• jools

    Någon som har kuddslipad diamant som vill visa?

    ellysmom skrev 2013-11-28 09:10:18 följande:
    Ang handeln med stenar i USA så vet jag i alla fall så pass mycket att många där inte sätter sig in i ertifikat, färg etc etc. Man går mest på storlek och slipning. Jag är fd USA bo i många år och bor fortfarande stundtals där. Mina vänner har ju dock inte handlat på nätet utan i affär.

    Hur vet ni att GOG är respekterat? Vem säger det? Jag säger inte att ni har fel men det kan vara väldigt lätt att bli lurad oxå. 
    En vänninna som köpte sin ring från James Allen tappade sin 1.2ct sten under en kryssningi caribien... Jag skulle nog aldrig våga, även om jag oxå ser att de verkar ha fina stenar, köpa online.
    En kund till min guldsmed fick hem en annan sten än den hon beställt! Det uppdagades då hon fick den värderad här hemma och det vart ju bara en massa strul innan bröllopet.

    Att de sedan säljer mycet mer stenar är ju inte så konstigt med tanke på marknaden de arbetar i. Däremot är Antwerpen ganska (lite ironi här) känt för diamanter men visst, ska kolla certifikatet och höra mig för mer vad andra säger. Jag tycker ju själv att stenen ser lite väl varm ut men eftersom jag håller den brevid stenar som är av högsta graden så är det ju itne konstigt. Min undran var mest en fundering om ANDRA komemr se skillnaden eller o det bara är min egen vetskap som spökar.

    jaja, jag gräver vidare. Uppenbarligen ett hett ämne.

    Och jo Zero, stundtals låter du lite "veta-bäst" aktig och nedlåtande över mina "småstenar" etc.

    Men det är ok!
    När du skirver GOG anatr jag att du menar GIA och det är ju det erkänt mest trovärdiga certifikatet! Vad jag vet- och då har jag pratat med i alla fall 4 riktigt bra guldsmeder som är bra å diamanter- så är GIA certifikat no 1 och det certifikatet är ju exakt lika både i USA  och här. Så då spelar det ju ingen roll om du köper här eller där. Jag skulle aldrig väla något annat en GIA, eller, jo, eventuellt AGS.

    Sedan att gemene man i USA inte har koll på sina diamanter betyder ju inte att amerikanske webbsidor inte har koll. Det är ju inte riktigt samma sak. Amerikaner väljer väl stor storlek framförallt, och för att ha råd med det kanske man väljer att gå ner lägre i annat.

    Jag valde att köpa en lös diamant från James Allen efter lång tids jakt och eftersökningar. Jag var intresserad av en cushion också, men då det är svårt att veta hur mycket de glittrar då man inte får så bra informaton om slipningen valde jag bort den modellen. Istället valde jag en round elller brilliant som är lättare att bedömma. Jag kan inget när det kommer till att titta på en sten och bedömma den, men jag kan jäkligt mycket när det kommer till siffrar och bokstäver och litar mer på det än på mina egna ögon.
    James Allen gav ett otroligt kunningt och trovärdigt intyg, jag velade massor men fick prata med två olika gemmologer och diskussionen pågick under flera dagar, under tiden höll de 4 diamanter åt mig. De kändes så mycket mer ärliga och kunniga än alla de svenska guldsmeder jag pratat med. Nu ska en av de bästa i Göteborg göra min ring, och han har bara lovordat diamanten jag köpt!
    Att totalt döma ut alla som handlar på och alla webbutiker är nog inte korrekt. Med tanke på hur fruktansvärt många diamanter och ringar JA handlar med så är det väl klart att något kan bli fel ibland, ingen är fullkomlig och alla begår misstag. Men jag tror inte att de lurar med flit då sådant sprider sig ruskigt fort när det gäller näthandlar.

    Tillbaka till diamanter och färg, min diamant är H, mest för att jag inte gillar när de ser för blå ut då det är min värsta färg. Men det betyder ju inte att min diamant ser gul ut, lägger man den mt vt bakgrund så ser den väldigt vit ut! Så jag skulle inte vara rädd för att ta H. Nu hade inte vi budget till en så stor sten som du ska ha, så där kan det iof synas skillnad på färgen kanske, men det är mer än jag vet.
  • jools

    Ellysmom: Åh, vad kul att du hittat en diamant som känns bra! Jag tror att det alltid går att förhandla lite :) Det är ju jäkligt snyggt med kuddslipade! Jag försökte släppa på att vara alltför kritisk, och inte noja allför mycket. Först då vågade jag gå igenom med köpet. Jag tänker, sedan när den väl sitter på fingret så kommer man ju inte jämföra den med andra diamanter direkt, och då blir den ju liksom perfekt!

    Ja, anledningen till att jag vill göra min ring här hemma är ju just det med fattning och sånt, jag vill kunna gå in till de som gjort ringen och få den kollad då och då. Det känns mycket tryggare att göra den här, så det är jag helt med dig på!

    Min stora fundering just nu är om jag ska ha sidostenar eller bara den stora diamanten (eller, stora och stora, den är 0.5) på vigselringen. Guldsmeden tycker att den stenen syns mer om ringen är slät i övrigt. Men jag älskar sidostenar! Men vill ju samtidigt att den stora stenen ska synas ordentligt!

  • jools

    Antikslipning har jag inte riktigt koll på heller!

    Gah, då är frågan sidostenars vara eller inte vara!
    Hur ska du göra?

    Vi gifter oss 22/2, så det är ganska snart också. Så coolt att äntligen få bära den fina ringen- eller jag tror den blir fin, det är ju inte klart än!

  • jools

    Ja, min sten är på en halv carat, måtten är 4.9X5.02 mm så ungefär en halv cm i omkrets.
    Min förlovningsring är en schalins passion halvallians. Den är 2.5 mm bred och guldsmeden kommer bygga ringen från en likadan skena.
    Enligt guldsmeden så syns stenen mer om den får lysa ensam men jag gillar sidostenar. Men jag tvekar mycket kan jag säga. Men jag måste bestämma mig till nästa vecka!
    Jag vet att jag vill ha en nätt fattning, jag tycker inte om Schalins fattning som jag tycker är för grov. Guldsmeden tycker att jag ska ha en nätt 4-klo, men jag har varit inne på 6-klo. Men där litar jag nog på honom!

    Din sten är ju ännu större, så den kommer vara assnygg! Jag älskar diamanter på runt en halv cm, de är så vackra!

  • jools
    ellysmom skrev 2013-12-06 17:27:06 följande:
    har du en guldsmed i Gbg? Jag gör min hos Nordstans Guld.
    Jag ska göra min hos Nordstans guld också, vad roligt att vi refererade till samma snubbe!

    De prisuppgifter jag fått av dem är att en skena kostar mellan 3000-4300. en 6-klofattning skulle kosta runt 4500.

    Det är ju bara ungefärligt, men något sådant i alla fall.
  • jools

    Ellysmom: som fler redan har sagt, JA är väldigt smidiga att prata/chatta med och de hjälper till att hitta en bra sten! Jag hade 4 på förslag som jag tyckte verkade bra när jag kontaktade dem, men sedan hittade försäljaren än som inte låg ute på sidan än (de hade just fått in den) som var snäppet bättre än de jag valt.
    Jag ställde tusen frågor om inneslutningar men fick prata med flera stycken där och de sa olika saker, men ändå samma. Vad jag menar är, det lät inte som de rabblade från ett manus utan alla kollade verkligen och såg vilken de tyckte var bäst utifrån gängse normer och deras personliga uppfattning. När alla tre sa samma sten så litade jag på dem.
    Och även att jag har med luppen så ser jag verkligen inga innefattningar i min!

    När du beräknar priset, tänk på att det blir några hundringar mer än du räknar med! Jag fick betala 27% i moms och så tar fedex en avgift också som inte syns i JA's beräkningar.

    Majblomman: vad fin din sten och ring är! Helt ljuvlig!

  • jools
    zero skrev 2013-12-09 14:26:19 följande:
    elijongbg: Tack! En fråga till: I mitt fall så levererar posten paketet eftersom fedex inte gör några leveranser där jag bor. Hur betalar man moms och tull? betalar man det direkt till budet eller får man en faktura eller hur farao funkar det? Var en evighet sedan jag beställde från USA och jag har aldrig haft fedex till det heller.(bara när jag beställt från england) så jag kommer inte alls ihåg hur det fungerade.
    Jag köpte tyg från USA som levererades med posten. Jag hämtade det på postens utlämningsställe och då fick jag betala momsen där. det kom ett brev först med info om vad kostnaden låg på, hur enkelt som helst!
  • jools

    Jag skrev visst för fort förut, 25% ska det stå! Jag köpte bara stenen, ska göra ringen här i Göteborg.
    Och fedex avgift var på 125 som någon skrev.

    Jag störde mig väldigt på fedex dock, mitt paket kom till centralen här i GBG på fredagmorgon då jag pratade med dem och betalde avgiften. Jag var ledig den dagen och sa att det var viktigt att paketet levererades som de lovat den dagen, för veckan efter kunde jag inte ta emot det då jag hade möten på olika stället och tiderna var flytande. Fick svar att de skulle fixa det, men paketet kom inte den dagen. pratade med dem både på fredagkvällen och måndagmorgon och sa att jag kunde vara hemma till kl 10.00 på måndagen, och att de fick komma före det.
    De var trassliga, vägrade ge några löfteb utan sa att chauffören var tvungen att följa sin rutt och att de definitivt inte kunde lova när stenen skulle levereras. De tyckte att jag kunde skriva min namnteckning på en lapp och att de kunde lämna paketet utanför min dörr. Det gjorde mig så förbannad. Som att jag skulle låta min diamant ligga i trappuppgången en hel dag?!
    Det hör ju inte riktigt till saken, men jag tycker det är skumt att ett företag som enbart jobbar med leveranser inte kan hålla tider och löften, mendan Ikea tex kan säga när de kommer inom en två-timmars tidsinervall och ofta håller det.

  • jools
    ellysmom skrev 2013-12-10 23:03:20 följande:
    Ni som ska göra era ringar hos Nordstans Guld, hur gör ni? När gör ni det eller har ni redan fått dem gjorda? Hur blev det i så fall? Hur mycket snackade ni ihop er med Christian innan? 
    Vi har varit inne och pratat några gånger. Vi ska in idag och beställa ringen, är så pirrig och nu måste jag verkligen bestämma mig ang. sidostenar eller inte. Vad de sagt till mig är att så långe diamanten har GIA-certifikat så är det lugnt. Sen vill de ju helst att man köper stenen hos dem.

    Ger mer info i morgon :)
  • jools

    Nu är vigselring beställd!
    Det blev en utan sidostenar trots allt. Dels för att stenen och förlovningsringen kom mer till sin rätt, de försvann inte bland allt bling. Dels så blev jag sugen på att ha en tredje ring, en likadan som min förlovningsring.
    Det var Christian och Erika som hjälpte oss, och de är verkligen grymma. Ärliga, försöker inte mersälja och ger bra råd och tips.
    Min diamant såg så stor ut när vi la upp den och började kolla på fattningar och så. Det känns bra!
    Christian berömde min diamant och tyckte att jag gjort ett bra val, det kändes såklart extrakul. Och den är ju bra, det vet jag ju! Excellent på allt och fantstiskt glittrig! Christian sa ingenting alls om att jag inte köpt stenen där. Han var sarare förstående.
    Vi hade lite guld med som vi lämnade in och det som blev kvar att betala var inte mycket! Nu i efterhand kan jag tycka att jag borde tagit liiiite större diamant- jag får visst inte nog :)
    Men det blev en smal ring, tror den är runt 2 mm, lite rundad och i vitt guld. 4 nätta söta klor ska hålla fast diamanten och fattningen är lite svängd. Den gör sig sjukt bra med min förlovningsring och jag är så spänd på att få se det fördiga resultatet!

  • jools
    ellysmom skrev 2013-12-12 10:48:01 följande:
    och när gifter ni er?
    Vi gifter oss 22/2, så bara drygt två månader kvar!

    Min sten är 0.46 och jag gav 6600 för den+moms. C sa att jag skulle fått  ca 15000 för den här så det känns ju väldigt bra! Jag köpte den på James Allen, jag letade både på 77diamonds i England och på GOG och vad nu den andra sidan heter, men jag tyckte bäst om JA och deras service, de svarade snabbt och gav råd som kändes ärliga. Ställde en del kluriga frågor men som jag visste svaret på bara för att se vad de sa :)

    Med guldet vi hade med kommer vi bara att betala 4500 när vi hämtar ringen, men får ett värderingsintyg på 25000. De har en väldigt shysst deal på NG, att man får lika mycket guld tillbaka som man lämnar in, de tar liksom inte grampriset som man får om man lämnar in guld.
    Så vi betalar mindre än hälften- då räknar jag med diamanten och de kostnaderna- av vad ringen är värderad till! Good deal :)
  • jools
    ellysmom skrev 2013-12-16 10:22:34 följande:
    NU har jag beställt min ring så till den grad att pris är överenskommet och sten definitiv! Ska bara dit i veckan en gång till så att han får skriva in allt men vi var där i lördags och tog en sten som han hade hemma på .80ct. Superfin, River färg och excellent på allt. tjoho! Funderar på en lite speciell fattning jag hittat så beroende på vad han snaer om det så blir det att sätta den som på bilden här. Hoppas det blir fint! ru



    ndad skena till min fyrkantiga oxå. Ska bli så sjukt kul!
    Åh vad kul!! Grattis!
    Det ser verkligen jättejättefint ut! Hehe, såklart jag tycker det, då vi har väldigt snarlika ringar :)
    Skönt att du hittade en sten h'är hemma, cushion kan ju vara lite lurigt att köpa när man inte kan se den, det går ju inte använda matte på samma sätt för att veta om den är bra eller inte.

    När ska ni gifta er?

    Tack för förslag om fotograf, vi har dock en kompis som är fotograf som har erbjudit sig att ta bilder. Hon är bjuden som gäst, så vi ville inte fråga henne, men hon bad om att få göra det. Grm snällt oh smidigt!

    Nu är det bara den långa väntan innan ringen är klar och man får ha den på fingret :)
  • jools

    Min ring är klar i mitten av januari. En månad ungefär skulle det ta.

    Jag jobbade som sömmerska och sydde mycket brudklänningar förr, så jag förstår helt din tanke. Så många vänner jag blev besviken på som inte ville betala för runt 40 timmars jobb eller blev griniga när jag sa vad jag ville ha, fast jag gjorde det tydligt redan innan vi börjat.
    Jag har varit jättenojig med att en kompis ska fota, just för att dte blir så känsligt om man inte blir nöjd eller tänker helt olika runt det. Jag är dessutom väldigt petig med foton men hon har bett mig visa bilder osm jag gillar så får vi vara extremt tydliga och raka antar jag.  Förstår att det är ändå svårare när man själv är fotograf.

    Vad kul, då är det inte så långt kvar till ert bröllop heller :)

  • jools

    Inte tull men moms. Det får man alltid göra. 25% ligger den väl på sen tar fedex en liten summa för att de sköter papperarbetet. (typ en hundrng eller nåt). Jag vet ingen som köpt diamant och sluppit momsen tyvärr. Men det är ändå markant skillnad från att köpa här.
    Men läs på mycket, så du inte köper fer. Jag la otaligt med timmar på att forska om diamanter och ta reda på relevant info. och innan du köper, se till att räkna på graderna så den har rätt mått! Jag saknar projektet att leta diamant lite, det är kul när man väl kommer in i det :)

  • jools

    Ja så har jag gjort också. Eftersom jag redan hade förlovningsringen så vågade jag inte beställa vigselringen utomlands. Men Nu är min ring klar, hämtade den igår och jag är sjukt nöjd med guldsmedens jobb. Den blev sååå fin!

Svar på tråden Någon som har kuddslipad diamant som vill visa?