• marolo

  Fler födda på 90 talet som skall gifta sig

  Hej!

  Här är en -92 som planerar bröllop i Augusti nästa år, Snart färdigutbildad antropolog så hoppas på en doktorandtjänst såsmåningom. Här på BT är det få unga brudar men om man ska se trenden nu så är det vanligt med unga brudar. Jag känner ett par stycken 90-talister som gift sig i år så det är inte så ovanligt. Men eftersom generationen innan oss var så frigjort är det klart att folk tycker det är konstigt att man gifter sig ungt nu.

  Vi har inte sagt till någon än att vi ska gifta oss så man får se hur reaktionerna blir sedan,

  Roligt med en tråd för unga brudar :)   

 • marolo
  afturelding skrev 2013-09-10 19:51:09 följande:
  Våran dag blev inte riktigt som vi tänkt oss, men bra ändå :) Nöjd kanske inte är rätt ord, men lycklig är jag!
  Jag har skrivit en mycket lång berättelse här:
   www.brollopstorget.se/Forum-22-88/m4334502.ht...
  Jag tyckte att det lät mysigt trots lite missöden, och vilken fin bild på er! :)
 • marolo
  filibustern skrev 2013-09-10 21:19:09 följande:
  ja eller hur? folk säger jämt att jag är då ung: "du är ju så ung, du har hela livet på dig", och detta gällande allt, barn, giftemål, utbildning. men på 20-70-talet gick det ju bra att folk var 19-21 år och gifte sig och skaffa barn? varför inte nu?

  håller på att hata när dom säger så. "du är ju så ung, ha inte så bråttom". jag har inte bråttom! morr... 
  Ja jag vet! Men varför ska vi inte få gifta oss om det känns rätt bara för att det går emot den rådande normen just nu? Men om man ska tro trenden är det vi som gifter oss nu som kommer få utstå mycket kritik för vi är de första att gå tillbaka till det traditionella på ett modernt vis. (gifta oss tidigt och skaffa barn)
  Om 4-5 år är det ingen som kommer reagera när 20 åringar gifter sig för då är det vanligt. Vi har tyvärr hamnat emellan en väldigt frigjord generation och en generation som är tillbaka till det traditionella. 

  men blir så himla irriterad för både jag och min sambo är snart färdigutbildade har bott tillsammans i över två år har båda jobb, är ansvarsfulla och har ett stadigt förhållande, och fortfarande vet jag att det kommer bli mycket ifrågasättande när vi gifter oss trots 4 år tillsammans.

  Men om någon är 10 år äldre och gifter sig efter knappt ett år är det som det naturligaste i världen bara för att de har den accepterade åldern. 
 • marolo
  filibustern skrev 2013-09-10 21:35:37 följande:
  ja precis! jag och min karl har varit ihop i 8 år (10 år nästan, när vi gifter oss) men såklart.. har ju varit giftaslovlig i bara 4 år :P men ändå har jag en kompis som liksom "varför ska man gifta sig, ha inte så bråttom!" -.-

  ne trender kommer och går. men förstår inte varför folk inte kan se det som en "frigjord" grej att gifta sig ung? ja mena.. det är ju det VI vill? är inte det frigjort eller? bara för att man är ung?
  tyvärr blir man själv chockad när man har kompisar som gifter sig tidigt. har en kompis nu som är 2 dagar yngre än jag (22år) gift och ska ha sitt tredje barn i februari.. man blir lite förvånad.. och känner sig helt plötsligt jättegammal haha! 
  Ja eller hur, har ni sagt till nära och kära att ni ska gifta er? vi tänkte vänta till save-the-date korten så alla får veta samtidigt. Möjligtvis att jag kanske säger något till mina tärnor innan. Men det lär säkert bli mycket reaktioner då vi valt att inte bjuda hela släkten heller utan enbart valt ut de vi verkligen vill ha med. Så en del kommer nig känna sig lite putta.
 • marolo
  afturelding skrev 2013-09-10 21:30:22 följande:
  Ja, men jag tror väldigt mycket handlar om inställning också :) Jag är ganska impulsiv, så saker blir sällan som jag tänkt. Och tack! :)
  personligen vet jag inte vad jag hade gjort med den där svärmodern! Flört
  Hur reagerade folk när ni började prata om bröllop?
  Var ni öppna med det tidigt eller väntade ni tills inbjudningarna? 
  Var de accepterande eller tyckte de det var konstigt? :)
   
 • marolo
  filibustern skrev 2013-09-10 21:43:28 följande:
  ne, jag vill försöka hålla det helt hemligt tills inbjudningarna går ut. dock tro ja några misstänker (efter ett roligt "snedsteg" från karlns sida :P)  ja.. är lite orolig att det kommer bli ganska mycket gnat bland våra släktingar. vi har också bara bjudit de vi vill verkligen ha med. t.ex ska vi bjuda min moster och hennes karl, för vi tycker om dom så väldigt. men ingen av mina kusiner. och karln har valt några kusiner men inte alla.  
  Haha förståligt, vi har pratat om det sedan i maj så det känns verkligen naturligt nu att det blir bröllop nästa Augusti, nästan så naturligt att man börjar prata om bröllopsaker med andra som att det vore den självklaraste sakern i världen fast de inte borde veta nått haha.
  Hur många hade ni tänkt bjuda?
  har ni funderat mkt på hur ni vill ha det på den stora dagen? :) 
 • marolo
  izredam skrev 2013-09-10 21:51:10 följande:
  Vi trodde att hans föräldrar skulle vara skeptiska när vi berättade det, medan min mamma skulle se det som det mest självklara någonsin. Det blev tvärtom. Hans föräldrar tycker vi gör helt rätt (litet bröllop som vi inte lägger för mycket pengar på och sådär). Mamma undrade varför vi inte ville vänta tills vi har pluggat klart... Och då har min mamma ändå klagat på att vi lever i synd i flera år...
  Det känns som hon borde vara glad att ni gifter er då men skönt att de andra svärföräldrarna var positiva. Hur mycket tänkte ni lägga ungefär i budget? Vi pluggar ju fortfarande nu oxå även om vi är klara innan vi gifter oss.
  när folk säger att man ska vänta så brukar jag bara undra varför? Vad vinner man på att vänta egentligen. tycker snarare att det är konstigt om man gifter sig när man är 35 + har varit tilsammans i 10 år och har två barn (exempelvis). Jag är nog ganska traditionell så ser äktenskap som ett fint sätt att börja sitt gemensamma liv på :) 
 • marolo
  afturelding skrev 2013-09-10 22:07:20 följande:
  Haha, men hon har alltid sådant för sig i alla fall. Så det var ganska karakteristiskt av henne!

  Vi hade inte berättat för någon utom mina tärnor som båda är födda samma år som jag (93) innan inbjudningarna kom ut. Min mamma var lite sur för att vi inte hade sagt något, men hon tyckte det var roligt ändå. Vi firade ändå 5 år tre dagar innan bröllopet och har bott tillsammans i över ett år (officiellt). Min pappa säger aldrig speciellt mycket, så jag vet inte vad han tyckte. Han var glad på bröllopsdagen i alla fall!

  Svärfar var inte lika glad, och inte "riktiga" svärmor heller. Men de accepterade läget ganska snabbt, och svärmor hjälpte till då och då med saker som skulle fixas. Svärfars ogillande gick också över, men vi tror att det var hans fru som sa åt honom vad han skulle tycka egentligen. När min man bodde hemma så fick han aldrig ta ansvar för något eftersom att det var fruns barn som var bättre på alla sätt och vis. Han fick inte ens mata katterna. 

  Alla andra har varit väldigt glada för vår skull :) Och det var nog inte så oväntat egentligen. Det är över 2½ år sen vi förlovade oss. Några har väl haft någon fråga här och där, men det har ändå varit accepterat.

  Det är bara bland okända människor här på BT och andra forum som det har varit direkt negativa kommentarer annars. 
  vad skönt att höra hur det varit för någon i samma situation. Och fresten så tycker jag inte alls det syns på bilden hur gamla ni är. Hade likaväl kunnat vara 25. Vad tråkigt att det varit negativa komentarer har fått för mig att folk är ganska accepterande här på BT men kan tänka mig att så inte är fallet. Är aktiv i en annan tråd också men har inte skrivit min ålder så än så länge är det nog bra. Det är så svårt att förstå varför åldern är av så stor betydelse.  Jag är nog mest nervös för hur sambons föräldrar ska reagera, de är helt fantastisk snälla och ställer upp i alla väder men har fått för mig att de kommer ha svårt att acceptera tanken på bröllop. Men vi kommer vara över 22 och de själva var 23 år när de gifte sig så det är relativt nära. så vad kan de säga egentligen? Tror dock att jag kanske bara överreagerar. Men det får vi se när inbjudningarna kommer ut :) 
 • marolo
  izredam skrev 2013-09-10 22:11:15 följande:
  Vi tänkte lägga runt 15000 på bröllopet - men då kom vi ju som sagt på att vi skulle gifta oss nu i december för en månad sen och 15000 är ungefär vad vi vill lägga av det vi har sparat just nu på bröllop. Det finns så mycket mer vi vill göra liksom... Och för våra 15 000 så blir det ring till mig, kläder till oss båda, inbjudningar och allt annat sånt där litet samt middag för ca 20 gäster på restaurang med förrätt, varmrättsbuffé samt tårta och all alkoholfri dryck. Jag vägrar att bjuda på alkoholhaltig dryck, men det är en annan femma (som också har med min mor att göra - så vi lämnar det till en annan gång).
  Ja men 15000 känns väldigt rimligt med tanke på att det blir i december, och egentligen skulle man väl kunna spendera hur mycket som helst och det blir endå lika bra som om man har en mindre budget. Vad har du hittat för klänning? :) själv har jag tittat lite på ringar idag och fastnat för denhär: http://www.etsy.com/listing/155953270/halo-238ct-round-cut-morganite-35ct-pave?ref=listing-shop-header-0 däremot passar den inte överhuvudtaget med min förlovningsring: http://www.guldfynd.se/article/diamantring_i_18k_guld_0324921 men kanske köper den endå och har på mig en på varje ringfinger eller bara ha på mig vigselringen :)  
 • marolo
  izredam skrev 2013-09-10 22:29:03 följande:
  Nej, de passade inte så jättebra ihop kanske... Jag har www.albrektsguld.se/page.jsp?node=170&article...= som förlovningsring, inte det mest lättmatchade jag hade kunnat välja. Men det lutar åt en solitärring med en liten sten nu, albrekts guld har ju 25% rabatt på allt till medlemmar just nu så vi ska passa på :)
  tror att det blir väldigt snyggt med en solitärring till, ja det gäller att passa på när de har erbjudanden, om jag väljer att inte beställa på internet väntar jag nog till jul med att köpa ring för då är det alltid lite billigare :)
  Har du hittat någon klänning? tycker det är svårt att veta hur mkt pengar man ska lägga på klänningen det finns ju en enorm prisintervall  
Svar på tråden Fler födda på 90 talet som skall gifta sig