• Äldre 10 Feb 11:01
    30561 visningar
    24 svar
    24
    30561

    Mina bästa spartips!

    Här är vad vi har sparat på:

    1: Gör hår och smink själv/med min bästis som är grym på att fläta. Väljer en enkel frisyr (tycker ändå det är finast) och gick en sminkkurs där man fick köpa produkter för hela summan (behövde ändå lite nytt smink).  Totalpris 700 kr inkl. produkter.

    2: Binder bukett själv med blommor från granngårdens blomsterodling. Totalpris ca 100 kr för en jättebukett! Det är skitlätt att binda själv, framför allt om man vill ha en enkel bukett. 

    3: Har bara köpt delar av buffén via cateringfirman (de svåra grejerna, vi tänkte ha rökt fisk och räkor). Gör sallad och kokar potatis själv till en bråkdel av priset. Köper eget bröd från det lokala bageriet istället för att ta det via cateringfirman. Fortfarande en stor utgift á ca 15000 kr för 70 personer, men vi vill verkligen inte snåla på maten. 

    4: Syrran bakar tårta, hon tycker sånt är kul. Vi ger henne lite pengar för att köpa fina dekorationer och levande blommor.  

    5: Vi gjorde en rolig liten film och skickade ut den över mailen istället för att posta Save-the-date kort. Det var mycket uppskattat!

    6: Inbjudningskorten kommer jag att göra själv, tycker det är roligt att texta för hand. Det kommer att ta tid men jag gör det medan jag kollar på teve.

    7: Up-cyclar en antik brudklänning. Istället för att köpa en dyr klänning hittade jag en söt vintageklänning som passade bra, men tyvärr var rätt omodern i modellen. Har lämnat in den till en sömmerska för att ta av de konstiga puffärmarna och öppna v-ringningen lite grann. (har tagit lite före-bilder så kan visa när den är klar sen!)

    8: Vi har kavaj som klädkod, så min kille köper en ny kostym (som han ändå behöver) men behöver inte lägga pengar på någon speciell klädsel till bröllopet. 

    9: Håller bröllopet på min pappas gamla gård, gratis (om man nu har turen att ha tillgång till en gård!).

    10: Har lite bohemiskt tema och kör på missmatchade linneservetter och dukar från olika loppisar, jag har samlat i flera år och kommer även äntligen få användning av farmors linnesamling! 

    11: Kryddar eget brännvin från smaklös Rigavodka (min kille ska ändå dit med jobbet). Har sparat fina saftflaskor

    12: Ingen bar med drinkar = ingen kostnad för bartender, däremot fyller vi gamla tunnor med is och låter folk ta öl själva när de är törstiga. Köper en mängd olika slags viner och ställer upp dem på ett bord så folk får smaka olika. Alkoholfritt blir äppelmust från gården och hemkokt flädersaft. 

    13: Istället för presenter önskar vi oss hjälp från de av våra kompisar som har olika talanger (de flesta har redan erbjudit sig). Killen som sjunger så jävla bra kan sjunga, saxofonisten får spela, fotografen hjälper oss att fota. Har varit noga med att låta dem erbjuda sig istället för att tjata, och verkligen gjort det klart att det får bli deras present till oss. Vi vill inte be om hjälp med städning och servering och sånt eftersom det är tråkigt och inte lika mycket av en "present", däremot tänkte vi försöka betala grannens tonårsbarn en fin slant för att hjälpa till, om de är sugna. 

    14: Hyr porslin från det lokala hotellet. Blir en rätt stor utgift men klart värt det för att slippa diska!

    15: Åker traktor med släp istället för lyxig bil. Kanske låter knäppt men vi är Stockholmare, alla gästerna tycker traktorer är jätteexotiskt. 

    Det var nog mina bästa, hoppas det kan inspirera någon!
     

  • Äldre 10 Feb 11:23
    #11
    Kalejdoskop skrev 2014-02-10 11:12:02 följande:
    Hur har ni andra gjort med personal? Vi kommer ha buffé men kommer ha iallafall en person som plockar in disk och sådär, tråkigt för familjen att göra det på bröllopsdagen kanske. Mamma är inne på att vi ska ha två personal, men jag ser bara sedlar som flaxar iväg..
    Det är inte helt genomtänkt ännu faktiskt. Hoppas på att kunna betala någon tonåring i grannskapet en femhundring eller så för att plocka undan i någon timme, eftersom vi inte ska ha servering behöver det ju inte vara värsta grejen. Jag jobbade själv extra på bröllop när jag var i tonåren och tyckte det var jättekul så hoppas att någon annan är lika sugen!
  • Äldre 10 Feb 11:39
    #13

    Vi ska ha 60-70 gäster och funderar på två-tre personal, helst några som känner varandra så att det blir en rolig kväll för dem också. Jag tänker att det kanske inte behöver bli mycket dyrare med fler, om det innebär att de inte måste jobba lika många timmar, själva kan ha kul och inte behöver stressa lika mycket, men det hänger ju lite på hur mycket arbete det faktiskt blir. 

  • Äldre 10 Feb 18:32
    #16
    Tillys skrev 2014-02-10 17:46:01 följande:
    lk09nni skrev 2014-02-10 11:39:40 följande:
    Vi ska ha 60-70 gäster och funderar på två-tre personal, helst några som känner varandra så att det blir en rolig kväll för dem också. Jag tänker att det kanske inte behöver bli mycket dyrare med fler, om det innebär att de inte måste jobba lika många timmar, själva kan ha kul och inte behöver stressa lika mycket, men det hänger ju lite på hur mycket arbete det faktiskt blir. 
    Har själv jobbat som servitris och jobbade bröllop privat åt en kompis för några månader sedan. Vi var två st vana servitriser på 43 personer och det kändes alldeles lagom. Vi tog emot cateringen, fixade fördrinkar, förberedde förrätten, dukade ut, dukade av, skötte om buffén, diskade, förberedde och serverade efterrätten, höll gästerna med öl/vin/cider, kokade kaffe, hällde upp avec och städade köket. Vi jobbade från 14-02 och fick 1500:- var, vilket kändes som en helt okej summa.

    Där jag jobbade förut räknade vi en person på ca 20 personer för att kunna ge god service, så på 60-70 gäster skulle nog tre stycken vara lagom. Det ska inte kännas stressigt på ett bröllop och personalen är en del av det :)
    Perfekt, tack! Jättebra att du förklarar hur många som behövs, det var verkligen precis vad jag behövde höra. När jag själv jobbat var det under lite färre timmar (Dvs bara under middagen) och med lite färre uppgifter (hålla koll på buffén och plocka ihop disken) så jag tog klart mindre betalt men det hänger ju på hur bra service man vill ha på festen. 
Svar på tråden Mina bästa spartips!