• Konflikter

  Ons 11 jun 2014 22:30 Läst 2266 gånger Totalt 5 svar
  Anonym (Anony­m)
  Visa endast
  Ons 11 jun 2014 22:30

  Känner mig lite ledsen när jag skriver detta. Min syster och en nära vän(vän 1) skulle planera möhippa tillsammans för mig, men det blev inte riktigt som tänkt. Min syster berättar detta för mig efter att hon är så ledsen och besviken att hon inte kan hålla tårarna inne, efter inrådan från min sambo och vår familj.

  Vän 1 drar igång allt för en månad sen och de som är involverade är tre vänner(varav en inte nämns här) och två systrar(varav den ena nämns här). Vän 1 frågar vad människor har för förslag, hur mycket pengar människor kan tänka sig att lägga ner och känner att hon inte får så mycket respons. Vän 1 föreslår kryssning, min syster säger att hon kan boka kryssningen och det bestäms. De diskuterar lite på telefon och pratar vad de ska göra och kommer enligt min syster bra överens. Vän 1 håller i princip bara med. Hon föreslår en picknick som min kompis ifrågasätter lite och min syster säger även att det är bättre att inte boka middagsbuffé för att de ändå förmodligen kommer ha ätit nåt precis innan och då är det bättre att man äter när man är hungrig på båten. Vän 1 håller med. Sen kommer det fram att ytterligare en av mina vänner är bjuden på bröllopet(sen inbjudan) så de diskuterar om även hon ska bli tillfrågad angående kryssningen. Enligt min syster ville inte vän 1 ha henne med på kryssningen och säger att jag bara bjuder henne(vän 2) för att jag känner pressen. Enligt vän 1 var hon själv jätteexalterad över att ytterligare en person var bjuden så det skulle kunna hända någonting och bli en ordentlig planering. Vän 1 och Vän 2 börjar prata och kommer fram till att de inte längre vill vara med på möhippan(som består av totalt 5 personer) och Vän 1 får då Vän 2 att skriva ett sms till min syster där det står att de nu tänker fira mig helgen efter istället. Min syster tolkar det som att de bokar om helgen av någon anledning, men förstod inte att hon och min andra syster inte var välkomna, vilket hon får reda på i ett senare sms då hon berättar att de båda skaffat barnvakt till den planerade helgen och inte kan omboka. Vän 2 skriver i sms: "nej, ni behåller er helg, vi firar helgen efter"

  Vän 1 och 2 har alltså kommit fram till att de ska ha min möhippa själva och så får mina systrar köra på sin egen grej. Min syster förstår inte vad det här kommer ifrån då Vän 1 alltid har varit väldigt tillmötesgående och sagt att alla förslag är jättebra. Vän 1 säger däremot till mig och till Vän 2(som inte pratat med min syster) att min syster har varit väldigt bestämd samt inte ville lägga ner några som helst pengar på min möhippa och att det inte alls går att resonera med henne och det därför inte gick att ha kryssningen tillsammans. Min syster är så ledsen över att hon och min andra syster helt plötsligt är uteslutna från möhoppan + att Vän 1 säger att hon har haft riktigta diskussioner med min syster, men hon ger sig inte. Min syster har bara förslagit saker som Vän 1 har hållt med om, inte konflikter alls.

  Jag står nu mittimellan. Min syster förstår inte hur jag kan vara vän med någon av dessa personer. Hon säger att  Vän 1 ljuger och att hon inte är värd någonting, Hon säger att Vän 2 är elak som skickat sms och har uteslutit dem från möhippan. Enligt henne borde jag säga upp kontakten med båda två. Vän 2 säger till mig att hon bara ville fira mig ordentligt och att hon tyckte att det kanske var bäst att göra det ensamma om min syster och Vän 1 inte var överens om hur möhippan skulle gå till. Vän 1 säger att hon sagt ifrån flera gånger, men att hon helt enkelt gav upp till slut och kände att hon inte kunde ha möhippan med min syster, så de ställde in när allt var bokat och klart. Om inte en skrikande bebis kommit emellan hade dessutom min syster lagt 2000 kr på en kryssning som två personer hoppat av från.

  Jag måste välja sida, då min familj kräver detta. Jag kan inte göra mig i ordning på bröllopet med både Vän 1 och min syster för då kommer inte min syster att komma och göra i ordning mig. Hon känner sig kränkt och sårad och har gråtit mängder för att hon inte förstår vad hon gjort fel. Hon känner sig helt enkelt mobbad och utesluten ur sin egen systers möhippa. Jag litar till 100% på vad min syster säger, men tror inte och vill inte tro att Vän 1 har ljugit.

  Jag måste ställa mig på min systers sida, men jag vill inte säga upp kontakten med Vän 1 av denna anledning. Inte Vän 2 heller för den delen. Min syster(och min mamma) känner en stor avsky gentemot Vän 1 som för det första har ställt in kryssningen 30 minuter efter de kommit överens om att de ska betala allt och dessutom ljuger om vad de pratat om. I min systers ögon har alltså de inte varit några konflikter alls utan allt har varit frid och fröjd och enligt Vän 1 har det inte ens gått att resonera med min syster. Ljuger min kompis? Vill hon att jag och min syster ska förlora kontakten? Eller uppfattar hon helt enkelt saker annorlunda? Jag har försökt få båda parter att prata med varandra, men det vill de inte.Vän 2 är bara involverad genom att hon skickat sms till min syster när allt var bokat, men hon har bara pratat med Vän 1, inte min syster. Jag står mittemellan. Jag vill bara att alla ska vara sams till bröllopet och ha båda mina vänner och min familj där utan konflikter.

  Jag har bett alla tre parter prata med varandra för MIN skull, men ingen tänker göra det, för ingen har gjort fel.
  Vad gör jag?

  Jag  vill att de ska lösa det själva, men det tänker de inte göra.

  Det blev väldigt långt inlägg.. får se om nån orkar läsa.  Jag behövde skriva av min lite och tar gärna emot goda råd..

 • Anonym (E)
  Visa endast
  Ons 11 jun 2014 22:46 #1

  Alltså, det låter som kommunikationsproblem och ett enda stort missförstånd. Jag gissar att det hamnar om olika personlighetstyper. Om din syster är ganska pratsam och vän 1 är lite mer introvert skulle jag gissa att båda två tycker att de talar sanning. Du känner ju dina vänner och familj bäst, men det låter inte som att de ljuger utan som att din syster helt enkelt inte uppfattat att din vän inte höll med, vilket gjorde din vän väldigt frustrerad. Om du orkar tycker jag absolut att du ska försöka medla. Om du vill ha kvar dina vänner måste du försöka få dem och din syster att prata. Ge inte upp efter första försöket, tyvärr kan sånt här ta lite tid. 
  Lycka till!

 • Tis 17 jun 2014 15:10 #2

  Jag tror som anonym här ovan att det antagligen är så att ingen av dem ljuger men att de har uppfattat situationen helt olika. Som anonym säger, ge inte upp. Fråga om de kanske kan tänka sig att träffas tillsammans med dig och din blivande man. Förklara för dem hur svår den här situationen blir för dig och se om du trots allt inte kan medla.

  Jag tycker inte att du kan krävas att välja sida i det här. Det vill ju uppenbarligen inte umgås (iaf inte just nu) så låt dem slippa möhippa tillsammans. ME´N vill du ha dem båda som tärnor, var tydlig med det och förklara att på bröllopsdagen får det helt enkelt hålla god min för din skull. Sen placerar du dem så långt fån varandra du bara kan vid middagen.

  Usch vad jobbig situation för dig! Hoppas att det ordnar sig!

 • Tis 17 jun 2014 16:40 #3

  Puh! Ingen rolig situation. Inget som du ska behöva ta i förstås, men för din egen skulle behöver ju detta redas ut.

  Mitt råd är att slå på"jobbhjärnan" istälelt för "privathjärnan". Hade det varit jobb hade jag bokat in alla till en träff (och lurats om det vore så, be X komma hem till dig på fika och be Y om samma sak samtidigt om de vägrar gå med på gemensam träff) och tvingat alla sitta ned och prata tillsammans. Förklara att du mår dåligt av detta och att du behöver reda ut detta, och var saklig. Det kanske till och med är läge att säga "ok, men om vi struntar i allt som varit, hur går vi vidare nu, med gemensam möhippa och ett härligt bröllop" efter ett tag om de bara tröskar på och inte kommer loss från det gamla. 

  Hoppas det löser sig!


  Följ min bröllopsblogg! 1/11 2014 är det dags - brollopjj.wordpress.com
 • Ons 23 jul 2014 12:01 #4

  Oj. Nej, jag tycker inte du ska känna krav på dig att göra något alls. Du har inte varit inblandad i konflikten eller startat den. De borde, som vuxna människor, kunna lösa den själva - eller åtminstone hålla god min tills bröllopet har varit. Synd att din egen familj inte förstår att hålla dig utanför? Om du vill försöka lösa konflikten, kan du ju göra som många tidigare skrivit: bjuda in de berörda till ett möte och försöka reda ut det hela. Går det inte är det väl egentligen mest deras problem?

  Hoppas allt löser sig!

 • Ons 23 jul 2014 20:56 #5

  Jag håller med FredrikaP: vägra lägga dig i deras konflikt!

  Jag förstår att du VILL att alla ska komma överens och att du vill ställa allt till rätta, men är det ditt ansvar? Det är ju inte du som dragit igång det hela med möhippan - du ska gifta dig och har ansvar för gästlista, mat och sånt.

  Jag skulle nog skriva ett mail till berörda parter där jag förklarar hur besviken och ledsen jag är över att mina nära och kära råkat i luven på varandra, men att jag inte har någon lösning på lager. Helt enkelt be dem försöka lösa sin konflikt utan min inblandning. Om de inte kan nå samförstånd skulle jag be dem knipa igen och bete sig som folk på min bröllopsdag.

  Oavsett vad man känner för någon annan gäst så har man en plikt att bete sig civiliserat på fester och andra tillställningar. Man behöver inte älska alla som deltar, men man ska som vuxen kunna bete sig artigt och vänligt mot ALLA på ett bröllop.

  Det känns ju lite som att det gått prestige i möhippan, att det är nåt slags "jag känner henne bättre än du"- grej eftersom de dessutom försöker tvinga dig att välja sida.

  Nej, ställ dig utanför den här konflikten och försök att tänka på att detta inte är ditt fel.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll