• Aniara4

    Klädkod kavaj, men för dem som inte äger en kostym?

    Vi gjorde det man inte ska och hittade på en egen klädkod, men då såg vi också till att förklara vad vi menade. Vi skrev ungefär så här:

    "Klädkod: "Kavaj light", dvs kostym i valfri kulör eller udda kavaj om du föredrar det. Valfri kjollängd."

    På en av gästerna hade jag iofs kunnat tänka mig en något längre kjol, men man får väl stå vid sitt ord! Oskyldig

  • Aniara4
    Pess skrev 2015-01-12 16:17:46 följande:

    Jag har undrat lite över det där, hur "strikt" är det okej att vara? 


    Min kille ser helst inte att folk kommer i skrikiga färger t ex, medan jag inte har något emot det, så länge ingen kommer och ser slutty ut, haha. Killarna ser jag gärna är välklädda med iaf kavaj, förmodligen kostym, långt ifrån bestämt, medan min pojkvän verkar ha en väldigt ogenerös syn på vad som ska vara okej och inte. Har försökt förklara att det är oförskämt att förtydliga dresscodes alltför mycket, medan han tycker att vi på våran dag har rätt att ha vissa speciella önskemål(krav)! :P


    Jag skulle säga att du har rätt! Man kan ange en önskad klädkod för att gästerna ska veta vilken nivå de ska lägga sig på, men det är ofint att ha synpunkter på vilka färger de väljer (även om de själva bör förstå att de inte bör välja t.ex. helvit klänning eller helsvart klädsel) eller ens om de följer klädkoden. Ni ger en fingervisning, sen kan gästerna fortfarande välja att komma i bikini om de tycker att det känns lämpligt.
  • Aniara4

    Njä, tyvärr kan man nog inte tala om för gästerna att de bör ha lite stil och hyfs på bröllop, utan att bli mästrande och ohövlig själv. Gästerna är inbjudna just som gäster och inte som rekvisita som ska se snygg ut i bakgrunden på bröllopsfotona. Man brukar väl resonera som så att var och en får skämmas för sig själv, och dyker de upp i något opassande är det ju pinsamt för dem men inget som egentligen har med er att göra.

    Finns det någon bland gästerna man kan misstänka kommer att dyka upp i knallrosa nattklubbsdress kanske man kan prata lite försiktigt med den i förväg, annars är det bara att le och se glad ut över att folk kommer och vill dela ens bröllopsdag!

  • Aniara4
    Nightrod skrev 2015-01-14 12:45:35 följande:

    Jag tycker man kan skriva strikt klädd eller att man sätter färgkoder. Vet att vår toastmadame kommer se till att de som bryter mot våra regler kommer inte släppas in utan att byta eller ta av sig det som motgår det vi bett om.


    Ok, era gäster kanske är med på det och tycker det är ok, men jag kan säga att om jag kom till ett bröllop efter att ha klätt upp mig efter bästa förmåga, och möttes av någon som försökte tvinga mig att byta om för att min klädsel inte passade färgtemat, då skulle jag vända på klacken och gå hem igen. Och den vänskapen skulle aldrig mer bli sig lik.
  • Aniara4

    Obs att om jag fick en sån inbjudan skulle jag göra mitt bästa för att tillmötesgå brudparets krav, och jag skulle förmodligen t.o.m. hålla inne med vad jag tyckte (åtminstone till brudparet), men att bli tillsagd att byta om vid kyrkan, där skulle min gräns definitivt gå.

  • Aniara4
    Nightrod skrev 2015-01-14 13:06:42 följande:

    Vi har VÄLDIGT TYDLIGA färkoder på vår inbjudan, och skulle någon ändå gå emot det så hade jag sett det som att det är denne som vill förstöra för oss därav inte vilja va vänner med oss mer. Det är VÅR dag vill man inte respektera de enkla saker vi ber om så har de inte där att göra.


    Ok, ja alla prioriterar ju på sitt vis.
  • Aniara4

    Det är iofs lite olika saker att följa klädkoden (ex. "kavaj") och ha kjollängd därefter, en annan att ha känsla för vad som passar sig just i en kyrka.  En tjusig "halvnaken" klänning kanske passar utmärkt för klädkoden i sig, men bör ändå kompletteras med en sjal eller liknande i kyrkan, av respekt. På en borgerlig vigsel utomhus finns inte samma behov av anständighet (även om det i varje sammanhang finns en anständighetsgräns, såklart.)

    Men som sagt, det är svårt att göra gästerna uppmärksamma på vad klädkoden och platsen innebär på ett sätt som inte blir förmanande och oartigt. Det är bara att hoppas att de tänker själva och har en smula allmänbildning.

Svar på tråden Klädkod kavaj, men för dem som inte äger en kostym?