Inlägg från: Anonym (rättvist?) |Visa alla inlägg
  • Anonym (rättvist?)

    Äktenskapsförord? vad skriver man? Hur avancerat?

    I mina ögon är det bra att skriva ett äktenskapsförord om tillgångar man fått INNAN äktenskapet. Kanske en stor summa pengar, en släktgård som funnits i familjen i generationer, ett företag man jobbat för att bygga upp etc.

    Men, pengarna man tjänar under äktenskapet tycker jag att man ska dela någorlunda lika på. Dels för att makar faktiskt ska ha samma levnadsstandard, men också för att om den ena i ett par stannar hemma med barn, gör mer hemarbete etc så MÖJLIGGÖR ju den personen den andres högre inkomst. Så uppfattar jag att det är i ert fall, TS. Varför ska man ha mycket mindre att röra sig med för att man jobbar hemma med att ta hand om ett gemensamt barn och hem?

    Så när det gäller äktenskapsförord, gå till en jurist! Men det är väl fair att var och en, vid en eventuell skilsmässa, behåller det som man ägde innan äktenskapet.

    Men om det är TS som genom deltidsarbete, föräldraledighet och VAB möjliggör för sin man att göra karriär är det i mina ögon mest rättvist att båda, under äktenskapet och vid eventuell skilsmässa, får del av dessa pengar.

    Jag och min sambo (blivande man) har gjort upp vår ekonomi så att vi får in våra löner på varsitt, eget konto. På det egna lönekontot behåller vi lika mycket i kronor (dvs det som behövs för privata utgifter och eget sparande) och resten för vi över till ett gemensamt konto. Från det gemensamma kontot (som ska gå till hyra, mat, räkningar och andra gemensamma utgifter) för vi över en del till gemensamt sparande varje månad. Just nu är det försås bröllopet vi sparar till. Jag tycker att vårt upplägg är fair, särskilt om någon av oss i framtiden kommer att vara föräldraledig. Då känns det inte helt okej att den ena ska leva på kanske 10 000 kr medan den andra kanske kan leva på 20 000 kr.

    Vårt upplägg påminner ju en del om Anonym (Min åsikt), fast de delar upp procentuellt. Det gör ju att den som tjänar mer får mer pengar över, men man delar ändå upp det så att man bidrar mer efter förmåga än att båda ska föra över säg 10 000 kr till ett gemensamt konto, och sen har person 1 10 000 kr kvar för privata utgifter och sparande, och den andra 100 kr...

  • Anonym (rättvist?)
    Anonym (rättvist?) skrev 2013-09-16 18:28:04 följande:
    Men om det är TS som genom deltidsarbete, föräldraledighet och VAB möjliggör för sin man att göra karriär är det i mina ögon mest rättvist att båda, under äktenskapet och vid eventuell skilsmässa, får del av dessa pengar.
    Med "dessa pengar" (se ovan) menar jag förstås de pengar som man tjänar in under äktenskapet. Ursäkta för otydligheten!
Svar på tråden Äktenskapsförord? vad skriver man? Hur avancerat?