• Chicita

    Svart bröllopsklänning VS creme färgad bröllopsklänning?

    Det finns jättefina svarta brudklänningar, och det finns jättefina cremefärgade med svarta detaljer som daniiel säger.
    Man behöver inte ha antingen eller, man kan få både ock.
    Det är viktigt att man känner sig som en extra fin version av sig själv på bröllopsdagen och inte som att man har klätt ut sig och "leker bröllop".
    Jag skulle satsat på creme och svart. Glad 

  • Chicita
    Vichy skrev 2013-11-12 19:24:22 följande:
    Bröllopsklänningarna var också svarta förr efter som svart var en väldigt exklusiv färg som var svårt att framställa själv och svårt att hålla svart! Därför varder typ som ett tecken på lyx och för att visa att man hade råd med ett svart plagg!
    Det har jag aldrig hört.
    Ylle är ju svart naturligt exempelvis om man tar ullen från ett svart får.
    Och det var ju ofta ylle man använde förr i tiden till både finkläder och vardagskläder då det är lättskött (bara vädras och punkttvättas)  
  • Chicita
    Vichy skrev 2013-11-13 14:56:09 följande:
    Fick höra det av en kostymansvarig i en pjäs jag var med i när många undrade varför vår brud hade svart klänning och inte vit.. Det stämde nämligen med tidsperioden vi spelade att bruden hade svart och då hade hen också tagit reda på varför det var så...
    Man hade i princip alltid svarta kläder i kyrkan förr. Och om du kollar gamla bilder så har oftast dom fattiga svarta kläder. Den svarta ullen räknades ofta som mindre värd just eftersom den inte var vit och fin.
    Svarta ylleklänningar med en fin vit blus under var standard under många år, för den kunde man då också ha som söndagskläder till kyrkan Glad
    Att man hade svart bröllopsklänning var för att det var för dyrt med vitt.
    Vita kläder blev skitiga snabbt, så det var bara rika som kunde ha vita kläder eftersom dom i princip var förstörda efter en användning (inte direkt asfalterade gångar man gick på då ju, utan klänningarna blev släpade i leråkrar osv Flört )

    Linne däremot var väldigt svårt att växtfärga och nästan omöjligt att färga svart. Så det kanske var det hon hade fått höra - om hon hade tänkt sy brudklänningen i linne? Glad
Svar på tråden Svart bröllopsklänning VS creme färgad bröllopsklänning?