• Äldre 25 May 21:14
    29990 visningar
    57 svar
    57
    29990

    Bröllop i Italien

    Hej! 
    Jag och fästmannen ska gifta oss utanför staden Siena i Toscana i slutet av augusti. Det ligger ca 10 mil ifrån Pisa.

    Vi tog hjälp av en släkting som har kontakter där nere men det verkar som att mycket går att ordna väl på plats där nere. Vi har bestämt hotell, bokat flyget och plats för välsignelse men inte bokat prästen än.. Hjäälp! Haha stress till tusen! Vi blir närmare 30 gäster. 

    Vi vet inte hur vi ska göra för att hitta en fotograf eller vad det skulle kosta samt om det finns möjlighet att hitta en frisör som på kort tid kan göra en håruppsättning på en? Någon annan som har koll på detta? 

    Bollar gärna ideér och hjälper till där jag kan till andra som planerar att gifta sig i Italien :) 

  • Äldre 29 May 12:47
    #21
    HelloSunShine skrev 2014-05-26 09:30:47 följande:
    Hej! Va kul! Toscana ser så vackert ut!

    Vad bra att ha en släkting på plats! Lyxigt! Gifter ni er hemma innan ni åker då? Om ni ska ha en välsignelse? Är det en svensk präst som ni ska ha? Fixa håret måste väl gå att ordna hos en vanlig frisör.. Men fotograf kanske är bra att boka innan.. Vi har tittat på så fina fotografier från Marco Miglianti.. Googla på det namnet så hittar du en hemsida med helt underbara bilder från bröllop runt om i italien!! Har dock inte en aning om hur dyr han är!

    Hur länge blir ni borta? Har du hittat klänning och så ännu?

    Ja vi får göra en borgerlig vigsel i Sverige innan vi åker och ha med papprena och så ner, allra helst hade vi velat ha en präst från svenska kyrkan eller någon med vigselrätt därnere men när vi valde just Italien så gick det tyvärr bort. (Vi hade kollat på lite andra länder först men fick inse att eftersom vi har kontakter där nere så bli Italien enklast) :) 
    Vi blir borta i 7 dagar, måndag-måndag (bröllop på lördagen) jag, blivande mannen och hans föräldrar. De flesta av gästerna kommer ner på torsdagen och någon på fredagen och hemresa är också lite olika för gästerna. 

    Vi hade bestämt att vi ville ha ett litet och intimt bröllop (en av anledningarna till varför vi valde att åka utomlands för här i Sverige hade gästantalet blivit över 100!) och vi hade väl räknat med att kanske 10 gäster skulle kunna komma, men nu är vi uppe i ca 30 :) 
    Någon ställde frågan om vi betalar för gästernas resor och vi har valt att inte göra det då det skulle bli för många att betala för, då hade det blivit samma gästantal som om vi gift oss i Sverige och det kan vi inte lösa. 


    Klänning är bestämd men inte bokad då jag ska till skräddare imorgon och ta mått inför att få klänningen beställd och uppsydd :) 

    Håller med ett inlägg längre upp här, nerverna är på helspänn! Att få ihop ett bröllop är inte helt lätt, jag hade ingen ANING om vad jag gav mig in på innan det här började haha! 

    Tur att Bröllopstorget och släktingar finns <3 

    Någon som har bra koll på hur man reser med brudklänning och mannens kostym och så, eftersom vi ska flyga MÅSTE det ju vara nerpackat i väskor, finns det nåt tips för att klänningen ska klara en resväska?
    Det bästa vore om jag kunde ha den i handbagaget (max 10kg och måtten 55x40x20). Kanske omöjligt att förvara i så liten väska men litar inte på att bagaget kommer fram! (Jobbar ibland på flygplatser och har sett hur ofta väskor kommer bort..) 

  • Äldre 5 Jun 10:23
    #26
    EmmaLouise skrev 2014-06-01 20:13:13 följande:

    Vad skönt att höra att vi inte är ensamma om att inte stå för uppehälle och resa! Men jag tänkte igenom vad vi har lagt på bröllop som vi har gått på här hemma och om det är utanför hemorten springer det ju snabbt iväg också och nu får våra gäster dock en mini semester.


    Precis! 
    Jag tänker det som att inte bara blir detta ett minne för livet för oss två, det blir ett minne för livet för alla! Vi har bara stött på EN av alla som är bjudna som tycker att det var ett dumt val att åka ner till Italien, men den personen är alltid emot allt som gör att hen måste anstränga sig på något sätt.
    Alla andra har varit superpositiva och inte alls tyckt att det är konstigt att de själva betalar resan! (De ser det som en självklarhet, plus att vi betonat noga att de INTE får ta med sig presenter, utan presenten är att de kommer)

    Många ser det som en chans att få se Italien, ett resmål de inte själva hade gjort trots att alla vill dit :P (Det är ju vanligare att man reser till charterställena istället, typ Thailand, Grekland och Turkiet) 
    Andra har varit i Italien innan och ÄLSKAR landet! 

    Hur har era gäster tagit nyheten och att det är i Italien? 
    HelloSunShine skrev 2014-05-31 08:53:19 följande:
    Det är verkligen mycket att tänka igenom! Men kul! Har också tänkt på kläder.. Hur ska de fraktas ned.. Undra om man skulle kunna ha en resegarderob som handbagage? ;)



    Man får nästan ringa flygbolaget och fråga! De borde ju förstå ens nervositet att klänningen inte skulle komma fram ;) 
    Kollade på fotografen du pratade om, ska kontakta honom och se vad det är för pris för det, de är ju två fotografer som följer med! Har du bokat någon fotograf? 


    Har beställt klänningen nu, kommer om 7 veckor, läääääängtar efter att få se den!

     

  • Äldre 6 Jun 13:26
    #29
    Fjärilen skrev 2014-06-06 07:59:42 följande:

    Va roligt att ni ska gifta er i Italien, vi gifte oss i Toscana.

    Vi var hade ca 30 gäster och det var perfekt. Vi bjöd inte på resa eller övernattning, vi hade däremot bokat rum så att vi alla kunde bo tillsammans på vingården.

    Angående fotograf så googlade jag på fotografer och hittade en vars bilder jag gillade, och han var toppen.

    Lycka till och fråga gärna om ni vill ha något råd.


    Åh vad härligt att det blev bra! Har massa frågor! ;)


    Vart i Toscana var ni? 
    Hade ni en arrangör eller bokade ni allt själva? 
    Vad kostade fotografen? 


    HelloSunShine skrev 2014-06-06 12:04:09 följande:

    AnnsiA -

    Fin klänning, förstår att du längtar! Väntar med spänning på min också! Önskar den redan hängde hemma i klädkammaren..!!!!! Ska du ha någon slöja eller liknande till?


    Jag tittade på lite slöjor men kom fram till att det tar bort lite av enkelheten och det "svala" med klänningen så det blir utan slöja, har långt blont hår som jag ska göra en slarvig fläta av så det händer något upptill istället!


    Vart beställde du din klänning ifrån? Hur ser den ut? :) 

    Har en till fråga riktad till alla som varit i Italien eller som kanske kan veta - hur är Italien med olika matallergier? 
    ÄLSKAR Italiensk mat (en av anledningarna till att vi ville gifta oss där) men det verkar som att jag ändå blir utan. Har precis fått veta att jag är gluten OCH laktosintolerant! Ska göra en gastroskopi om två veckor för att få veta med säkerhet men italiensk mat är ju mycket pasta, bröd och grädde.. Är så himla ledsen!! :'( 

  • Äldre 6 Jun 18:39
    #31

    Hello SunShine:

    Gud vad fin klänning! Kommer bli superfint! 
    Vi tänker nog rätt likt där, less is more helt enkelt :) 

    Ja jag tänkte nog sätta i några pärlor i flätan just för det där lilla "extra".

  • Äldre 7 Jun 20:43
    #34
    HelloSunShine skrev 2014-06-07 08:34:15 följande:
    Tack! Haha ja då är vi två om att tycka det! Less is more! Hurdan brudbukett vill du ha? Pärlor i håret låter väldigt fint :)
    Jag tror de blir enkla kallor, antingen bara några stycken utan något speciellt på, eller så denna varianten: 



    Tycker den är fin :) 
    Du då? 
  • Äldre 11 Jun 15:29
    #40

    Asså HJÄLP.. 

    En väninna som sagt att hon kommer på bröllopet skulle också sjunga under vigseln, som en överraskning för alla gästerna (plötsligt skulle ena tärnan börja sjunga liksom, ingen skulle veta något och hon sjunger som en gudinna!) 

    Idag meddelade hon att hon inte kan komma!! 
    Jag är alltså inte det minsta sur på henne, jag vet ju att det är svårt att resa, få ledigt osv.. och hon bor dessutom i UAE så det är dyrare och lite mer besvärligt att resa därifrån. MEN! Nu vet jag inte alls vad jag ska hitta på under vigseln för att få ihop något lika fint! 
    (Det finns ingen annan som följer med ner som kan ersätta henne).


    Någon som har nån idé? :) 

  • Äldre 12 Jun 17:24
    #42
    EmmaLouise skrev 2014-06-12 11:45:00 följande:

    Var gifter du dig?


    Utanför staden Siena i Toscana! Känner du till någon? :) 
  • Äldre 14 Jun 10:09
    #45
    EmmaLouise skrev 2014-06-12 22:59:22 följande:

    Inte personligen men vår koordinator har tydligen en tjej som sjunger på svenska. Koordinatorn heter Linda Jostler och har per sempere som företag. Hon kanske kan hjälpa?


    Tack EmmaLouise! Ska kolla upp detta!! :) 
    mli 2014 skrev 2014-06-13 22:34:04 följande:

     


    Grattis MLI2014! :) Härligt att det blev som ni tänkt er! 

    Hur gjorde ni med fotograf? 
    Hur många hade ni med er ner? Bodde ni på samma hotell allihop? 
  • Äldre 14 Jun 12:13
    #46

    Haha nu får jag snart sammanbrott, ALLT verkar gå emot mig just nu..
    Prästen kan inte det datumet pga dubbelbokning!! Han undrar om vi kan byta datum till dagen innan eller dagen efter.. Jag vet inte vad jag ska göra!! Vi kan inte byta datum, gästerna kommer ju ner för just den dagen! 

    Hur gjorde ni med präst ni andra? Kan man få tag på en italiensk präst som kan engelska som kan tänka sig ge en välsignelse? Någon som vet? 

  • Äldre 15 Jun 19:48
    #48

    Åh tack mli2014! 
    Ska kontakta dessa! :D 

    Hur många bilder ska ni få från fotografen för det priset? Tyckte det lät lagom :) Har pratat med några fotografer men de ska ha mellan 9-10.000 för att fota en timme före vigseln till två timmar efteråt! 

  • Äldre 23 Jun 21:08
    #50

    Hur går det för allihopa i planeringen? 

    Vi har fått hem hindersprövningen, ringarna plus att imorgon träffar vi vigselförrättaren! (Den i Sverige) <3 

    Fallet med fotograf samt präst nere i Italien är fortfarande olöst.. :S 

  • Äldre 26 Jul 18:50
    #52
    Stressadtjej skrev 2014-07-26 17:46:06 följande:

    Hej!! Jag och min fästman ville egentligen gifta oss i Italien..vi ska gifta oss om ca ett år. Vi vill gärna ha ett litet bröllop med bara familjen då vi hade hamnat på ca 100pers här i Sverige.. Det hade varit en dröm att gifta sig där! Men vi visste inte alls hur vi skulle gå till väga..allt pappersarbete präst foto kyrka mat lokal osv osv.. Vi visste inte heller ca hur mycket allt skulle ha kostat.. Nu kollar vi ändå efter lokal/plats i Sverige.. :/ Allt är klyddigt..Kommer säkert bli här i sverige med massor av folk som jag ändå känner måste bjuda då vi kansdke har det här. Men ni som gift er i Italien hur gick ni till väga? Vad kostade allt som allt resan maten foto osv? Hur många personer hade ni på bröllopet och hur gjorde ni med alla papper? När började ni planera. Känns som om man är helt sent ute nu


    Hoppas på svar :/


    /förvirrad tjej


    Hej! 
    Sverige har inte vigselrätt i Italien så oavsett hur du gör så måste du gifta dig i Sverige först och få en välsignelse i Italien. 
    Vi kommer gifta oss borgerligt (500kr) här hemma och sen åker vi veckan efter till Italien med de närmsta 23 personerna i våra liv. 
    Gästerna betalar själva resa och hotell och så står vi för festmiddagen och det som gäller under ceremonin.
    Ceremonin kommer vara precis som en vanlig vigsel fast på engelska och vi kommer få papper på att prästen vigt oss, men det är inte juridiskt bindande papper. Endast de som vigselförrättaren i Sverige ger oss är juridiska och gör oss lagligt gifta.

    Jag har inte använt mig av en bröllopskoordinator, men jag vet att andra gjort det här inne. Jag kände att jag kunde lösa det själv men såhär på sluttampen, en månad innan bröllopet, känner jag att jag nog hade velat ha hjälp av en koordinator då vissa saker är himla besvärliga att lösa när man inte själv är på plats eller har någon med koll och kontakter som kan hjälpa en! 


     Hoppas det hjälpt något! 

  • Äldre 28 Jul 17:02
    #55
    HelloSunShine skrev 2014-07-28 12:35:44 följande:
    Det stämmer att varken svenska kyrkan eller Svenska ambassaden i Italien INTE har vigselrätt, men måste flika in och säga att man inte alls behöver gifta sig på hemmaplan först. En borgerlig/civil vigsel där t.ex en borgmästare med vigselrätt viger två personer är giltig även i Sverige! Papper skrivs under vigselceremonin, dessa skickas sedan till Skatteverket som godkänner.
    Ja såklart.. Förlåt jag var HELT inne i det kyrkliga! 
    Sunshine har helt rätt :) 
Svar på tråden Bröllop i Italien