Inlägg från: Anonym (Rättvisa?) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Rättvisa?)

    Äktenskapsförord? vad skriver man? Hur avancerat?

    Ja, det låter som en bra idé att boka tid hos en jurist. Men det är så som sagts tidigare, äktenskapsförord handlar främst om vad som händer vid en skilsmässa eller dödsfall, det reglerar inte ekonomin medan ni lever ihop om jag förstår det rätt.

    Alla har ju olika definitioner av rättvisa, men jag kan konstatera att vår definition verkar skilja sig från er. Vi har mycket olika inkomster, eftersom jag också är halvtidssjukskriven men utförsäkrad och alltså bara har en halvtidslön så får min man ut dubbelt så mycket som jag efter skatt. Och det beror inte ens på att jag så att säga uppoffrar mig för familjen, utan bara på mina egna omständigheter. Ändå har vi sett till så att vi båda har samma levnadsstandard och samma villkor.

    Så här gör vi: De sparade pengar som han hade med sig in i förhållandet är hans, som han gör vad han vill med och placerar på olika sätt. Våra löner som kommer in varje månad fördelar vi på fyra delar - gemensamt vardagskonto för alla räkningar, mat osv (även individuella räkningar som CSN, mobiler etc), gemensamt sparkonto, och så egna "fickpengar" som vi får göra vad vi vill med. Vi får alltså båda lika mycket "över" varje månad, som vi kan spara eller slösa efter eget behag.

    För OSS känns det mest rättvist att vi får lika mycket att röra oss med, oavsett vem som har tjänat in pengarna. Vi är ett team, och det som kommer in varje månad är "våra" gemensamma inkomster. Jag menar, om jag skulle betala hälften av vardagskostnaderna skulle jag inte få någonting alls över till kläder eller sparande! I praktiken är det faktiskt han som försörjer oss, dvs betalar de löpande utgifterna, medan jag betalar in till vårt gemensamma sparkonto - ett konto som är för möbler, resor och andra större gemensamma utgifter som vi inte budgeterar för varje månad.

    En annan variant man kan göra är förstås att betala in till det gemensamma i procent av inkomsten, eller i förhållande till hur mycket man tjänar. T.ex. om A hypotetiskt tjänar dubbelt så mycket som B, då ska A betala 2/3 av hushållskostnaderna och B 1/3, dvs A betalar dubbelt så mycket.

    Men ärligt, är man gift och dessutom har barn ihop tycker jag personligen det är sjukt snålt att skilja på sina ekonomier och säga att mina pengar är mina att leva loppan för och om du inte har lika mycket pengar som jag är det inte mitt problem. Är man sambo kan jag se det på ett annat sätt (och vi hade också ett annat system innan vi gifte oss), men ett äktenskap är för mig en enhet där man delar livet, delar på tillgångarna, och delar bekymmer och glädjeämnen. Faktum är att det står i äktenskapsbalken att båda makarna ska leva under liknande omständigheter, det skulle alltså inte vara ok för den som tjänar mer att frossa i oxfilé varje dag medan den andre fick leva på potatis, eller åka på semester ensam för att den andre inte har råd att följa med, så som jag har uppfattat det.

Svar på tråden Äktenskapsförord? vad skriver man? Hur avancerat?