Inlägg från: Kalaspinglan |Visa alla inlägg
  • Kalaspinglan

    Är min svärmor psykisk sjuk??

    Skriver från telefonen, så det blir lite kort (och utan radbyten > ) En personlighetsstörning som börjar på h kan tänkas vara histronisk personlighetsstörning. Den hör till samma grupp av personlighetsstörningar som emotionellt instabil pers.störning och narcissistisk pers.störning. (Det finns tio personlighetsstörningar som delas in i tre undergrupper). Socialstyrelsen har bra information om de olika personlighetsstörningarna på sin hemsida. Ca 10 % av befolkningenhar en personlighetsstörning, så det är ju inte jätteovanligt. Jag tycker att du först och främst ska berätta för din svärmor vad du läst. Fråga henne om hon berättat för något av sina barn. Det kan ju hända att något av barnen vet, men inte vill berätta om det för andra pga personlighe tsstörningar är oerhört stigmatiserande. Tyvärr är okunskapen stor, och vissa tror att personlighetsstörning=våldsbenägen person utan impulskontroll. Detta är ju givetvis ett felaktigt tänkesätt. En personlighetsstörning kan yttra sig på väldigt olika sätt, men medför ofta ett stort lidande både för den drabbade och dess anhöriga.

  • Kalaspinglan

    Var lite trött igår när jag skrev mitt inlägg, så här kommer lite mer tankar.

    Här: tinyurl.com/mf6l8xg  hittar man en bra beskrivning av vad personlighetsstörningar innbär generellt, men också en kort beskrivning av alla typer av personlighetsstörningar.

    Jag har tänkt en del på det där om du borde berätta för din sambo eller ej, och jag tycker att du först och främst ska prata med svärmor och fråga henne om det är okej att du berättar för sambon. Kanske du kunde prata med svärfar också?

    Rent generellt tror jag det är bra för dig att läsa på om hur personlighetsstörningar fungerar, försök hitta bra källor (exempelvis såna som är skrivna av psykiatrer eller psykologer), och ta allt som står på Wikipedia/personliga bloggar/diskussionsforum med en nypa salt

Svar på tråden Är min svärmor psykisk sjuk??