Inlägg från: Anonym (vi har förord) |Visa alla inlägg
  • Anonym (vi har förord)

    Äktenskapsförord? vad skriver man? Hur avancerat?

    Vi har äktenskapsförord som inte direkt följer standardmallen Vi gick till en jurist som är inriktad på familje- och kvarlåtenskapsrätt. Vi listade hur vi ville ha det, och så fick juristen sköta formuleringen. Vår jurist sa att det är relativt vanligt att par där den ena äger ett företag och den andra arbetar i företaget skriver in kompensationsklausuler för att den som äger företagetppa sälja vid en skilsmässa. Samtidigt får den icke-ägande parten kompensation för sitt arbete. Jag tycker ni tänker lite märkligt angående sparande och procent. Jag förstår ungefär hur ni tänker, men jag vet inte om det är så vettigt på lång sikt. Vem vet vad som drabbar er i framtiden? Sjukdom, arbetslöshet o ch annat otrevligt kan komplicera era uträkningar. Jag tror det är bäst att ni bokar tid till en erfaren jurist och låter hen ta fram lite olika alternativ. Alternativt kan ni kanske få rådgivning genom er bank. (Ursäkta om allt blir en enda textmassa, skriver från mobilen).

  • Anonym (vi har förord)
    Anonym (TS) skrev 2013-09-16 20:43:05 följande:
    nejdå, förstår precis.

    nej givetvis finns andra saker till varför man ska skriva äktenskapsförord men sker det ens att man skriver annat om det sparande man fått udner äktenskap som annat än enkilt eller gemensamt(50/50)?  
    Jag förstår inte riktigt vad du menar... :/

    Man kan välja att skriva äktenskapsförord nästan hur man vill. En jurist hjälper med vad som är möjligt och vad som blir väldigt svårt att uppfylla i praktiken.

    Man kan t.ex. skriva att allt sparande (både före och under äktenskapet) är enskilt. Tror dock inte det är så jättevanligt. Bland de vanligaste formuleringarna hör väl att egendom man haft innan äktenskapet + gåvor och testamenten man får under äktenskapen ej räknas som gemensam egendom.

    Vad är det alltså ni vill göra? Rent konkret, med egna ord, vad vill ni att ska hända om ni (mot förmodan!) skiljer er? SAMT: ska äktenskapsförordet gälla även vid dödsfall?

    Vårt äktenskapsförord gäller enbart vid skilsmässa, vid dödsfall ärver vi varandra helt och hållet. Vi har lite speciella formuleringar pga min man hör till en industrisläkt och dels har egendom som ska gå vidare i släkten och dels har egendom som han önskar att ska vara vår gemensamma.
Svar på tråden Äktenskapsförord? vad skriver man? Hur avancerat?