Inlägg från: anne på grönkulla |Visa alla inlägg
  • anne på grönkulla

    Äktenskapsförord? vad skriver man? Hur avancerat?

    Ni måste nog inte ha en gemensam syn på hur ni vill ha det innan ni går till en jurist, men ni ska se till att båda era intressen tas tillvara i förordet (dvs gå inte till den starkare partens företags- eller familjejurist, det riskerar bara kännas surt efter sen när den andra känner sig förfördelad). Men ett sätt att reglera skillander i inkomst och karriärmöjligheter under pågående äktenskap är ju att se till att det finns livförsäkringar och pensionssparanden för den dag det tar slut, oavsett om den ena parten dör eller ej. Ett testamente som komplement kan också behövas, särskilt om olika saker ska hända vid skilsmössa resp dödsfall (rätt vanligt).

    Vi har ett förord som enbart reglerar framtida arv, så de kan skrivas lite olika. Hade vi inte fått ett gemensamt barn (inga särkullbarn) hade vi dessutom kompletterat det med ett testamente för att se till att visst arvegods återgick till "rätt" familj, till syskonbarn eller så. Nu tycker vi inte det behövs, nu ärver vi automatiskt varandra. 

    Jag kan personligen också tycka att det är viktigare för barnen, om en förälder dör tidigt, t ex, att de kan fortsätta leva på hyfsat samma standard som innan, bo kvar i samma bostad t ex, än det är för dem att redan som minderåriga ärva pengar eller andra tillgångar. 

Svar på tråden Äktenskapsförord? vad skriver man? Hur avancerat?