• Anonym

    "Längtar efter att få bära ringen" - ser hemskt illa ut!

    Hej!


     


    I boken "Hjärnan" av Lars Olson och Anna Josephson, utgåva 2 (används som studentlitteratur på Stockholms Universitet), står det på sida 196:


    "Hjärnbarken utvecklas från nack- till pannlob. Pannloben mognar senast och anses inte vara fullt utmognad förrän långt upp i 20-årsåldern. Myeliniseringen kan fortgå fram till medelåldern i framhjärnan. Man blir inte riktigt mogen förrän den är helt avslutad."


     


    Så vi kan väl bara konstatera att TS har rätt i när hon säger att hjärnan inte är fullt utvecklad förrän i 25-årsåldern (eller senare), men att det självklart finns olika sätt att säga det på. Personligen så känner jag att jag mognat något enormt sedan två-tre år tillbaka (är idag 27,5 år), så på mig stämmer det alldeles utmärkt, men det är säkert lite olika från person till person :)

  • Anonym
    Kalaspinglan skrev 2014-02-27 16:49:58 följande:
    Ja absolut utvecklas hjärnan under den tidiga vuxenheten (typ kring 20 och 30), men att använda det som ett slagträ i en diskussion där man kritiserar folks språkbruk är för mig ett väldigt virrigt sätt att argumentera. Jag tycker helt enkelt inte att neurofysiologi hör hemma här.

    Många av oss här på forumet kunde säkert platta till folk med än det ena än det andra vetenskapligt bevisade argumentet om allt från privatekonomi till p-piller, botanik, mekanik osv. Det är däremot inte ett speciellt trevligt sätt att diskutera, tycker jag. Om jag och en vän från en annan vetenskaplig disciplin diskuterar något jag är väldigt insatt i, så använder jag inte min sakkunskap för att dumförklara min vän. Jag tycker att utkastade argument som "forskning visar att jag är mognare än ni" är otrevliga och att de inte för diskussionen framåt på ett konstruktivt sätt. Vill man ha en akademisk debatt finns det andra forum än detta.

    Oj hoppsan! Det var inte alls menat som ett "slagträ" eller att "platta till folk" med! Läser igenom det jag skrivit nu och inser att det kom fram på annat sätt än jag önskat.


     


    Det jag ville säga var att jo, rent vetenskapligt så är hjärnan inte fullt mogen förrän i sena 20-årsåldern (vilket jag inte visste tidigare idag utan blev nyfiken och kollade upp i boken, så jag är definitivt inte "väldigt insatt" i det ämnet utan tyckte bara att det vore intressant att ta reda på vetenskapligt fakta), och jo, för mig personligen så känner jag att jag blivit mycker mer mogen de senasre två-tre åren.


     


    Jag var inte ute efter en vetenskaplig debatt utan ville kolla upp om det TS skrev stämde eller inte. Jag tycker dock inte att mitt inlägg var ett argument om att "forskning visar att jag är mognare än ni", snarare sagt så skrev jag ju att jag själv varit omogen längre än vad andra tycker om sig själva.


     


    Dock så tycker jag nog att även du var rätt hård i din sågning av mitt inlägg, vilket också blir ett svar på din nystartade tråd om varför folk svarar med anonyma inlägg - om man råkar skriva på ett sätt som inte riktigt överrensstämmer med vad man egentligen vill få fram så blir man sågad vid fotknölarna. Vilket också är väldigt tråkigt på ett forum.

  • Anonym
    Kalaspinglan skrev 2014-02-27 17:22:09 följande:
    Jag riktade mig inte specifikt till dig, snarare till de (plural) användare som i flertalet inlägg skrivit om att hjärnan mognar nånstans vid ca 25-års ålder. Jag upplever det som att vissa använt "vetenskapen" för att få stopp på folk som inte håller med dem. Lite "jaja, men jag har åtminstone forskning som argument, du bara tycker".

    Uppenbarligen var jag inte tillräckligt tydlig när jag försökte skriva varför jag inte tycker att man ska plocka vetenskapliga argument och kasta ut dem i en debatt som till syvende och sist handlar om att TS tycker att det ser illa ut att folk skriver att de älskar sina ringar (utan att nämna sina män/fruar). Jag beklagar otydligheten.

    Trist att du inte ville posta i den tråd jag startade för en stund sedan.

    Hej,


     


    När jag läste din tråd så hade jag inte hunnit läsa ditt svar i denna tråd. Men visst, jag kan kopiera in mitt svar i den tråden också.


     


    Så kan jag hålla med om att denna tråd börjat spåra ur en del från vad startinlägget handlade om. Jag har inte följt tråden så noga utan har kommit in här på slutet när det redan börjat handla mest om "vi mot dom" ("unga" mot "gamla" / "omogna" mot "mogna" eller vad olika delar av debatten nu vill kalla det).


     


    I vilket fall som helst. Jag är 27,5 år, rätt barnslig men ändå bra mycket mer mogen än när jag var 24, ska gifta mig inom ett år och tycker också att det ska bli superhärligt att få ha på mig vigselringen - både för att den är fin och för att den symboliserar vårt äktenskap :) Det är min ståndpunkt i debatten :)

  • Anonym
    Kalaspinglan skrev 2014-02-27 17:24:20 följande:
    Hoppsan, nu får jag göra en pudel och be om ursäkt för att det onekligen ser ut som att jag riktar mig enbar till anonym #91 då jag citerade ditt inlägg. Det var inte meningen att gå hårt ut mot dig personligen.
    Och nu såg jag ditt det här svaret :) Men då gör vi båda varsin pudel och så lägger vi det bakom oss :)
Svar på tråden "Längtar efter att få bära ringen" - ser hemskt illa ut!