vigselplatsen har inget att göra med hur gästerna är klädda.  Klädkod kavaj är alltid klädsel kavaj oavsett om ni har 30-års fest i en lada eller studentfest på en herrgård.      

    Vill du vara säker på att gästerna är extra uppklädda och skippar vulgokläder så kanske öka upp klädkoden då?  Från kostym till typ smoking eller liknande istället.  
    Men stort tack för att du tagit dig tiden att svara mig, jag förstår vad du menar. :)
  • Pess
    litenkaka skrev 2015-01-14 23:36:16 följande:

    Blir lite full i skratt när jag läser den här tråden... Vi kommer förmodligen sätta KAVAJ som klädkod och jag förväntar mig att flertalet kommer komma i udda byxa och kavaj. För att undvika det ville jag sätta MÖRK KOSTYM men det känns lite för flådigt för själva bröllopet. Så ci sätter Kavaj trots allt. Jag kommer vara alldeles för upptagen med att gifta mig med min man för att förfasas över röda klänningar och udda byxor... Distans people!


    Haha, ja alltså, kan säkert tyckas hur fånigt som helst, men jag ser helst att gästerna på mitt bröllop ska vara propert klädda! Jag vill inte gärna att det ska misstas för att de är påväg ut å krogen. Sen om någon inte skulle vara det skulle det väl inte göra varken till eller från just där och då, vi vill ju i första hand bara ha alla våra nära och kära där för att dela dagen med oss! Men på samma sätt som att när några har medeltidstema skulle det inte uppskattas om ngn kom i kostym, så kanske vi vill ha lite, vad som kan tyckas vara, over the top, på anständighetsfronten! :) Och även om jag själv kan vara väldigt ironisk/sarkastisk och skämta opassande ibland, så vill inte heller höra diverse lustigheter om huruvida jag kände till att "Lotta" legat med min karl eller ej, 15 gånger under kvällen. Inte just den kvällen iaf. :P
Svar på tråden Klädkod kavaj, men för dem som inte äger en kostym?