• Mialis­a
    Äldre 5 Jan 10:09
    6531 visningar
    8 svar
    8
    6531

    Laga maten själv, 50 bröllopsgäster

    Hej! Tänkte kolla om någon har några bra tips till oss. 

    Vi ska ha ett bröllop med MAX totalt 50 personer. Bröllopet kommer att vara om knappt två månader, så det brinner lite i knutarna.
    Vi har VÄLDIGT låg budget så vi vill göra maten själva (allt förutom tårta).
    (Vad vi vet idag kommer 1 vegetarian och 1 vegan, tips angående det uppskattas med)

    Helst ska det vara kallt så vi kan göra klart allt senast dagen innan.  Alla förslag uppskattas :) 

  • Svar på tråden Laga maten själv, 50 bröllopsgäster
  • Äldre 5 Jan 11:29
    #1

    Vad är du ute efter? buffe? 3 rätters? snittar?
    Googla efter det du vill ha.
    Vegetarian - där tar du bort allt kött (fisk, kyckling, ko osv)
    Vegan - tar du även bort att som kommer från djuren, smör, mjölk, ägg osv.

    Men en buffe med kallskuret? Rostbiff, tjälknöl, kan göra pulled pork så den är varm till servering, varm och kallrökt lax , gravad lax. sushi, ost och kex,

    Annars så kan ni ju göra

    * Nån stor grekisk? sallad
    * stor sats med potatisgratäng och nån marienad fläskytterfile med beasås.
    * En chokladmousse

    Inget av det är särksillt svårt och råvarorna ligger ofta lågt i pris, men det beror ju också på vad ni har tänkt och vill ha

  • Äldre 5 Jan 11:33
    #2

    Till vegan och vegetarian finns mycket att göra, men det är ju också en fråga om hur mycket tid och forskning ni vill lägga. Googla på olika dessert till vegan (om ni vill ha 3rätters)

    Hoppas att något var till hjälp

  • Äldre 5 Jan 11:40
    #3

    Vi kommer ha hemmagjord buffe för 50 personer på vårt bröllop, på så sätt slipper den enda gästen vi har känna att han ska ha special mat, dettsamma gäller dem med allergi. Vi kommer ha allt från sallader. Rostbiff, kyckling till chevreost!

  • Äldre 5 Jan 12:28
    #4

    Jag skulle gjort en buffé med salladstillbehör så att man kan blanda själv.
    Marinerad svamp kan vara ett bra alternativ för protein till veganen och vegetarianen, men i större mängd så att alla kan ta det alternativet alltså.
    Dela in buffén i flera sektioner.
    "Protein-sektionen" (förslag, man behöver inte ha allt) :
    Tjärknöl eller annat kallskuret kött
    Tunna skivor av grillat kycklingbröst och kanske kycklingvingar och lår dessutom
    Lax, rökt, gravad eller kall-ugnsbakt lax
    Fylld portabellosvamp (här kan man sätta en liten lapp att det är till för vegetarianen / veganen om man inte vill göra så många att det räcker till alla) typ "Specialkost - Lena Nilsson"

    "Potatis-sektionen"
    Potatissallad med gräddfil/ creme fraishe 
    Potatissallad med olja - Var noga här att inget som kan komma från djur finns i denna. Vet att vissa har i smält smör exempelvis för smakens skull. Men det funkar ju inte för veganen)
    Kryddad pasta (lite oljad så att dom inte klibbar ihop - tänk "salladsbaren" på ICA Maxi)
    Bulgur / couscous / matvete

    "Sallads-sektionen"
    Grönsaker (gurka, tomat, sallad mm) i separata skålar så man kan blanda själv
    "tillagade" grönsaker - alltså typ marinerad svamp, coleslaw
    Kanske räkor, kräftstjärtar och liknande.

    "Tillbehör"
    Kalla såser i olika varianter som passar till maten.
    Extra kryddor
    smaksatt olja, vinäger mm

    Ställ upp buffén så att man börjar i sallads-änden av bordet, går via potatissalladen mm och slutar med protein och tillbehör. 
    Det är väldigt bra om man kan ta från två sidor av bordet och så har man en upphöjd del på mitten (alltså längs hela bordet, men som dels delar av dom två sidorna och dels funkar för vissa gemensamma fat/skålar)
     

  • Äldre 5 Jan 16:21
    #5

    Vi kommer göra buffé till cirka 50 personer och har tänkt ungefär så här:

    Tjälknöl gjord på fläskytterfilé
    Kycklingfilé i tunna skivor
    Ugnsbakad lax
    Kantarellpaj
    En till paj - vet inte vad riktigt ;)
    Rödkålssallad
    "Vanlig" sallad
    Potatisgratäng eller potatissallad

    4 såser

    Hembakt bröd (och smör)

    Vi gifter oss i september, om det spelar någon roll. Vi kommer också ha en förrätt och en efterrätt, samt tårta. Funderar också på att lägga till något typ couscous eller bulgur som Chicita föreslog.  

  • Äldre 5 Jan 16:22
    #6

    Vi har för övrigt inga vegetarianer eller veganer, i så fall får jag ju lägga till något som de också kan äta :) 

  • Mialis­a
    Äldre 8 Jan 07:28
    #7

    Men vilka bra förslag!! Helt fantastiskt. Känns som att det kommer bli i buffé i stil med chicitas förslag. Hur tänker ni med drycker då? 

    Vi funderade på hur mycket man behöver? Vi tänkte en flaska vitt, rött och vatten (att ställa på varje bord om 4 och sedan läsk på flaska på ett bord bredvid buffén.  Dum idé? Bättre förslag? 

  • Äldre 8 Jan 10:39
    #8

    När det gäller drycken så kan ni göra precis som ni vill. (så klart Flört)
    Dricker alla vin? Eller är det fler öldrickare?
    Jag skulle kanske försökt göra några snygga överdrag i tyg eller trä / papp till bag-in-box och ställt dom på en liten upphöjning (så man får in vinglaset under) på dryckesbordet, men ställt fram varsin lättöl + vatten  på borden istället.
    Alltså alkoholen en bit bort så att man får resa sig och gå iväg för att hämta, men alkoholfritt lätt tillängligt där dom sitter Glad

Svar på tråden Laga maten själv, 50 bröllopsgäster