• Ovelan­d
  Äldre 27 jul 20:49
  5635 visningar
  20 svar
  20
  5635

  Kompis bjudit med ny flickvän på eget bevåg, två veckor innan bröllop!! Hjälp!

  Två veckor kvar till stora dagen nu, och jag har väl i princip allt klart, särskilt med bordsplacering och gästlista och sådant (även upptryckt i festprogrammet) osv. Och NU fick jag reda på att en av våra manliga vänner bjudit med sig sin nya flickvän som han "haft i hop det med till och från" ett par veckor. Anledningen att jag ens fick reda på det var att han skickade ett mail på Facebook och sa att hans tjej och han MÅSTE sitta bredvid varandra vid bordet för att det inte skulle bli något svartsjukedrama. (!!!!) (Eftersom vi pratade om bordsplacering en gång i somras och då sa jag att jag inte placerat några par ihop om de inte ska till att gifta sig inom kort). Vi hade o.s.a i juni, och då svarade han ja för sin egen del (de var inte ihop då). Jag har träffat på tjejen ifråga på gymet emellanåt, och hon har inte sagt ett ljud om att hon ska/vill komma heller. Så jag sa ifrån.... För att vi sagt (och jag har sagt till honom) att vi bara bjuder "etablerade par", inga "dejter", och att jag inte kan ändra runt i bordsplaceringar och allt annat med nån veckas varsel osv. Vi har dessutom en rätt hög kostnad/gäst, så därför valde vi att göra så, men mest för all planerings skull (vi har exakt jämna bord i nuläget). Nu vet han inte hur han ska göra alls, eftersom hon inte accepterar att han går själv på saker och att hon tydligen kommer bli skitarg (på honom). Jag erbjöd mig att själv prata med henne och förklara om han ville, vad nu det skulle hjälpa.... Men nu vet jag inte... Är jag värsta bitchen nu????? Men jag tycker faktiskt att de borde ha "osat" henne lååååångt tidigare om hon skulle vart med, och jag har i ärlighetens namn ingen lust att bjuda en främmande tjej som dessutom ställer krav på hur jag bordsplacerar på en massa lyxkäk när hon inte ens kan komma fram till mig i gymet (haft gott om chanser) och kolla av om det är ok att hon följer med, eller om hon ens är bjuden. Vi har sagt nej till några andra som velat "ta med en dejt eller väldigt ny bekantskap" och det har inte varit några problem, alla har förstått och tyckt att det var ok. Så.... Är jag värsta satmaran nu, hon blir säkert ledsen (och det känns skittrist, även om jag inte känner henne), eller är det ok att säga ifrån?? Troligtvis som det lät på honom så kommer nog inte han på bröllopet nu, för att hon inte kan komma med, och det är ju skittrist, eftersom vi varit goda vänner/kollegor i typ 4 år. Ska jag ringa och säga att hon kan komma i alla fall, och försöka skaka fram en extra plats på nåt vis??? Hjälp!!

 • Svar på tråden Kompis bjudit med ny flickvän på eget bevåg, två veckor innan bröllop!! Hjälp!
 • Äldre 27 jul 20:53
  #1

  Jag skulle ha sagt nej och sen pratat med tjejen och förklarat varför hon inte kan komma och varför ni vill att killen ska komma.

 • Äldre 27 jul 21:01
  #2

  Det är klart det är ok att säga ifrån! Du är absolut ingen bitch och har inte gjort något fel! Jag förstår inte hur man bara kan bjuda med någon till någon annans fest/bröllop? Om han vill att hon ska vara med så skulle han ha frågat er om det är ok i god tid innan bröllopet. Varför ska ni spendera en massa pengar för att han ska slippa en sur flickvän?? Det är hans problem.


 • ave
  Äldre 27 jul 21:02
  #3

  Men i alle dager...!  Høres ikke ut som en god kompis om han velger hennes behov framfor dine. Dere har jo kjent hverandre lenge, mens hun er en som han ikke er ordentlig sammen med en gang. Dette er DERES dag, om dere ikke vil ha henne der, men han, så si det. Saken hadde vært annerledes om hun de faktisk hadde spurt dere først, om de var sammen og om de respekterte hva dere ønsket.
   

 • Ovelan­d
  Äldre 27 jul 21:30
  #4

  Tack. Har funderat idag över olika möjligheter, saken är den att vårt gym (där jag jobbar) alltid gör en massa aktiviteter, och om de fortsätter vara ihop så kommer vi ses en hel del. Känns som att om jag för "husfridens(gymfridens)" skull borde fixa det, men hur jag än vänder o vrider så känns det inte som om det går att fixa, om jag inte klämmer ner henne på gaveln av ett borden (men då får de inte sitta bredvid varandra, och han sa att det var bäst att de fick göra det för att det inte skulle bli några "dramatiska uppträden" (vilken i sin tur kommer resultera i att jag kokar lim på människan, mer eller mindre). Jag är alltså inte ett dugg sugen på att ha henne där, ALLS, men det kanske är det bästa ändå, med tanke på mitt sociala liv efter bröllopet, och lite rädd att få rykte om att vara snål och ogin osv... Nu när jag ser vad jag själv skrivit känns det iofs självklart att inte bjuda henne.. *hahaha* man blir kanske lite väl mycket om sig och kring sig??

 • Anonym (Säg ifrån!­)
  Äldre 27 jul 22:27
  #5

  BJUD HENNE INTE! 
  hehe ursäkta min stora stil, men läste faktiskt upp detta inlägg för min kille och han och jag är båda överens om att det INTE är okej att göra som din kompis gör. NI ska bjuda de som NI vill fira er dag med. De har ansvar för att tacka ja eller nej. om han nu väljer att tacka nej är det hans förlust. Jag tror ni kommer ångra er i efterhand om ni bjuder in folk på grund av rädsla för hur det kan uppfattas i efterhand. Stå på er och bry er om er dag i första hand. Jobbet och det sociala livet som följer får ni ta itu med när den dagen kommer. Vem vet, de kanske gör slut igen och hon kanske aldrig kommer tillbaka till gymmet... :)

   

 • stormh­elen
  Äldre 28 jul 01:35
  #6

  Jag håller med övriga, bjud inte henne om du inte vill ha henne där.


  Det är ert bröllop då ska ni ha de som ni vill ha där.


  Ni ska vara lyckliga och kunna slappna av på er dag utan att vara oroliga över ifa att hon kommer att löpa amok och skapa dålig stämning.


  Ni har förklarat för er vän vad som gäller. Han har nu valet att antingen tacka ja och gå ensam eller att tacka nej. Stå på er!


   


  Jag tycker att det är väldigt fräckt av en gäst att bjuda in egna gäster till någon annas bröllop eller fest. Så gör man inte. Å' det är ännu fräckare av dem att ställa krav vad gäller bordsplaceringen. Riktigt dålig stil. Så gör man inte.


   


  Om hans tjej blir arg så är det främst hans problem...Låter hemskt att han inte kan gå iväg och göra saker på egen hand utan att hans nya tjej blir galen.


   


   

 • Äldre 28 jul 06:25
  #7

  Säger som de andra. bjud henne inte! Det är inte okej att bjuda med sin dejt till ett bröllop efter osa, det är liksom ingen 30-årsfest typ.

  Man ska aldrig, tycker jag, bjuda folk för husfridens skull, utan för att man verkligen vill ha dem där.
  Berätta för honom hur ni tänkt, så får DE reda ut svartsjukedelen, det är inte ert bekymmer.

 • Äldre 28 jul 06:51
  #8

  Bjud henne inte! Hon har inget att göra där.

 • Äldre 28 jul 08:26
  #9

  Jag skulle inte bjuda in henne. Låter som att de har en del grejer att jobba med i sin relation, och jag skulle tycka det var olustigt att dras in i såna destruktiva beteenden. Inte få gå på en bjudning på egen hand... hm... Dessutom känns det som en orimlig begäran, två veckor innan och när all planering är gjord. De kanske inte inser vilket projekt ett bröllop är, men å andra sidan låter det som att det finns långt viktigare saker de inte insett...

 • Anonym
  Äldre 28 jul 08:29
  #10

  Jag håller verkligen med ovanstående kommentatörer. Var med och arrangerade ett bröllop där en gäst (släkting) tjatatade och argumenterade in en ny date. Det var mycket upprörande, bruden grät, bordsplaceringar var tvungen att göras om ( som alla vet kan det vara ett pussel med bordsplacering, man vill ju att alla sitter så bra som möjligt med trevligt bordssällskap). Dessutom kände ingen den nya daten, hade varit snyggare om gästen som absolut vill ha med sig en ny date ordnar en presentation innan, t ex bjuder på cafe eller lunch innan så man inte är främlingar för varandra. Ett bröllop kostar mycket i investeringar, både tid och pengar och då är det mycket ofint av gäster att börja diktera ordningen. Jag tycker brudparet har rätt att omge sig med människor de verkligen känner/vill umgås med om buget och utrymme rent rumsligt är begränsat. Det är verkligen inte bara att "sätta fram en till stol" som släktingen sade i vårt fall.Dessutom blev det stelt omkring dem, gästen med sin nya date minglade inte runt utan var lite för sig själva.. Förrutom det var bröllopet fantastiskt, och det sagolika skimmer bröllopet  hade tror jag tog bort den bittra bismaken det hade kunnat bli för brudparet. Jag har inte velat lyfta frågan med brudparet utan bara velat prata om allt det fina som bröllopet blev trots smolket i bägaren.   

 • Äldre 28 jul 08:47
  #11

  Nej, hon har verkligen ingenting på er fest att göra. Det låter som er vän är en riktig toffel. Det där kommer aldrig att hålla heller.. att inleda ett förhållande med att misstro den andra är ju inte direkt receptet på ett lyckat förhållande.. Ta ett snack med er vän om vad han gör med denna människa överhuvudtaget! Man bjuder inte bara med folk hur som helst.. Varför kan inte folk lära sig det?

 • Äldre 28 jul 09:56
  #12

  Jag håller med Helenis. Det är nog inte så stor sannolikhet att det förhållandet kommer att hålla, så det finns ingen anledning för dig att bjuda in henne. Vem vill ha drama på sitt bröllop? Bättre att ha drama efteråt i så fall :) Allt går ju att reda ut på ett eller annat sätt om de skulle bli stötta av någon anledning.

  Du skulle kunna bjuda in henne till kyrka/vigsel som en trevlig gest men samtidigt vara tydlig med att det inte finns plats för henne på middagen/festen. 

 • Äldre 28 jul 10:00
  #13

  Klart att ni inte behöver låta henne vara med, och ha inte dåligt samvete över det! Det var fel av din vän att bjuda henne så sent utan att kolla med er först. Och så oförskämt att kräva att ni ska placera på ett visst sätt, hon verkar inte vara en särkskilt trevlig person om hon inte låter honom gå på fester på egen hand, eller om det är stor risk för svartsjukedrama bara för att de inte sitter bredid varandra...

 • Äldre 28 jul 13:11
  #14

  Håller med alla ovanstående, henne skulle jag verkligen inte vilja ha på mitt bröllop. För om det nu skulle vara så att du lägger dig för deras krav, att du låter henne komma och du faktiskt låter henne få sitta brevid er vän... så finns det ingenting som garanterar att det inte händer annat under kvällen som upprör henne så att hon ställer till en scen iaf om hon nu är så svartsjuk.
  En gammal vän som kommer fram och hälsar på honom och ger honom en kram, någon som vill dansa med honom, osv osv. 

 • Disa
  Äldre 28 jul 22:14
  #15

  Blir så trött på sånt. Vi har också en som osade att han och hans då 1 vecka ny flickvän skulle komma på bröllopet. Vi har aldrgi träffat människan men men - det var ju i tid i alla fall. Och att man har mage att säga att dom måste sitta ihop så det inte blir svartsjukedrama osv :S 

  Men för att behålla friden så kan du ju säga att det är för att det är så kort varsel och att du inte får ihop det med restaurangen då ni redan meddelat antal mm. Samt att ni sagt nej till andra och att ni inte vill vara orättvisa.

  Om han då inte kommer pga att hon är så svartsjuk - ge honom rådet att dumpa bruden och säg att om det är viktigare för honom att göra en tillfällig flickvän nöjd än att komma på sina vänners bröllop, ja då kanske han inte är en så bra vän trots allt och att han inte bör komma på bröllopet.

  Satmara och satmara, visst man väljer sina fighter men var aktsam om era fötter och låt inte andra trampa på dem bara för att ni inte vill trampa på andras. Det är ju trots allt er stora dag. En dag som ska firas med nära och kära för att fira er kärlek - och inte något kalas dit man går med för att hålla koll på killen... 

 • Äldre 29 jul 10:11
  #16

  Nej, bjud inte in henne! Det är ert bröllop. Dessutom, vill du ha någon på er stora dag som verkar vara så svartsjuk och kontrollerande som hon verkar vara?

 • lovisa­s
  Äldre 29 jul 11:01
  #17

  Det hände mig också - kompisen bjöd sin kille -  och då var jag bara ärlig och sa att vi faktiskt inte hade plats för fler och redan gjort bordsplaceringen.

 • Smaula­n89
  Äldre 2 aug 09:11
  #18

  Jag hade inte bjudit henne. Man kan inte komma så sent och säga att ens flickvän också ska vara med. Visseligen säger jag emot mig själv nu lite, då en av mina vänners kille hade sagt låångt innan bröllopet att han inte kan komma för han skulle iväg den dagen, så bara hans sambo skulle komma (hans sambo är min vän och killen har jag träffat några få gånger). Samma dag som bröllopet, när jag skulle till frisören undrade min vän om hennes kille kunde vara med i alla fall, då det han skulle göra blev inställt. Jag hade en plats kvar i min bordsplacering, som annars hade blivit en tom stol och mat till 50 pers, när det skulle komma 45 pers, så det fanns ju plats och mat osv. Ja, han får komma om han sitter på den platsen som finns kvar, för jag har bordsplacering. Hon sa att det var okej och allt löste sig.Detta blev dock lite skillnad då jag hade plats kvar och mat. Dessutom var han ju bjuden ifrån början. Dock hade min farbror tagit med ett barn (trots barnfritt) som de inte sa något om, utan detta barn bara dök upp. Fick höra att det var ett omplaceringsbarn så de kunde väl inte ha honom hos någon annan, men de kunde ju nämt det i alla fall och inte bara komma till kyrkan med en extra person. Nu var det så att min mormor och morfar åkte hem efter kyrkan, fast de skulle vart med på middagen/festen, så plötsligt hade jag plats till det extra barnet. Jobbigt när det blir så.  

 • Aniara­4
  Äldre 2 aug 10:25
  #19
  Smaulan89 skrev 2013-08-02 09:11:32 följande:
   Jag hade en plats kvar i min bordsplacering, som annars hade blivit en tom stol och mat till 50 pers, när det skulle komma 45 pers, så det fanns ju plats och mat osv. Ja, han får komma om han sitter på den platsen som finns kvar, för jag har bordsplacering.
  Vi hade faktiskt en liknande situation med någon som veckan före bröllopet plötsligt ville ha med sig nån hen träffat. Det råkade vara så att vi hade en väldigt velig gäst som "inte visste" och ändrade sig hela tiden, så vi svarade att maten visserligen är beställd men det kanske blir en plats ledig. När sedan velgästen mycket riktigt mindre än en vecka före bröllopet bestämde sig för att inte komma sa vi ok till nytillskottet. Nu varade väl inte det förhållandet särskilt länge (om det ens var ett riktigt förhållande till att börja med, vi är inte helt säkra på att vederbörande inte bara ville gå på fest med ett gäng gamla polare), men som sagt, vi hade en tom plats över ändå...
 • Eleya
  Äldre 5 aug 11:14
  #20

  Vår ena gemensamma vän gjorde samma sak igår..3 veckor innan bröllopet och vi har heller inte träffat människan. Plus att våra bord är perfekt jämt fördelade och då hae hon fått sitta själv i mingelrummet under middagen.

  Så..! Vi sa att om vi får återbud några dagar innan bröllopet så hör vi av oss. Det svaret var vi nöjda med och det är en trevlig och artig en, så han inte känner att vi snäser åt honom. =)


  *Sträva efter att vara tilfreds med livet, Lycka är bara en känsla, att vara tillfreds är ett tillstånd*
Svar på tråden Kompis bjudit med ny flickvän på eget bevåg, två veckor innan bröllop!! Hjälp!
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.