Inlägg från: Marione |Visa alla inlägg
  • Marione

    "Längtar efter att få bära ringen" - ser hemskt illa ut!

    Finns det inte värre saker att haka upp sig på? Dessutom den lilla slutklämmen "förstår ni själva hur illa det ser ut".


    I en ringtråd är det väl naturligt att diskutera just ringen och dessutom tror jag att de flesta personer här inne är tillräckligt trygga i sin relation för att inte behöva deklarera sin kärlek till den man ska gifta sig med i tid och otid. Är inte det rätt självklart att kärlek finns när man lever tillsammans.


    Varken för mig eller min sambo är egentligen äktenskapet som sådant något eftersträvansvärt tillstånd. Framförallt är det en juridisk konstruktion som ger oss och våra barn en trygghet som inte finns i ett samboförhållande. Vår relation kommer inte att bli innerligare, djupare och mer värd bara för att vi gifter oss. Vi gifter oss just för att vi har en sådan relation redan. Den vanliga vardagen finns ju redan för de flesta av oss, vi har ju varit ihop i åratal innan vi gifter oss.  


    Många av oss lägger ner mkt tid på att välja ring, och det med rätta. Många väljer att köpa en lite dyrare ring en gång i livet vilket gör att man vill att det ska bli rätt. Är det så konstigt egentligen?


    Sedan känns jämförelsen av ringar mellan dina två äktenskap är väl snarare en bild av dig än av resten av oss.


    Sen kan jag tillägga att som juriststudent så var det första vår lektor i familjerätt så när vi påbörjade kursen i familjerätt att


    - "Se till och gift er, att upplösa ett äktenskap är inte hela världen, men att leva med konsekvenserna av ett samboskap kan vara ödesdigert"

  • Marione

    Visst


    Anonym (Illa!) skrev
    Jag tycker den där inställningen, "det är bara att skilja sig" är fruktansvärd. Ett äktenskap är avsett att hålla liver ut, sedan kan det hända saker som omöjliggör det. Men folk gifter och skiljer sig så lättvindigt numera, det är sorgligt. Ja, jag låter som en hycklare då jag själv är frånskild, men jag kämpade länge för att få äktenskapet att fungera och det ska ju inte enbart vara en lång kamp. Men när ens man ständigt är otrogen, med svärmor och svägerskors goda minne (deras män var också otrogna och de såg inget fel i det. Så länge de fick sina smycken, pengar och vackra bostäder kunde karlarna göra vad de ville) orkar man inte kämpa till slut, jag ville ha ett sådant äktenskap.

    Visst ska man inte skilja sig för lättvindigt. Det tycker inte jag heller, men å andra sidan är det nog väldigt få som skiljer sig lättvindigt bara för att. Du är faktiskt hycklande eftersom du skiljt dig och inte anser att man ska göra det. Varför ska inte unga människor få göra sina egna val (inkl. Sina egna misstag) precis som du har gjort. Precis som du gjorde kämpar personer för sitt förhållande, du är inget undantag på det sättet.


    Sedan anser jag faktiskt inte att det är värre än om ett äktenskap spricker än om ett samboförhållande spricker. Smärtan är densamma för de som är inblandade. Personer som gifter sig älskar inte mer och bättre än de som väljer att inte göra det.


     


    Men ett av problemen med att se äktenskapet som något som är så mkt mer värt än ett samboförhållande är just det faktum att man i ett samboförhållande inte har samma skydd. Ska ett förhållande gå åt pipan är det oftast bättre rent lagligt om det sker som ett äktenskap än som ett samboförhållande.


     


    Personligen känner jag att din attityd är nedlåtande gentemot många andra, och det känns lite som om du vill sitta på dina höga hästar bara för att ditt äktenskap är inne på 15:e året.


    Bara för att du inte säger älskar om materiella ting så betyder faktiskt inte det att inte andra kan använda det uttrycket eller att du faktiskt besitter rätten att säga att det är fel. Jag tycker att du är helt fel ute och faktiskt är lite feg som inte vågar stå för dina åsikter utan är anonym.


     


    Undrar lite varifrån din motvilja mot andra som inte tänker likadant kommer från. Bara för att din svärmor inte agerade på ett sätt som du var villig till att göra betyder inte att alla som har en dyr och stor ring kommer att agera likadant eller att alla som väljer en mindre svulstiga ring automatiskt är bättre människor som kommer att bli lyckligare i sina liv.


     

  • Marione

    Det är väl klart att man får diskutera känsliga ämnen. Det tror jag att alla är med på, men då får man även lite granna tåla leken man ger sig in i.


     


    Om man är stenhård med sin åsikt på sådant sätt som TS är så får man faktiskt förvänta sig reaktioner på detta också. Att sedan tro att man kan citera forskning och sedan bli fri känns lite fel. Med statistik och forskning kan man bevisa vad som helst. Tar man upp en sak måste man ju själv känna att det är relevant och om hon tycker att 20-åringar är lika mogna och "klara" som en 25-åring, varför ens ta upp det?


     


    Personligen har jag lite svårt för den här heligheten som numera omgärdar äktenskapet. Att man måste ha "rätt" skäl för att gifta sig, rätt skäl för att skilja sig, att ett äktenskap betyder så mkt mer än ett annat förhållande och liknande. Man får inte vara för ung, inte för gammal, helst inte skilja sig - men om man gör det ska man varna alla andra som gör som en själv gjorde.


     


    Själv är jag 32 och gifter mig för andra gången till sommaren (dubbelt fel - skiljd och relativt tidigt äktenskap) men känner inte att jag måste predika för mina yngre systrar om allt de gör fel. 


     


    Min främsta undran är vad hon gör inne på ringtrådarna om hon inte tycker om blinginga smycken. Är det en chans för henne att känna sig moraliskt överlägsen.  

  • Marione

    Det som jag tycker är lite roligt är att hon anser att vi (jag) inte läser hennes inlägg ordentligt och missförstår henne samt plockar ut saker ur sitt sammanhang. Är det inte det hela tråden handlar om? Att TS plockat ut "längtar efter att få bära ringen" ur sitt sammanhang, missförstått det och tolkat det på ett sätt som inte överensstämmer med avsändarens vilja.

Svar på tråden "Längtar efter att få bära ringen" - ser hemskt illa ut!