Inlägg från: passionsblomman |Visa alla inlägg
 • passionsblomman

  Bröllop med 75 gäster för 15 000:- Inte svårt om man vill...

  TS, Hur har du räknat när du skriver 1000 för dryck? Ska ni inte ha vin/öl till maten, eller hur har ni tänkt att 1000 ska räcka till all dryck?


  Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
 • passionsblomman
  Popaulolinona skrev 2013-07-08 19:15:31 följande:

   Alla kanske inte behöver bekosta kläder till två barn heller? Det är det ingen som verkar se?


  De barnen kostar ju 0 respektive en knapp 500-ing så det är väl inga konstiga poster.

  Jag tror inte du behöver känna dig attakerad-det har alla varit noga med att understryka tycker jag. Däremot är det inte det minsta konstigt att det kommer frågor på olika poster när du detaljspaltar dem och man inte riktigt förstår. (Det står tex blommor 800, samtidigt som du säger att du bara ska ha en solros-är det övriga dekorationer som kostar 750 kr då, eller har du råkat skriva fel? För en solros kostar ju inte många tior)
  Jag tror du ska ha utgångspunkten att folk försöker hänga med och förstå.

  Om man sedan ifrågasätter vissa poster så är ju inte heller det konstigt-många här sitter med budget och man räknar på olika sätt-det kan vara nyttigt från flera håll att se hur andra tänkt.
  Det är, när man läser i själva tråden, lätt att förstå ditt syfte med den-däremot är själva trådrubriken rätt olycklig, eftersom det antagligen är ganska provocerande för många och riskerar att verka bortskämt. Alltså som i att det egentlgien borde stått "det är inte svårt att få det billigt om man har kontakter"(-vilket väl knappast har hjälpt någon annan än den med kontakterna och snarast riskerar att skapa avundsjuka eller att man inte har respekt för andras kostnader)

  Jag tor det är många gånger som just trådrubriken (som ju är det som får en att öppna en tråd) skulle behöva formuleras lite mer genomtänkt. Din hade behövt heta något i stil med att "kom med era bästa tips för att hålla kostnaderna nere", för att man skulle förstått att det inbjöd andra att tipsa och så vidare. men OM någon skulle vara sur i tråfden framöver, så vet du ju vid det här laget vad det beror på-en mindre lyckad formulerning-och behöver därför inte ta illa vid dig, utan bara hänvisa till den tilläggsförklaring du gjort i trådstarten.
  Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
 • passionsblomman
  Popaulolinona skrev 2013-07-08 20:30:24 följande:
  Jo, jag har förstått att det tydligen är oklarheter i uppspaltningen. Jag har satt 800:- på blommor då jag även ska ha solroser i lokalen.
  Och det var inte min mening att verka bortskämd- däremot kan jag tycka att det är märkligt att inte fler har möjlighet att få hjälp "på något vis överhuvudtaget" som man kan få uppfattningen av :/ Alla kan ju såklart inte känna en jägare och fotograf... Men någon kanske istället känner någon som är superduktig på att Pyssla/Sminka/Baka/Har en flådig bil att köra?
  Jag misstänkte att det var så med blommorna-det kommer förövrigt att bli jättefint-solrosor är verkligen blommor som ger mycket ut per blomma så att säga.

  Personligen, kanske mycket på grund av mitt eget yrke (jag är florist), så känner jag starkt att man egentligen inte kan ge just andras tjänster som ett budgettips. Jag tycker dels att de är något man egentligen ska vara försiktig med att fråga om-det är som sagt många som faktiskt med tiden känner sig utnyttjade, inte minst om man märker att bruden tror att hon ska få handla blommorna till grossistpriser (vilket inte är lagligt).
  OM man har många som hjälper en utan ersättning, skulle nog jag själv också räkna en presentpost, där jag tackar dem som hjälpt mig med en ganska fin present, för att visa att jag inser att de just hjälpt mig på ett sätt som är väldigt mycket värt.
   
   Jag hjälper gärna till-men jag vill inte betraktas som ett spartips under " se till att utnyttja alla dina kontakter", utan jag vill hellre att personerna själva förstår att det är en ynnest så att säga, att känna vänner som erbjuder proffshjälp för ringa eller ingen ersättning. dessutom tycker jag själv det är en ra present från mig som florist att ge brudbuketten i bröllopsgåva , något som ofta har ett värde på flera tusen, inte minst eftersom jag brukar be att få joba lite mindre traditionellet och skapa något unikt, vilket tar en hel del tid.
  Men gränsen kan vara hårfin för hur det känns att få frågan, så jag säger inte att man inte ska fråga-generellt borde vi alla hjälpas åt mer i livet, men det är väldigt viktigt att man visar att man förstår privilegiet så att säga.
  Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
 • passionsblomman
  a ring on my finger skrev 2013-07-09 15:04:54 följande:
  När jag läser i vissa trådar så är jag ännu mer tacksam än tidigare för våra familjer och vänner!

  Där är det en självklarthet att hjälpa varandra, speciellt när det gäller tillfällen som ett bröllop som kostar mängder av pengar.
  Det är väl en ära att vara så duktig på något att folk vill att detta ska synas på ens bröllop!?
  Jo, fast nu var ju reaktionerna just i den här tråden baserade på att man kanske inte tycker att det är ett bra budgettips.
  Jag sa tex att jag generellt tycker man ska hjälpa varandra mer, inte mindre-men jag skulle faktiskt inte vilja att mina vänner såg mig som ett knep att hålla kostnaderna nere, utan att det var ömsesidigt, alltså att de själva också fattar att det är en ära att någon tycker så mycket om en att de är behjälpliga med yrkeskunskaper på proffsnivå utan att ta betalt.
  Det måste gå båda vägarna så att säga, och när det i trådar ibland kommer upp "utnyttja alla kontakter du har" så tycker jag ibland det låter rätt illa. Och ibland känns det också rätt illa-för alla som vill ha den där hjälpen kanske inte är så nära egentligen? Och när borde de då betala för sig-för att jag är duktig och de vill ha just min tjänst? och i vilken utsträckning ska jag stjälpa min egen bransch genom gratisjobb? För någonstans går ju den gränsen.
  Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
 • passionsblomman
  sandri skrev 2013-07-10 14:55:32 följande:
  Be inte om ursäkt! Det är DIN tråd! :)
  Alla som vill klaga, som känner förnärmade och är besvikna på att de inte kan få ett bröllop får en så liten penning kan faktiskt ** *** *** *** och gå ifrån tråden :)
  Vad menar du med det? Är det inte bra om man ber om ursäkt de gånger i livet man upptäcker att så som man själv tänkt och menat inte är så som saker nått fram och att man kan ta till sig att det kan finnas bättre och tydligare sätt att uttrycka vad man menar, så att det också uppfattas så av dem man vill nå fram till?

  I mina ögon är det ett stort tecken på mognad, ödmjukhet inför andra människor och att man förstår att kommunikation hänger på både sändare och mottagare.
  Jag tycker synd om TS som uppenbart inte hade några taskiga avsikter eller alls vill vara arrogant-,men jag tycker verkliggen det står fritt fram för dem som öppnar och läser att ha sina känslor, tankar, reaktioner och reflektioner över ämnet-både så som det kan uppfattas om man bara läser trådstarten, så som TS menat och sådant som vartefter dyker upp i en tråd. Det kan ju faktiskt också hända att ävaen TS får nya och intressanta tankar och infallsvinlar även utanför exakt det h*n själv tänkte på vid trådstarten. Eller hur?

  Faktiskt är det också så att vaddå DIN tråd? Du kan egentligen aldrig göra mycket annat än att starta en tråd. Du äger aldrig rätten att bestämma enväldigt över den och i fria samtal mellan ollika människor är det helt naturligt att det beroende på deltagarna drar iväg åt olika håll. Som TS får man då hänga med eller inte efter ett tag. Det är inget ovnligt alls att TS småningom försvinner efter att ha fått ut vad h*n ville av tråden, men att den kan fortsätta ändå, för att andra för intressanta samtal.
  Sedan kan man ju i viss mån försöka styra tillbaka tråden till topic-men ofta är trådstartarna själva så dåliga på att uttrycka sina trådstarter och rubriker att de tinte är så självklar VAD som egentligen är topic, så då kan det ju bli en del diskussioner bara för det.

  Slutligen verkar det ju inte särskilt givande eller utvecklande med inställningen att om man inte fattar exakt vad du säger och menar och du själv aldrig skulle behöva ursäkta och omformulera-utan att andra då istället ska gå och vaddetnuärdeskagörasomärsåfultattdetintegårattskrivaut.
  Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
 • passionsblomman

  Helenis, det är ju precis det jag vill få fram-att man som hantverkare vill känna att orsaken att man blir tillfrågad isåfall är att de tycker man är bra på det man gör och har förtroene för en. Inte för att de vill hålla nere sina kostnader. För, är det det så de tänkt, så kommer det bli svårt för mig att ta betalt. Ponera att jag driver egen firma-hur gör jag då? Och om jag är anställd av en annan butik, då har jag faktiskt rent lagligt ganska begränsad rätt att hjälpa till gratis, då det i slutänden kan bedömas som svekfullt mot arbetsgivaren-och då kan man få sparken.

  Jag tänker och känner precis som du och blir oftast glad åt frågan. det jag själv hela tidne har sagt är att jag inte tycker att man kan ge det som ett spartips och att gränsen mellan att känna sig hedrad och utnyttjad ibland kan bli hårfin, så jag ger rådet att vara lite försiktig med hur man framför frågan och inte ta för givet att det ska bli så himla billigt.

  Sedan, Anneli256, är det väl ändå så att alla-varenda en i tråden-har egna tankar och synpunkter, och då får väl alla, precis som TS gjort uttrycka dem? Och var och en får stå för hur den uttryckt sin. Jag tycker tendensen att man buntar ihop mångas olika åsikter och sedan ger kritik med en enda stor slev är ganska vanlig på BT "ni säger allihop att..." osv. Jag har ttex ingen lust alls att behöva stå för om någon skulle säga "jävla blodsugare" eftersom jag inte sagt eller tycker så själv-men så blir det rätt ofta här. Folk är allmänt dessutom rätt lättkränkta, i synnerhet i fråga om pengar, barn och brudöverlämning.
  Jag tror få här har tyckt att det är en föroämpning att fråga vänner-men fler än en har tankar om HUR man frågar och på vilka bevekelsegrunder och att det inte är så självklart att man "ska" få gratishjälp så att an ska ge det som spartips.


  Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
Svar på tråden Bröllop med 75 gäster för 15 000:- Inte svårt om man vill...