Inlägg från: filibustern |Visa alla inlägg
  • filibustern

    Här får du fråga precis vad du vill!

    vart är min bankdosa? 

    och varför ska så många kriga? varför finns det så mycket elände i världen? kan inte alla bara vara vänner?  

  • filibustern
    frkmaria skrev 2013-10-03 20:16:27 följande:
    Haha. Du är för rolig du!

    Jag har pratat om FN-dagen med mina elever.  När jag frågar om de vet vad det är så säger de "Det är den dagen man säger förlåt om man gör något dumt och man är vän med alla. Då är man snäll och ingen krigar, alla krig slutar den dagen. Sen får alla som sitter i fängelse gå ut från fängelsena, då behöver man inte sitta där längre." Bara så du vet. Så om 3 veckor exakt kommer ingen kriga, det kommer inte finnas elände och alla är vänner med varandra, samt säger förlåt om de råkar göra någon illa! ;) 
    vackert sagt. varför kan inte alla tänka som barn? dom har (nästan) inga fördomar. dom leker med afrikaner likväl som norrmän och svenskar, dom bryr sig inte om någon är mörk eller ljus. de kanske kan vara nyfikna och säga rakt ut "varför har du så konstiga ögon?", men när dom fått svaret, är dom nöjd. dom vet att slåss är fel och gör inte det.  
  • filibustern
    Emelie87 skrev 2013-10-03 20:30:05 följande:
    Hur uttalar man kvarg? Som varg eller med tydligt g på slutet?
    jag skulle nog säga som varg, fast med k. [kvarj]
  • filibustern
    filibustern skrev 2013-10-03 20:31:11 följande:
    jag skulle nog säga som varg, fast med k. [kvarj]
    det verkar även vara det rätta uttalet enligt google. :P 
  • filibustern
    Emelie87 skrev 2013-10-03 20:34:24 följande:
    Tack! =) Det är så jag vill säga också, men har även fått höra kvarG eftersom det tydligen ska komma från tyskt ord kvark (osäker på stavning där). Men då fortsätter jag att säga kvarj om google tycker att det är rätt ;)
    herrejisses det finns så många ord som uttalas olika! kex och "shex", t.ex. eller som vi i västerbotten, där dialekten kan göra att samma ord uttalas olika. ta vårt ord för lavskrika. 

    här där jag bor heter det Köxiken.
    i grannkommunen typ 7 min ifrån säger dom Koaxiken.

    :P 
  • filibustern

    jag har en fråga! eller snarare ett problem som jag hoppas ni kan hjlpa mig lösa eller bara lugna mig.. 

    vi ska ha middagen och festen i en byastuga ca 3 mil från samhället (och kyrkan) ooch det r inga problem att ta sig dit för någon. problemet är väl att ev. ta sig hem.

    vi kommer bjuda på alkohol, dock inte mycket, så om gästerna vill dricka mer får de ta med själva. men så kom jag ju på.. hur ska dom ta sig hem om dom dricker? några bor i samhället, en del i min hemby, (ca 3 mil det också) etc. ska vi bara låta dom lösa det själv - alltså att de får bestämma om någon ska hålla sig nykter, eller ska vi låta dom sova över i byastugan? ett alternativ kan också vara att anlita busschauffören från min hemby och låta han köra hem alla.

    vad tror ni? för vi vill ju att alla ska kunna dricka alkohol om dom vill och inte känna sig tvingad att avstå...  

  • filibustern
    Chicita skrev 2013-10-04 11:36:23 följande:
    Sånt brukar lösa sig själv.
    Det är alltid någon som inte kan dricka pga något.
    Men ni kan ju alltid kolla vad busschauffören skulle ta för att köra folk och så kan ni ju nämna något i infobladet eller på hemsidan om att det går att sova i bystugan...
    hm... det var ju enkelt löst :P tack! ^^
  • filibustern
    Plättis skrev 2013-10-04 12:12:46 följande:
    Jag undrar över en sak. Egentligen handlar det nog i grund och botten om hur i h*lvete jag har tänkt, men ni kanske kan hjälpa mig att reda ut det. 

    Under sommaren har jag varit helt arbetslös, och nu har jag sedan en vecka tre jobb och en kurs jag läser. Totalt ca 55 timmars sysselsättning i veckan. Min sambo jobbar skift, så för honom spelar det ingen roll hur mycket eller lite jag jobbar, vi ses ändå bara på helgerna, alternativt i dörren när jag åker och han kommer hem.

    Men är det egentligen något jag ska försöka klara av? Ingen av sakerna kan jag riktigt lägga av med. Båda arbetsgivarna har antytt att det finns möjlighet till mer jobb senare, och säger jag nej nu får jag inte chansen senare. Kursen är lite "nu eller aldrig", eftersom jag läser den för andra gången. Första gången kan jag ha gått in i väggen lite och hoppat av universitetet....
    det är så svårt att säga vad du bör eller inte bör göra, då det är DU som måste känna efter. orkar du detta tror DU? ja tänkte eftersom du gått in i väggen en gång redan.. då kan man ju vara lite extra känslig för att göra det igen.. hur känner du just nu? går det bra eller börjar det bli övermäktigt? vilken fart är kursen på? finns möjlighet att dra mer på tempot på den? 
  • filibustern
    Alyllyra skrev 2013-10-04 14:53:44 följande:
    Finns det några butiker som fortfarande säljer bikinis?
    Jag åker till Spanien ikväll med jobbet och har insett att min bikiniunderdel har tänjt ut sig så mycket att jag får hålla fast den när jag hoppar i vattnet. Men jag hittar inga bikinis i butik, bara på Stadium och de var väldigt stora... Nån som har nått tips? Färg/form är inte superviktigt, mest att den sitter bra :)
    men de borde väl finnas på åhlens, kappahls, typ sånna ställen? 
  • filibustern

    nu vet jag ju inte hur ni har det i ert förhållande. men hur gör ni om er sambo inte hjälper till i hemmet? med hushåll och så tänkte jag.. 

  • filibustern
    jeanettejohansson skrev 2013-10-11 12:08:26 följande:
    Jag tror nog att en viktig sak är att båda förstår att den ena inte bara "hjälper till", utan att hushållet är bådas, gemensamma ansvar alltid. Förklara för din sambo att du vägrar bo med en bortskämd unge och kräver att bo med en riktig partner ;)

    Min relation jag har nu är nog den första relation som jag haft där jag inte gnällt och tjatat ;). Jag tror att det beror på att min sambo bott själv några år innan vi flyttade ihop och att han är lite lagom pedant. Han ligger på soffan/sitter vid datorn max en timme på kvällen när det inte finns något annat att fixa med

    Båda tar vi de ansvarsområdena som vi gillar bäst, och att ingen av oss "ligger på soffan" medans den andre sliter. Ex. så städar, sköter djur. diskar och tvättar jag medans mannen röjer i skogen, klipper gräset, eldar, sköter maskinerna och slår hö m.m..  Jag har inget emot att diska eller sköta djuren när jag vet att han samtidigt fixar i trädgården (han är så duktig, vår trädgård ser alltid ut som en välskött park). När det är större arbeten ex. ved eller måla om stallet så hjälps vi åt :)

    Jag tror att problemet kommer när man själv känner sig som en gnällig hushållerska samtidigt som sambon bor i soffan. Jag har haft sådana relationer tidigare och jag har aldrig lyckats lösa problemet. Jag sliter gärna med hemmet om jag vet att min sambo sliter lika mycket.
    ja det är väl det som är problemet.. han bodde hos sin mamma tills han var... 22? sen kom jag med in i bilden ganska snart efter det. han sitter framför datorn typ.. 7 timmar/dag skulle jag tro.. han hjälper till om jag ber honom, men han kan inte liksom se själv vad som behövs göras. t.ex idag så sa jag att det luktar lite i köket (var ganska stökigt) och han sa att ja det gjorde det. då kan ju jag tycka att han faktiskt kunde ha städat lite t.ex när jag var och handla? men det kopplar inte riktigt för honom faktiskt. det är som att han saknar den analytiska förmågan när det kommer till städning. 

    jag har inget emot att städa och göra mycket själv, men jag vill inte vara den ENDA som tänker på hur det syns i huset. 

    idag när jag kom hem med handlingen så tog han det och ställde in i kyl osv. och så bad ja han tömma diskmaskinen, som han också gjorde, medan jag handdiskade lite större grejer. jag ställde det uppepå diskmaskinen (vi har en som är på bänken) och det gjorde att skåpet där talrikarna var inte gick att öppna. ja då när karln skulle öppna den så ides han inte ta bort grytorna utan öppnade bara, jag fick ju "ta emot" allt. kanske förvirrande, men då vart jag förbannad, han kunde väl för f*n flytta på grejerna innan?! så jävla jobbigt är det väl ändå inte?! 
  • filibustern
    Allis skrev 2013-10-11 12:24:43 följande:
    Om han aldrig har fått lära sig hur man gör så är det klart att det blir svårt att komma på saker själv. Låt säga att hans mamma gjorde lite för mycket, vilket jag misstänker är jäääääääättevanligt, då blir man lite bekväm. Och blind :).

    En enkel grej för att avhjälpa det är förstås att sätta sig ner och fördela arbetet på listor. Låter skittrist men det är en bra väg att gå för att dels få bättre koll, dels slippa helt onödiga bråk.

    Matlistor - vem handlar?
    Tvätt - hur ofta, vem gör vad?
    Städ - hur ofta, vem gör vad?

    osv.

    Till slut blir det rutin och då behöver man inga listor, jo kanske matlistan för att slippa stå i affären görhungrig och inte veta vad man har hemma.
    redan försökt.. rinner ut i sanden efter ett tag då jag lik förbaskat får göra det mesta själv.. när jag gick skola och kunde vara borta i en månad eller två så skrev jag i almanackan vad han skulle göra nästan varje dag. t.ex varannan onsdag skulle golven torkas, två ggr i veckan skulle det tvättas/diskas. men eftersom jag var borta så fanns det ingen som höll koll, så ja tro inte han gjorde så mycket.. lite grann kanske, någon disk, dammsugning några ggr. vattna blommor. men vissa ggr kunde det se förjävligt ut när ja kom hem. 
  • filibustern
    filibustern skrev 2013-10-11 12:28:42 följande:
    redan försökt.. rinner ut i sanden efter ett tag då jag lik förbaskat får göra det mesta själv.. när jag gick skola och kunde vara borta i en månad eller två så skrev jag i almanackan vad han skulle göra nästan varje dag. t.ex varannan onsdag skulle golven torkas, två ggr i veckan skulle det tvättas/diskas. men eftersom jag var borta så fanns det ingen som höll koll, så ja tro inte han gjorde så mycket.. lite grann kanske, någon disk, dammsugning några ggr. vattna blommor. men vissa ggr kunde det se förjävligt ut när ja kom hem. 
    det jobbiga är också att jag inte "får" gnälla av mig lite inför syskon och vänner. för sist jag gjorde det blev det "skaffa dig en bättre karl" ., "han är inge å ha", "gör slut och skaffa dig en RIKTIG karl". så jag kan inte ventilera mig heller.... 
  • filibustern
    Allis skrev 2013-10-11 12:47:14 följande:
    Okej, men har ni gjort någon gemensam planering? Jag är t.ex. väldigt bra på matlagning och ganska innovativ men när vi skriver matlistor backar jag, annars blir det ju givet så att jag bestämmer och kommer på 90% av maten. Visst, då får vi det jag vill ha men det blir ju hiskeligt svårt för mig att puppa över att han tar så få initiativ då *s*. Om du till slut tar över för att det rinner ut i sanden så vet ju din sambo att det alltid blir så, då behöver han ju inte anstränga sig.

    Min galna bokförare sa en gång till sin fru att han vägrade städa toaletter. Jaha du svarade hon, då får du väl antingen köpa tjänsten eller ha egen toa för jag städar inte efter dig. Bra tycker jag.

    Min åttaåring vet att jag inte tvättar om han inte lägger kläderna i tvättstugan. En gång låg det horder av smutstvätt i hans rum och då la jag allt på hans säng. Han blev komplett galen "mamma, det ligger smutsiga kalsonger i min sääääääääng" tja, var ska de ligga då tycker du? Har aldrig hänt igen och numer kan han med lite hjälp slå på tvättmaskinen själv.

    Men nu pratar vi om en vuxen man och han kan helt säkert själv komma fram till vad som behöver göras om ni planerar gemensamt och du ser till att vara väldigt tillbakalutad under samtalet. Och helt seriöst, vad är alternativet? Att du fortsätter göra merparten och blir mer förbannad ju längre tiden går  - vilket osvikligen kommer att leda till hur många onödiga gräl som helst - eller att man drastiskt ändrar förutsättningarna?

    Det går åt så himla mycket tid och energi att irritera sig också och den tiden kan du göra massor med kul av istället :).
    ja de e ju sant.. har jag faktiskt aldrig provat.. kanske för att jag misstänker att han nog kommer bara sucka och liksom "ja men jag kan ta diskmaskinen"... och sen inge mer. har ibland funderat på att totalt skita i att städa. helt och hållet.. men då mår jag så jäkla dåligt istället.. får nog prova en planering till.. tillsammans. 

    tack för stödet!  
  • filibustern
    Allis skrev 2013-10-11 13:21:15 följande:
    Alltså, det är väl väldigt få människor som överhuvudtaget tycker att höjden av lycka är diska men det måste ju lik förbaskat göras :). För några år sedan tyckte jag att jag tvättade jämt och med ett litet barn hemma blir det mycket tvättande. Så gick jag och eldade upp mig över att sambon aldrig tvättade (inte sant, det gjorde han visst men inte lika frekvent) så jag la ner tvätten. Rätt snabbt svämmade det förstås över och min snälla, fina, omtänksamma (numera) man sa lite försynt "ähum, var det länge sedan vi tvättade eller...? varpå all, total onödig, ilska jag byggt upp förstås exploderade i VILKA JÄVLA VI????

    Det tar sin tid innan man hittar sina rutiner men ju tidigare i en relation man försöker styra upp kompletta snedvridningar desto bättre. Det skulle förvåna mig storligen om min man någonsin kommer att ha lika bra koll på vad vi har i kyl och frys som jag har och antalet gånger han handlar själv är tämligen lätträknade. Ungefär lika lätträknade som hur ofta jag bär ut soporna, diskar efter maten, ställer undan. I dag gör vi helt klart 50/50 men inte på allt fast det känns inte viktigt, det viktiga är att den ena inte får allt trist och den andra de lättare, roliga grejerna liksom.

    Klart ni kommer dit, jobba på och var envis så kommer det att funka :)
    haha! ursäkta jag skratta, men sådär känns det ibland. "vilka jävla vi??!!" :P 

    har då faktiskt nu suttit ner med min göbbe å kommit fram till våra ansvarsområden, upptäckte att han är mycket bättre på tvätt än jag, så han får sköta det. han ska även hålla trapporna fri från div saker och vattning av blommor. jag ska t.ex hålla dammsug och torkning av golv och att borden är ren. känns.. bra faktiskt :) 
Svar på tråden Här får du fråga precis vad du vill!