Inlägg från: Anonym (TS) |Visa alla inlägg
  • Anonym (TS)

    Äktenskapsförord? vad skriver man? Hur avancerat?

    Min man och jag kommer skriva ett äktenskapsförord, men vi är väl inte riktigt överens om vad som är rättvist.

    Han har en del pengar sedan tidigare (och också förlorat hälften i en skillsmässa innan), vi har likvärdiga utbildningar, men han har betydligt högre lön, hans lön kommer vara iaf dubbelt mot min efter skatt, eller än fler gånger högre. Jag är ganska mycket yngre och har givetvis möjligheten atta rbeta mig uppåt, men eftersom han har en hög position så kommer vi/jag mest troligt vara den som får göra avkall på min karriär för att gynna honoms (tex vad gäller flytta pga av jobb, VAB etc)
    Vi har ett barn tillsammans och jag har barn sedan innan. Vad gäller vårt gemensamma så är det bara jag som är FL och kommer vara FL ganska länge och detta kommer givetvis påverka min karriär.

    Hans första förslag var att vi överför lika mycket pengar till ett gemensamt konto och sedan så delar vi på det vi kan spara av detta. Vilket betyder att vi kommer leva upp hela min lön och enbart han kommer spara något.(det som överskjuter min lön)

    Mitt motförslag var att om INGEN någonsin ger avkall på något vis så tycker jag att man kan få andel av det sparade kapitalet. Alltså jag ahr 1 del och han tex 2. Så jag får 33% och han får 66%. Dock kommer det ju vara världens jobb att räkna ut hur våra löner har ändrat sig under de åren vi varit gifta.

    Personligen tycker jag att 50/50 är mest rättvist och givetvis att vad han ahde innan är hans provata egendom. Han tycker också att jag givetvis ska kompenseras för förlorad inkomst och karriär pga av barn, VAB, avkall för hans karriärmöjligheter. Men jag tror inte riktigt han förstår hur mycket det faktiskt rör sig om och att det faktiskt inte går att sätta en prislapp heller. För vem vet vem jag skulle kunna vara om 10 år? Givetvis kan det ske att jag kommer vara den som tjänar mest pengar i framtiden och jag kommer mest troligt jobba många år efter honom dessutom.

    Men till frågan, hur skriver man ett äktenskapsförord och hur avancerat får/kan man eg göra det? Självklart är att hans pengar han haft innan, självklart ska dessa vara hans egen egendom, men kan man dra in procentsatser på förvärvat kapital under äktenskapet, som baseras på framtida inkomster och dess skillnader? Och hur får man det eg rättvist?

     

  • Svar på tråden Äktenskapsförord? vad skriver man? Hur avancerat?
  • Anonym (TS)

    det är mina barn sedan innan.

    Ja, ingen annan kan ju svara på hur vi ska leva :), men hur avancerat kan man eg skriva ett äktenskapsförord? googlar jag kan jag inte hitta mer än att man kan skriva enskild egendom på olika saker alternativt pengar. Både enskilt på det man hade innan men även enskilt genom hela äktenskapet. 

    Vi lever med helt gemensam ekonomi skulle jag vilja säga, använder samma kontokort och tja, det vi får in nu är våra pengar. Därav gillar jag inte ideen att vi ska spara tillsammans och även att jag ska göra avkall, nåja det kan bli honom någon gång i framtiden men just nu är det enbart jag, och så ska allt sparat kapital enbart tillfalla honom. 

  • Anonym (TS)

    Jurist ska vi såklart boka, men innan dess msåte vi ju ha en gemensam syn på det:).

    vi lever alltså med gemensam ekonomi, därav tycker jag att vi kan dela 50/50 på sparkapital om vi mot förmodan någonsin separerar. Han vill vi ska fortsätta leva som vi gör idag men tycker inte 50/50 är en rättvis fördelning (så slutade hans förra äktenskap, han hade försörjt henne och han hade arbetat och sedan fick hon hälften av allt. Jag har en likvärdig utb och också ett bra jobb med en bra lön och såklart möjligheter att öka i framtiden)

    Hans första förslag var som sagt, om jag tjänar tex 10" och sålänge våra gemensamma kostnader överstiger 20" så är allt sparat hans. Understiger det 20" så får vi dela på allt upp till 20". Förklarade hur orättvist detta är, speciellt som jag har en likvärdig utb och också kommer få göra avkall för hans karriärmöjligheter. Kommer mest troligt vara delvis FL under lång tid tex.

    Andra är att om jag får 10" och han 30" så får jag 25% av sparkapitalet och han 75%. Fine, det är väl rättvist om man aldrig fått barn och aldrig gjort avkall.

    Men tillbaka till frågan, hur avancerat får man eg skriva?  Och dessa summorna kommer mest troligt ändra sig många gånger om i livet.

    Pratade med en juristbyrå idag och hon i receptionen sa att man vanligtvis skriver enskild egendom om allt eller gemensamt från dess man gifter sig. 

  • Anonym (TS)
    Anonym (vi har förord) skrev 2013-09-16 14:06:31 följande:
    Vi har äktenskapsförord som inte direkt följer standardmallen Vi gick till en jurist som är inriktad på familje- och kvarlåtenskapsrätt. Vi listade hur vi ville ha det, och så fick juristen sköta formuleringen. Vår jurist sa att det är relativt vanligt att par där den ena äger ett företag och den andra arbetar i företaget skriver in kompensationsklausuler för att den som äger företagetppa sälja vid en skilsmässa. Samtidigt får den icke-ägande parten kompensation för sitt arbete. Jag tycker ni tänker lite märkligt angående sparande och procent. Jag förstår ungefär hur ni tänker, men jag vet inte om det är så vettigt på lång sikt. Vem vet vad som drabbar er i framtiden? Sjukdom, arbetslöshet o ch annat otrevligt kan komplicera era uträkningar. Jag tror det är bäst att ni bokar tid till en erfaren jurist och låter hen ta fram lite olika alternativ. Alternativt kan ni kanske få rådgivning genom er bank. (Ursäkta om allt blir en enda textmassa, skriver från mobilen).
    Precis, det är ju "enkelt" Om jag alltid hade haft en inkomst som följde hans vad gällde en procentsats och att ingen av oss offrat sig för någon annan. Men detta skulle ju isf självklart vara en ganska avancerad uträkning då lönerna givetvis ändrar sig genom livet och som sagt så kommer jag mest troligt jobba många många år efter honom.

    Försökt googla fram olika tips och så men det är väldigt svårt att hitta faktiskt.

     
  • Anonym (TS)

    nejdå, förstår precis.

    nej givetvis finns andra saker till varför man ska skriva äktenskapsförord men sker det ens att man skriver annat om det sparande man fått udner äktenskap som annat än enkilt eller gemensamt(50/50)?  

Svar på tråden Äktenskapsförord? vad skriver man? Hur avancerat?