• Allis

    Äktenskapsförord? vad skriver man? Hur avancerat?

    Äktenskapsförordet handlar om hur ni fördelar tillgångarna i händelse av skilsmässa. Exakt hur mycket var och en sparar och på vilket sätt verkar direkt onödigt att ta med i avtalet eftersom ert sparande med all säkerhet kommer att förändras över tid, likaså tillgångar.

    Vi har skrivit det mycket enkelt, det vi förde in i äktenskapet samt avkastning på detta är var och ens enskilda egendom. Nu har vi inget gemensamt konto - ännu - men det enklaste att göra är ju förstås att gemensamt sparande också delas lika, förutsatt att man pytsat in lika mycket.

    En annan, mycket enkel sak man kan göra är att den som tjänar mest ser till att betala mer av räkningar, mer till den som tar större delen av FL i form av pensionssparande etc. Jag tjänar mer än min man och tankar oftare, handlar betydligt oftare och betalar räkningarna i lite större utsträckning. Inget vi håller milimeterkoll på, mest så att det känns ok.

    Går man in och börjar pilla i procentsatser tycker jag att man missar helheten. Jag kommer från en familj som har mycket god ekonomi och har därför ärvt tillgångar som självklart ska ärvas av mitt barn (kommer också med särkullbarn) om det händer mig något men likväl vill jag ju att min man i det läget ska ha det så bra att han utan problem kan behålla vårt hus t.ex.

    Det är en bra investering att boka tid hos en jurist.

  • Allis

    Äsch, vore det så enkelt att det var allt eller inget som receptionisten sa hade ju alla kunnat skriva avtal själva. Vi har t.ex. huset vi bor i som gemensam egendom och i händelse av att jag dör tillfaller huset min man. Övriga tillgånger - som överskrider värdet på den här fastigheten - tillfaller min son.

    Man får ju tänka lite praktiskt. Låt säga att jag får cancer och dör när sonen är tonåring. Ska han inte kunna bo kvar i sitt hem tillsammans med den han växt upp? Och ska min man i ett sådant läge tvingas flytta? Nä, det verkar ju helt omänskligt.

    Det är bra att tänka igenom saker men man måste kunna leva ett bra liv också och att köar milimeterrättvisa blir inte alltid rättvist i långa loppet.

Svar på tråden Äktenskapsförord? vad skriver man? Hur avancerat?