Inlägg från: Petraksa |Visa alla inlägg
  • Petraksa

    Vi som gifter oss 2015!

    Hej alla! Efter att ha läst igenom hela tråden tänkte jag också hoppa in här :)
    Börjar få lite smått panik när jag ser hur långt alla har kommit!
    Alla i min närhet tycker att det är alldeles för tidigt att börja planera, men jag började minsann fila direkt efter frieriet 1e oktober :)

    Jag och min sambo "gifte" oss i vegas i augusti som en kul grej men även som en förlovning. Sen kom frieriet i oktober och då bestämde vi oss för att augusti 2015 var en bra tid att gifta sig :)

    Det vi har kommit fram till hittills är gästlistan ca 70 personer.
    Temat, vintageromantiskt i ljusa färger, mycket spets och naturmaterial.
    Budgeten, vi vill försöka hålla oss runt 50.000
    Har bestämt kyrkan vi vill gift oss i och även lokalen där vi vill ha festen men inget bokat än.

    Jag sitter just nu och funderar på save the date kort. Bodde i usa under 2 år och kommer bjuda några stycken därifrån och har även gäster från sydafrika och tyskland. Och o de nu vill komma vill jag försöka ge de möjlighet att lösa detta så lång tid som möjligt innan med resor, semestrar osv.
    Hur tiodigt kan man skicka ut save the date kort egentligen?

  • Petraksa

    Detta med save the date kort hade jag enbart tänkt skicka så tidigt till de som bor utomlands för jag tyckte att det kändes lite mer personligt. har trots allt några stycken som bor runt om i världen som jag vill bjuda, och vill ge de så lång tid som möjligt att planera. Med tanke på att semestern i usa är i princip obefintlig (standard är 2 veckor och om man blir sjuk dras dessa dagar från diin semester) vill de säkert veta tidigt om de vill komma :)

    frkmaria: Jätte fina inbjudningskort, kul att göra något såpass annorlunda som man definitivt kommer vara ensam om :)

    Vichy: Vad skönt! Började bli lite stressad där ett tag ;) Men har pratat med mannen och ikväll ska vi sätta oss ner och lägga upp planeringen iallafall, mer precis budget osv :)

  • Petraksa

    Jag fattar inte heller hur alla lyckas hålla priset nere.
    Vi hade tänkt oss en budget på ca 60.000 men igår när vi satt och räknade på vad allt kommer kosta så insåg vi att det var kört :P

    Fattar inte hur vi har planerat våra liv egentligen. Håller på att renovera huset, 2 resor inplanerade detta året och så ett bröllop 2015.
    Känns som om att vi får leva på nudlar ett tag, haha.

    Ni som inte har tänkt spendera så mycket på ert bröllop vad drar ni in på? Det är jag nyfiken över!
    För vi har ändå gratis lokal plus att jag kommer fixa nästan alla dekorationer själv och har planerat att köpa en kinaklänning men ändå kommer vi upp i extrema summor! 

  • Petraksa
    filibustern skrev 2014-01-15 10:39:11 följande:
    klänningen ville jag personligen inte lägga flera tusen på, så det blev blocket. 1000kr. sen har vi inte så många gäster, vi kommer ta några små tårtor istället för en våningstårta. (vet inte om det blir någon skillnad, men det hoppas vi väl) cateringen är rätt så billig här, alkoholen bjuder vi bara en del på, sen får de hålla eget. dekorationer tar vi från naturen så där sparar vi in massor. storduken blir nog en sån där pappersduk från dollarstore. lokalen kommer gå på 400kr för två dagar. om det inte blir den blir det nog dyrare. 

    men det är klart, mycket blir dyrare än man tänkt. :) men man försöker hålla ner.  
    Klänningen känner jag samma, därför tror jag att en kinaklänning blir bästa lösningen. Om man inte hittar någon billig begagnad, fast det är jag väldigt tveksam till då jag nästan vet precis hur den ska se ut :P haha

    Min karls bror är bagare så han kommer att få baka tårtorna och min ena tärna är florist så hon kommer fixa blommorna. Så där är ytterligare 2 ganska dyra poster som vi drar in på..

    Det som egentigen kommer bli dyrast tror jag är mitt hår och smink, maten och fotografen. Fast sen är det alla de här småposterna som lätt glöms bort. Laddade ner en jättebra detaljerad budgetplan någonstans ifrån och alla dessa småutgifterna som man inte tänker på blir ju hur mycket som helst!
    Förhoppningsvis kan man köpa på sig lite under tiden så att det inte blir en sådan stor klumpsumma när det väl närmar sig.

    Sen alkoholen tänker vi bjuda på men det får bli några rundor till tyskland innan och så kommer vi att ha en bartender och 3-4 drinkar som man kan välja på förutom öl och vin. Bartendern just för att det drar ner på betydligt på kostnaderna mer än vad ett "drinkbord" gör. 
  • Petraksa
    Azra M skrev 2014-01-15 10:59:51 följande:
    Vi har åxå två resor inplanerade detta året hehe.. Ibland tänker man ej. Vi ska gifta oss nästa år i Österrike (zell am see) dem har bröllopspaket för ca tio tusen som inte är så farligt tycker jag :) sen klänning + ringar å små saker räknar vi med tio tusen till.. Så ca 20 000 på hela bröllopet hoppas vi på - resan då,Fast vi får en semester på köpet åxå, kanske får bli smekmånad där nere eller en resa senare om vi skulle få pengar över ;) . Blir dyrare för gäster som kommer så därför vill vi ej ha nån bröllopspresent.
    Nej verkligen inte! Men det är väl lika bra att göra allt på en gång och ha det överstökat ;)

    Vad kul att resa iväg och gifta sig! Ska ni ha bröllopet på vintern eller sommaren?

    När jag bodde i usa så gifte sig en av mina kompisar i Aspen på sommaren och vi alla åkte lift upp till en bergstopp där de vigdes och senare hade festen. Så himla fint och annorlunda! 
  • Petraksa
    frkmaria skrev 2014-01-15 13:04:09 följande:
    Vi tänker inte dra ner på varken gäster eller alkohol. Hellre ett billigt bröllop med många gäster än dyrt där man bara kan bjuda fåtalet. Vi funderar faktiskt dessutom på hur mycket billigare tyskland blir? På systemet får man ju lämna tillbaka. Vi ska göra en kalkyl och se. Får säkert med oss mamma och pappa till Tyskland om så skulle vara! :)  
    Instämmer helt med dig! Vill absolut hellre bjuda alla och snåla in på annat än att plocka bort gäster.
    Beror ju helt på vart i landet du bor. Om en tysklandsresa blir billigare eller inte.
    För oss blir det absolut billigare då vi har gjort det vid andra festligheter och fått låna en släktings skåpbil att lasta i :)  Sen är det väl inte hela världen om det blir alkohol över, då är det bara att bjuda på ytterliggare en fest ;)
  • Petraksa
    frkmaria skrev 2014-01-15 15:08:48 följande:
    Vi bor i småland så det är ju nära. Och båda kommer från skåne så våra föräldrar är där nere och kan säkert låna pappas bil då att lasta i (för jag har en så liten att det inte skulle få plats något).. Men blir det så stor skillnad på pris tänker jag? Annars är det ju en rolig tur att ta. Åka till Tyskland, kanske tom några dagar, och ta bordershoppen på vägen hem! :) 
    Det beror ju helt på vad ni ska köpa. Men om man vill ha de "vanliga" ölsorterna så skiljer det väldigt mycket i pris! vin däremot beror det helt på vilken sort, ibland kan det till och med vara dyrare i tyskland så det gäller att researcha lite innan :)
     Samma sak med spriten, väldigt mycket beroende på sort och erbjudanden. Men om man inte bryr sig så mycket om märken kan man få tag i väldigt mycket billigare i Tyskland.

    Och precis som du säger, kul att göra det som en liten utflykt :)
     
  • Petraksa

    Det är egentligen bara du som kan avgöra vad som är rimligt. Utifrån hur många du tror kommer dricka alkohol hur mycket de "brukar" dricka vid festligheter osv. 

    Champange och mousserande vin är egentligen ingen skillnad. Det enda som får lov att heta champange är de som tillverkas i distriktet champange i Frankrike. Sen skiljer det givetvis i smaken beroende på vilket mousserande man köper. Finns alltid bättre och sämre. Har för mig att systembolaget kan ordna en provning om jag inte har helt fel för mig.. Tror att mina föräldrar provade olika sorter innan de gifte sig men jag kan ha fel.

    Nu var det ett tag sen jag åkte över till Tyskland men det är något med 6timmars regeln. Vet inte hur mycket du får tillbaka på biljett priset men tror att det är hälften om du åker tillbaka inom sex timmar. :)

    Tänker mer på det där med färdigblandade drinkar.. De brukar i sig vara väldigt dyra och de som jag har smakat har inte alls varit goda och inte i närheten smakat som originaldrinken..

    Hade det inte varit bättre att köpa lite flaskor, (finns jättebillig god gin) så att man kian blanda själv?

    Nu har jag själv haft väääldigt många fester och har hjälpt till att arrangera ännu fler, och det går åt väldigt mycket mindre alkohol än man tror.
    Det är därför vi har valt att ha en bartender för jag tror att vi sparar på det i det långa loppet. Mindre alkohol behövs köpas in då det inte blir "spill" på samma sätt (någon blandar en drink som inte var god osv.,)

    Lättast tror jag dock är att se till de man bjuder. De kanske bara är öl och vin människor och då kanske det inte behövs annat? 

  • Petraksa
    Tessa skrev 2014-01-17 22:57:52 följande:
    Jag har ju tidigare i denna tråd klurat på alternativ till de gräsliga stolar som herrgården vi bokat har i sin festsal. För er nya så är hela herrgården superfin, med kristallkronor och tidstypiska inslag från 1700-talet samt en salong med rokokomöbler etc. 
    I festsalen har de tyvärr slitna trästolar med en lila sits som inte faller någon i smaken - varken den som gillar trästolar eller lila...

    Har tittat på att hyra in stolar eller överdrag, men med transportkostnader till norrbotten kostar det multum.

    Hittade nu dessa fina vita TERJE klappstolar på IKEA som jag tänkte att man kan ha både under middagen och under vigseln utomhus. Man ställer upp dem i trädgården och personalen bär sedan in stolarna i festsalen medan gästerna minglar.

    Vet dock inte hur sköna de är att sitta på en längre stund, så måste nog testa vid nästa IKEA-besök.
    De kostar 139kr styck, och jag behöver ca 40 stycken = 5560kr
    Men detta är kanske något man kan sälja för halva priset på blocket sedan får att få igen lite av pengarna?

    Vad tror ni? Kanske rentav någon av er som har denna stol?
     
    Herrgårdsbröllop 1 Augusti 2015. Old Hollywood goes Countryside.
    Jätte fina stolar!
    Om du tycker att det kan bli obekvämt med stolarna så kan man sy enklare dynor att sitta på och då gärna i färgtemat. Tror inte detta heller är något problem att få sålt speciellt inne på denna sidan :) 
  • Petraksa

    Här är man frånvarande några dagar och helt plötsligt finns det flera sidor att läsa igenom! :P
    Kul att alla är så engagerade!

    Vi (läs: jag) har nu bestämt ena delan av vårt toast par! Eftersom vi inte direkt har någon som känner oss båda lika bra tyckte vi att det kändes roligare att ha en toastmaster/madame från varje sida.
    Så nu i helgen frågade jag en av mina tärnor om hon ville vara det och hon blev helt överlycklig :)
    Tycker egentligen att det är svåraste uppgiften att dela ut då det krävs så mycket av personen i fråga. Men hon blev eld och lågor och hade redan massa ideer. Så nu är det bara upp till min blivande att välja "sin" toastmaster ;)

     


    Maid of honour skrev 2014-01-21 08:07:10 följande:
    Så vackert! Fördelen med att bo i Skåne är att det finns många fina ställen att välja mellan. 
    Tror nog att det bror på vart i Skåne. Vi har haft ett rent helvete med att hitta en bra lokal! 
    Fast nu verkar det som om att det har löst sig trots allt :) 
Svar på tråden Vi som gifter oss 2015!